08 March 2012

Berna

Se zice că fondatorul Bernei, Berthold V, a denumit oraşul conform unei hotărâri luate dinainte. Numele va fi dat de primul animal care îi va ieşi în cale la vânătoare. Vă daţi seama cum s-ar fi numit Moldova dacă şi Bogdan (errr, vreau să zic Dragoş) se gândea la fel? Phew! Noroc că s-a gândit bine înainte şi i-a dat numele unui câine. (!)
Aşadar, Berna! Am intrat triumfător în oraş pe o şosea mărginită de platani şi m-am dus drept la ţintă la parcarea cea mai centrală. După experienţa Zurich nimic nu mă mai putea şoca.

Am ieşit fix în una din pieţele lor pietonale unde era un mare cub de baloţi de fân. Uoook. Două zile mai târziu nu mai era dar nu am priceput care era ideea.
Ia să vedem ce e prin jur. Pfff, Ristorante Pizzeria...să fim serioşi, asta caut eu la Berna?
Ah, turn cu ceas. Începem să stăm de vorbă.
Cu turnul acesta e o poveste amuzantă. Cum umblam eu pe străzi, am trecut de mai multe ori pe lângă el şi mi-l luasem ca reper. La un moment dat puteam să jur că dacă o iau înainte ajung la gară - doar făcusem asta cu mai puţin de o oră înainte. Şi totuşi nu, strada se înfunda. Plus, la stânga faţă de turn nu mai era piaţa pietonală ci un pod peste râu. Foarte tâmpită senzaţia.

Soluţia ghicitorii e că sunt două turnuri apropiate unul de altul (câteva sute de metri) care arată asemănător.
Cel de mai sus e cel "monumental" la care se opresc toţi turiştii să facă poze pentru că la oră fixă ies personaje mecanice şi lovesc clopotele, gen. Mă rog, ca să fim corecţi, unul dintre turnuri are ceasul de vreo 4 ori mai mare decât celălalt dar eu nu eram atent la asta. Eu m-am oprit la noţiunea de turn cu ceas lipit de clădire. 

Oarecum superficială noţiunea considerând că e vorba de 800 de ani de istorie în ambele cazuri. Primul, cel mai modest, e o fostă poartă de acces în oraş de la 1256 şi se numeşte Käfigturm. Cel monumental e la fel de vechi şi se numeşte Zytglogge.

Într-adevăr, aproape de unul din ele este gara cu terminalul ei sticlos pentru tramvaie şi trolee.

Da, da, da, foarte interesant! Ce mai vedem? Într-acolo pare animat...
Hmmmz, volei pe plajă în faţa curiei din Berna. Oh well, ce să zic...
Ce e o curie? Curia la origine e denumirea unei provincii romane dar prin asociere a devenit şi denumirea locului unde se discută treburile acesteia. Etimologia lui Chur se pare că ar fi tot asta.
Hmm, să vedem ce e după...aoleo, râpă! Berna (oraşul vechi adică) e aşezat pe interiorul unei bucle pe care râul Aare o face acolo. Râul şi-a tăiat o vale destul de adâncă - utilă în vremurile străvechi când trebuia să te fereşti de barbari dar incomodă pentru un oraş modern - aşa că s-au construit o serie de poduri. Unul dintre cele mai frumoase e cel metalic din spatele Curiei. Acolo poţi vedea un peisaj tipic elveţian cu Alpii bernezi în depărtare.
Să mergem dar, pe pod.


După asta unde? Păi biserica arată ca o uriaşă antenă pentru că e în renovare (vezi prima imagine) aşa că...hai spre podul celălalt.
Acesta e podul pe care am intrat în Berna însă nu e singurul din zonă - în afară de podurile înalte care facilitează trecerea spre oraşul vechi mai sunt şi poduri joase, mai uşor de construit numai că trebuie să cobori până la ele şi apoi să urci înapoi dealul.
Ca să nu se dezică de origini, mai marii oraşului au considerat oportun să aibă şi o mică grădină zoologică. De fapt ursologică pentru că nu au decât doi urşi.
Ce să facem, hai înapoi spre curie de data asta direct pe strada principală, spre ceasul monumental.
Si, ma anche no! Hai şi pe acolo că pare interesant.
Uuu, obloane cu dungi.

Şi acum păreri: Berna e frumoasă însă eram încă sub influenţa Zurich-ului. Oraş vechi am mai văzut. OK, este strada aia cu magazine la subsolul clădirilor şi colonade pe sub care poţi să mergi în zilele ploioase de la un capăt la altul al centrului vechi fără să te uzi. Este ceasul monumental, sunt podurile doarte frumoase peste râu. Acest centru vechi este inclus în patrimoniul universal UNESCO şi pe bună dreptate. Dar asta îl face şi un pic turistic.
Mă rog, Berna are o singură problemă reală dar destul de gravă. Nu e Zurich.

4 comments:

Ioana said...

N-am ajuns la ursi, mi-a parut rau insa nu mai aveam timp :-(

Casa lui Einstein nu ai vazut-o?

Andrei C said...

I don't do "casa lui icsulescu". :)

Alexandra said...

Mai, ma scuzi, dar asemanarea aia a ta cu ceasurile e... mai mult decat aproximativa :)))) Cum ziceai si tu, ceasul ala e de 4 ori mai mare decat celalalt, dar nu e singura chestie care difera. Sunt total altfel! Tu nu prea erai bun la jocurile alea de "spot the differences", nu? :)))

Andrei C said...

Ba da, dar nu era in program. Eu aveam altele de urmarit nu cat de mare e ceasul. :D

Related Posts with Thumbnails