22 May 2014

Italian Job: Cortina și Passo Giau, 2236m

Astăzi avem câteva imagini cu scurta oprire în Cortina D'Ampezzo și urcarea în Passo Giau - plimbare având ca punct terminus un alt pas, Passo Pordoi unde tocmisem un pat pentru noaptea respectivă. Știu, știu, lucrez și la harțile pe zile - nu foarte intens din moment ce nu le-am terminat.
Passo Giau
Așadar, am coborât de la Rifugio Auronzo și am așteptat vreo 20 de minute la coada de la ieșire - pentru că există o barieră și la ieșire și toată lumea trebuie să valideze tichetul. Fain, ambuteiaj pe munte. Mai departe, spre Cortina!
Mai întâi un pas ceva mai mic, Tre Croci, care nu oferă cine știe ce priveliști, comparativ cu ce mai e prin zonă...
Passo Giau

Dar vine imediat și Cortina!
Cortina D'Ampezzo
Cum care Cortina? Cortina D'Ampezzo, una dintre cele mai faimoase locuri de spart bani din Alpi, iarna.
Cortina D'Ampezzo
Atât de faimoasă că Ford și-a numit un model de mașină după ea. E Sinaia la pătrat. Au și filme pe tema asta. Și de ce să zic, e frumos. Vara e ceva mai liniștit, dar nu cu mult.
Passo Giau
Eu am ajuns un pic după ce soarele se ascunsese după munți așa că în vale era umbră. Totuși crestele munților din apropiere erau luminate.
Passo Giau
Casele sunt faine dar nu vreau să-mi imaginez cât costă una. Drept dovadă, unii construiesc numai atât cât își permit...
Cortina D'Ampezzo
...cum era aia? Fericirea stă în lucruri mici: o mașină mică, o casă mică...
Cortina D'Ampezzo
Adevărul e că omul are casă la Cortina, poate să agațe cu replica asta la câmpie. Până se ajunge la fața locului nu mai e loc de razgândire.
Cortina D'Ampezzo
Cred și eu că e aglomerat iarna la cum arată zona. Sunt curios de prețuri - deși cred că e ca în Austria - sold out dacă nu rezervi din August.
Cortina D'Ampezzo
Anul acesta cică au fost căderi de zăpadă record - eu eram la Treviso. Mai-mai îmi venea să dau o fugă pe acolo mai ales că erau poze cu tunelul de zăpadă format pe Passo Giau. Dar nu a fost ocazie...
Cortina D'Ampezzo
În fine, să trecem la titlul articolului, adică Passo Giau, 2236 de metri altitudine și foarte popular judecând după multitudinea de autocolante care sufocau indicatorul. Cred că e de fapt doar din cauza apropierii de o zonă foarte populară - deși e ciudat, alte indicatoare nu le-am văzut așa de aglomerate.
Passo Giau
Am parcat Ypsiluxa și am ieșit să-mi întind un pic picioarele. Peste tot semne cu No Pic-Nic - se pare că la ei e o era post grătărăgeală în care această abominație a fost interzisă - interzisă prin preajma proprietăților particulare cum ar fi cabanele.
Passo Giau
Spre vest o coborâre îmbietoare - o să vedeți și pentru ce mai jos.
Passo Giau
Formațiunea stâncoasă din pas - nu am idee de înălțime sau nume.
Passo Giau
Începem coborârea - but first, a picture.
Passo Giau
Să continuăm - și cum coboram eu așa agale văd în retrovizoare...WTF? Niște oameni pe skateboard? Mergând mai repede ca mașina? Îmi aduc aminte că am auzit de acest sport - se practică și pe la noi, la Râșnov de exemplu - se cheamă longboarding și constă din ceea ce vedeți. Se coboară cu un skateboard mai lung în viteză pe drumuri publice.
Passo Giau
Există și o tehnică de frânare, exemplificată de marele sherif de mai jos care implică ceva îndemânare - marele sherif nu a fost chiar atât de mare pentru că la sfârșitul manevrei în curbă a căzut (fără urmări grave) și longboardul s-a dus în râpă. To each his own I guess. Și ortopezii trebuie să trăiască...
Passo Giau
Pentru un belvedere foarte fain, se poate merge aici. E cu vedere la niște sate din zonă plus masivul Marmolada, cem mai înalt vârf din Dolomiți. Pentru mine vederea nu a fost așa faină din cauza luminii.
Passo Giau
Satele sunt Austria-like, probabil din cauza bisericilor.
Passo Giau
Ei și de acolo în puțini kilometri și cu ultimele puteri am urcat în pasul Pordoi unde era cazarea. Hotel fain cu restaurant unde am și cinat, prima mâncare bună după două zile de biscuiți și apă. Și ca să fie și lumea mică, unul dintre ospătari era român și am putut schimba și câteva cuvinte. Mi-a recomandat să urc a doua zi cu telecabina dar să mă prezint acolo la prima oră.
Passo Giau
Așa facem! Am mai ieșit la aer un pic pe ultimele raze de lumină - liniște mormântală în afara bâzâitului unui elicopter pe care cu greu l-am dibuit. Și asta pentru că fiind atâta liniște și munții propagând zgomotul într-un fel aparte, elicopterul era la o distanță foarte mare - poza de mai sus e la zoom maxim, 480mm.

Și dacă tot era vreme așa bună și oarecum căldurică (pentru 2000+ metri altitudine noaptea) am hotărât că nu am putat degeaba cu mine DSLR-ul, trepiedul mic și telecomanda așa că ceva mai târziu am ieșit la pozat. Ce a ieșit, în episodul următor...

3 comments:

Alexandra said...

Formatiunea din apropiere de Passo Giau: Ra Gusela, 2595 m :)

Astept cu nerabdare continuarea! :)

Vlad said...

dar parca sunt ilegale coborarile de genul acela... anyway, lasa ca trebuie sa manance cineva si papa bun la vena :)

Andrei C. said...

Merci Alexandra!

Da, cred ca e ilegal pe drumul public dar nah, sa vina politia la 2200 de metri :)

Related Posts with Thumbnails