29 June 2014

Italian Job: Sass Pordoi - La terazza delle Dolomiti

Ultima zi de Dolomiți începe cu o urcare cu telecabina Sass Pordoi - spre un loc autoproclamat Terasa Dolomiților. Deci trebuie să fie ceva interesant.
Sass Pordoi

Conform sfatului primit de la chlener, m-am trezit de dimineață pentru a evita coada care cică se formează la telecabină. Prostii...la 8:35 nu era nimeni. Așa că să dăm o tură prin împrejurimi să vedem cum arată Passo Pordoi ziua.

Sass Pordoi

Liniște și pace. Lumină din aia de dimineață de vară...fain tare.
Sass Pordoi
Savoia, cea pe care nu am putut să o pozez noaptea din cauza reflectoarelor.
Sass Pordoi
Ha ha ha, hi hi hi - cu ochii în vitrinele magazinelor de suveninuri după magneți iată că s-a făcut ora 9 și prima telecabină a și plecat. Numai bine, probabil au plecat disperații care vor să urce neapărat cu prima și acum va fi lejer.
Sass Pordoi
Când am ajuns din nou la telecabină, să-mi pice fața - ca să folosesc un limbaj tineresc. Turiștii italieni descoperiseră teleportarea - altfel nu-mi explic cum a putut să apară rândul de 100 de persoane din neant. Roar, oftică majoră. Ok, la rând cu restul. Eu bineînțeles, cel mai pantofar dintre pantofari cu teniși în picioare. Restul pregătiți de escalat Everestul și vreo doi Monți Blancși. Coupe-vent-ul meu de Decathlon mai salva din aparențe dar pantalonii scurți în carouri lămureau pentru oricine faptul că nu eram venit pentru munte.
Sass Pordoi
Noroc că telecabina are capacitate mare, 65 de persoane, iar drumul nu durează mult așa că nu am pierdut prea mult timp. Mai greu a fost să prind un loc la geam pentru poze.
Sass Pordoi
Peisajele sunt...wow. Cum ziceam, Dolomiții au ceva aparte cu grohotișurile lor și cu pereții aparent imposibil de escaladat.
Sass Pordoi
Doar aparent, o cale se găsește întotdeauna. Nu văd de ce, în cazul de față unde există alternativa pe cablu.
Sass Pordoi
Vedere de la stația de sosire - nuanța verzulie de care n-am putut să scap e de la geam. Jos de tot e Passo Pordoi, stația de plecare abia se vede.
Sass Pordoi
Parcarea aia cu jumătate de oră înainte era pustie. Cam așa e la ei cu turismul, trebuie să fii dedicat altfel nu mai prinzi loc.
Sass Pordoi
Apropo de stilul lor de a face turism, pe platou am schimbat niște vorbe cu un cuplu mai în vârstă, veniți cu camperul. Fain stil pentru pensie. Ești cu casa după tine, dacă e aglomerație sau se anunță vreme bună mâine, pur și simplu mai stai o zi. Și nu-s încuiați, când le-am zis că sunt din România mi-au zis "Ah, da, foarte fain, am fost în Bucovina anul trecut o lună". Ce să mai zici...
Sass Pordoi
Nefiind echipat pentru excursii mai serioase, m-am limitat la o plimbare în jurul stației de sosire a telecabinei. Porecla de terasă a Dolomiților este foarte potrivită întrucât e vorba de un platou stâncos cu priveliște de 360 de grade asupra Dolomiților. Spra sud, de exemplu, este Marmolada.
Sass Pordoi
Spre vest e Passo Sella cu al său Langkofel...
Sass Pordoi
Un pic de zoom și se vede stația de sosire a telegondolei care urcă din Passo Sella.
Sass Pordoi
Zoom și pe vale...
Sass Pordoi
Zoom și pe urcarea în Passo Sella, urcare pe care urma să o fac imediat ce coboram din telecabină.
Sass Pordoi
Și Passo Sella. Fiind primele zile de vreme bună după o săptămână, am fost avertizat că va fi aglomerat. În ziua de dinainte fusese blocaj de 1 oră la intersecție spre Passo Sella.
Sass Pordoi

Spre est...e soare și nu prea se vede și nici cunoștiințele de geografie nu mă ajută. Cert este că e plin de vârfuri ascuțite de munți ieșind din nori...
Sass Pordoi
Spre nord...e mai problematic. Sunt numai stânci ascuțite și, undeva după ele, este vârful cel mai înalt din grupul Sella, Piz Boe. Cu cei 3152 de metri ai săi e doar un pic mai mic decât vecinul Langkofel, 3181m.
Sass Pordoi
Alte imagini de pe platou, cu telecabina ca subiect principal.
Sass Pordoi
Telecabină cu fundal de lac, telecabină cu fundal de serpentine...
Sass Pordoi
...vedere de la stația telecabinei spre Marmolada...
Sass Pordoi
...sau telecabina sosind în stația de sosire a telecabinei. Ați înțeles voi, e vorba despre telecabine.
Sass Pordoi
Să coborâm așadar...
Sass Pordoi
Alte imagini cu telecabine, dar luate de la stația de plecare de data asta.
Sass Pordoi
Pentru cea de mai jos i-am rugat pe ceberi să mă lase să stau pe peron până pleacă. Au văzut că-s băiat serios cu DSLR și m-au lăsat. Țeapă că am făcut poza cu compacta...
Sass Pordoi
Oare pe unde a urcat cu mașina acolo? Nu se înțelege dar e într-un loc aparent inaccesibil...
Sass Pordoi
Ok, să coborâm ca să mai urcăm și altceva...
Sass Pordoi
Numai bine pentru că a venit și un nor răzleț...
Sass Pordoi
În restul zilei aveam de vizitat restul de pasuri din grupul Sella, încă vreo două mai răzlețe, lago di Fedaia de sub Marmolada și seara trebuia să ajung la Bergamo. Pe cai atunci!

No comments:

Related Posts with Thumbnails