22 June 2014

Masmak - Riyadh fort

Dat fiind ca Riyadh nu e chiar cel mai turistic oraș din emisfera nordică, faptul că am dat peste ceva obiective încadrabile la categoria "sightseeing" a fost o surpriza placuta. Nu de alta dar în week-end nu poți să stai numai la mall.

Așasar, avem Masmak fort - sau Riyadh fort. O bucățică din istoria lor, începuturile statului modern Arabia Saudită. Nu sunt chiar castelele medievale ale noastre - că nah, nu prea era piatră pentru așa ceva. Plus că foloseau forturi de argilă (ca să nu zic noroi) la 1900 - numai chestia asta ar trebui să ridice o sprânceană - două.
Masmak

Mă rog, eu am ridicat o sprânceană și când am auzit de "mud fort". Nu pot să vină atacatorii cu o găleată de apă să înmoaie un perete și să-și facă o ușă? Ce se face la prima ploaie? Ah, e în deșert...I guess that could work...
Masmak
Ca orice alt obiectiv turistic, este deschis într-un program alternativ pentru familii și pentru burlacii sălbatici. Eu fiind încadrat la burlaci sălbatici, a trebuit să studiez cu atenție orarul. Hmmm, miezul zilei...ok...
Masmak

N-aș exagera nici când vine vorba de obiectiv turistic, mai eram eu și încă vreo 3 oameni, tot gură-cască vestici ca mine.
Masmak

Înăuntru e umbra și plăcut - probabil de asta se și băteau pentru acest fort. Cine câștiga, putea să stea la răcoare. Bonus, avea fântână. Nu știu exact ce făceau cu tunul că ar fi fost periculos să tragă cu el. Probabil la fel de periculos cu a strănuta într-un fort de chirpici.
Masmak

Ok, ok, gata. Știu că e destul de trainic - asta e, am crescut obișnuit cu ideea că un fort e ceva cu pereți de piatră nu ceva făcut din chirpici prin care poți să bagi sabia să înjunghii pe cineva dinăuntru. I am doing it again - scuze, fortul de chirpici era perfect acceptabil pentru ce aveau ei nevoie acolo.
Masmak

Apropo de ce aveau ei - țara aceasta a fost un mare teritoriu stăpânit de multe triburi care au fost unificate mai cu forța sau cu vorba bună. Atâta doar că până pe la 1930 stadiul de avansare era unul modest. Adică multe din lucrurile care nouă ni se par normale aici erau resursă rară - cum ar fi lemnul. Poate de asta ei nici nu au în mod tradițional scaune și mănâncă pe jos. Am văzut poze în fort de la 1936 care arătau de parcă ar fi fost făcute la 1639. And then oil happened...
Masmak

Descoperirea și exploatarea petrolului au propulsat țara în zona de "prea mulți bani ca să știm ce să facem cu ei" - unde sunt și acum, din moment ce lucrează la cea mai înaltă clădire din lume. Fortul Masmak a fost păstrat ca amintire de unde a început acest stat - pentru că de aici, pe 14 Ianuarie 1902 a început "reconquista", Ibn Saud cucerind fortul, Riyadh-ul și tot teritoriul (de la un clan rival).
Masmak

Chiar lângă fort e un alt obiectiv "turistic" - Deera Square. Sau Justice Square. Sau Chop-Chop Square. Începeți să înțelegeți ce se face aici în piață? Da, e piața în care se execută execuțiile, ca să zic așa. Nu sunt publice, piața e închisă pentru astfel de happeninguri. La momentul vizitei mele nu era nimic programat - de altfel e un loc chiar plăcut, sunt și câteva cafenele.
Masmak
De acolo am mers un pic mai departe - spre Parcul Salam. Nu cred că e făcut în cinstea marelui rapsod de la noi însă nici nu am avut plăcerea să-l vizitez pentru că era închis.
Masmak
Cam asta a fost cu Riyadh. Data viitoare continuăm cu chestii mai vestice.

No comments:

Related Posts with Thumbnails