23 May 2012

Ameninţarea căpuşei

Eu nu am televizor - acest fapt mă protejează de şuvoiul de inepţii şi de ştiri care nu interesează pe nimeni. De exemplu eu nu ştiam că există o invazie de căpuşe, nişte creaturi fără milă de al căror venin nu ai scăpare şi dacă ai ieşit la plimbare în parc eşti practic "pa". Totuşi "ştirea" a ajuns şi la urechile mele prin interacţiunea cu oameni care posedă televizor. 

Şi uite aşa luni cum îmi scărpinam eu agale un membru inferior dau peste..."ceva". Investighez mai de aproape şi...Ura! Habemus capuşă!
Un pic mai sus de gleznă pe exteriorul gambei era un fel de excrescenţă neagră cam cât o boabă de muştar care nu se lăsa desprinsă la o simplă scuturare. Ce să facem, ce să facem. To the Interwebz! - să vedem primul ghid de scos căpuşele. Evident aveam de gând să merg şi la spital dar nu mai voiam să stau cu alienul ataşat de picior. Mbun, deci nu ars, nu dar cu spirt sau cu lac de unghii capuşa, doar apucat cu o penseta şi tras încet dar sigur în sus fără să o roteşti. Zis şi făcut. Atenţie, pentru operaţiune ar trebui o pensetă cu vârfuri subţiri ca să puteţi apuca dihania cât mai aproape de piele. Faptul că eu am reuşit să o scot întreagă e probabil o chestiune de noroc.

În caz că vă întrebaţi de ce nu e bine să o arzi, smulgi, sufoci, etc. - ei bine dacă o stresezi în felul acesta e posibil să-ţi regurgiteze în corp tot ce a mâncat mărind astfel riscul de infecţie. Infecţie cu ce ziceţi? E o discuţie lungă dar boala care apare cel mai des la televizor e Lyme. Dureri articulare, paralizie, etc etc. Nasty stuff. 

Aşadar cu lighioana scoasă am făcut (sau am încercat să fac) lucrul cel mai important şi anume să o pozez. Din păcate era atât de mică şi atât de vioaie încât singura poza acceptabilă e asta. Moneda de 50 de bani ediţie Mircea cel Bătrân e pentru ca sa vă faceţi o idee asupra dimensiunii.
Mică, nu? De fapt este posibil să ai una în momentul acesta cetitoriule! Nu simţi că te mănâncă un pic piciorul? Mwahahahahah!

Firul vieţii parazitice al acestui exemplar s-a întrerupt la scurt timp după poză - carapacea e destul de tare şi face un Poc! destul de puternic. Apropo, nu o striviţi cu mâna goală pentru că iar e rost de contaminare.

Eh şi apoi a urmat distracţia. Să mergem dar la camera de gardă la Matei Balş. "Bună seara, pentru căpuşe unde merg? Luaţi loc acolo lângă ceilalţi 12794 de oameni cu aceeaşi problemă." Camera de gardă de la Matei Balş e găzduită de nişte containere - module din acelea climatizate. Nu mă plâng de asta, mă plâng doar de faptul că era un singur doctor de gardă. Am stat 1h15min şi am avut doar vreo 10 persoane în faţă (vreo 4 capuşe, vreo 2 muşcături de câine şi restul tăieturi). Veneau oamenii muşcaţi de câini în cascadă, noroc că au cabinet separat. Iar urgenţele au prioritate - a şi venit o salvare de Ialomiţa cu o bătrână muşcată de câini la picioare de nu mai putea merge. 

Iar psihoza cu capuşele e în floare. Esca poate să-şi frece mâinile, planul a reuşit. Era după mine o mamă cu baieţelul de 25 de ani. "La o parte, este o urgenţă, Căpuşă!" Asistenta, neimpresionată (de fapt, puţine cred că o pot impresiona): "Sigur, luaţi şi dumneavoastră loc lângă cei 12795 de oameni cu aceeaşi problemă." Ca să aflu că de fapt ei nu erau siguri că a fost o căpuşă, că poate era doar un coş dar nah, să fie siguri. 

În sfârşit pe la 10 îmi vine şi mie rândul. Doctorul îmi zice că e pe pilot automat şi că o să-mi spună poezia legată de căpuşe. "Bla bla 3% din capuşe au virusul...bla...bla...dacă stă ataşată mai mult de 24h ai x şanse să iei virusul...ca să prevenim doză unică de doxiciclină...desigur, doza e eficientă doar în 87% din cazuri, rămâi în alertă pentru o iritaţie în formă de ţintă la locul muşcăturii, dureri articulare, etc." După această lecţie de matematică (în câte ore sapă 8 căpuşe acelaşi şanţ?) mi s-a urat drum bun. Eu i-am urat serviciu uşor ceea ce a fost întâmpinat cu un râs amar. Pentru el seara cred că abia începea. 

Am mers la farmacie cu reţeta şi mi-am luat pastilele de 72 de bani. Şi asta a fost. Acum veghem asupra muşcăturii. Desigur acum că sunt expert, scot căpuşe la preţ promoţional - 29,99 RON, plus taxe poştale.

Ah, am uitat să spun că nu am nici cea mai mică idee de unde am luat-o, am umblat mereu cu pantaloni lungi si nu am fost în natură sau parc recent. Aşa că...fie-vă frică!

12 comments:

Alexandra said...

:)) Funny, funny, dar fii cu ochii pe tinta :P

Vezi, daca ma intrebai.. iti ziceam exact ce si cum ca acum doua saptamani am fost si eu cu vara mea la materi bals cu aceeasi problema. Deja sunt expert.

Numai ca ea, la fel de straina de tv ca si tine, apucase sa traga ca bezmetica de ea si o rupsese pe jumatate. In fine, aceleasi pastile de 79 de bani i s-au dat si ei, numai ca ea locuind in state, e asa de paranoica cu Lyme (aia acolo o iau razna cand e vb de capuse si lyme, desi vad ca a inceput sa se transmita isteria si la noi) ca m-a innebunit de cap.

Tu lasa vrajeala ca de unde ai luat-o. Nu ai oprit tu pe marginile drumurilor sa faci poze? :))))

Andrei C. said...

Poi...n-am gresit nimic. Eu am tras frumos si a iesit usor. Ca la carte.


Si n-am oprit pe nicaieri, tocmai aia e problema.

Alexandra said...

Da, asa e, ai facut bine!

Wel... that is so weird indeed! Dar ia gandeste-te, poate aveai animalul pe tine de cateva saptamani, si poate abia acuma ai observat.. Sau nu e posibil? Eu una nu ma examinez chiar asa la lupa cand fac dus.. :P

Andrei C. said...

Din ce am citit si ce mi-a zis doctorul poate sa stea binisor 72 de ore dar nu cu saptamanile...

Alexandra said...

Aaaah, ok! Am inteles! Si dupa 72 de ore cade singura?

Anyway, daca zici ca nu ai fost pe nicaieri, e grav! Inseamna ca acuma umbla nestingherite si pe strazi :))))

Andrei C. said...

E specie noua! Zboara!

Alexandra said...

Sau asa! Fir'ar ele de mutante!

Si sa vezi culmea, ca se urca singure pe picior. Si vara mea avea pantaloni lungi dar i-a urcat pana pe coapsa.
Bine, dar ea a stat in iarba din aia mare, de zici ca o cauta cu lumanarea. :P Vezi ce inseamna sa n-ai televizor? :P

Vlad said...

poltergeist cu acesta capusa.
a venit de nu se stie unde.

gandeste-te... caini, pisici??

oricum, daca e sa crapi (evil) o sa-ti ducem dorul. serios.

Andrei C said...

Sa fi luat doar eu care am stat 1h si nu oamenii care au pisica si cainele? Plus ca nu era de caine...ma rog, nu mai conteaza :)

AlexMD said...

Ba Andrei, imi pare rau sa citesc ca ai ajuns si tu la Matei Bals. Intr-adevar locul ala, ca de altfel cam orice spital, iti da frisoane. Sper sa fie totul bine!

Andrei C. said...

Eh asa o vizita de curtoazie nu strica. Doar sa nu fie pentru mai mult timp...

Paula said...

hmmmmmm.
interrrresantttt.
da, evident ca in mai postul asta al tau a fost absolut irelevant pentru mine, dar dupa intalnirea cu o capusa boliviana a devenit brusc informativ. Deci nu trebuia sa smulg capusa aia de una singura, ups. Si trebuia sa ma duc la spital, ups. Spital bolivian. Ups.

Related Posts with Thumbnails