24 May 2011

Fotografia de călătorie - Mic îndrumar

Motto:

A DSLR does not a photographer make.
                                                                  Shakespeare

(repetaţi de câteva ori în gând înainte să treceţi pe la f64 sau emag).

Prolog: Mbuuun, te dai pe net şi vezi fotografii faine din diverse locuri: Un apus văzut de pe o creastă de munte, o scenă de noapte dintr-o piaţă faimoasă, un portret al unui copil murdar prin africa cu un fundal puternic blurat. Şi ce zici? Heiii, sigur pot să fac şi eu aşa ceva. All I gotta do is get me one of them "deselere" thingies.

Ca să-ţi spulber de pe acum visul o să-ţi spun că nu e adevărat. Da, cu un pic de străduinţă poţi să scoţi nişte cadre de călătorie acceptabile, însă a avea un DSLR e o condiţie necesară dar deloc suficientă. Am observat că în ultima vreme e o modă să-ţi iei DSLR (şi să nu citeşti o pagină din manualul lui, că deh, e gros). Astea cu toate că aceeaşi oameni nu ştiu de la ce vin literele respective sau de ce face aparatul zgomotul acela când declanşează ("Nu poţi să-i scoţi sunetul?"). Adevărat, ca să conduci o maşină nu e nevoie să ştii cum e cu ciclul Carnot însă e preferabil să ai o idee despre cum funcţionează ansamblul motor-ambreiaj-cutie de viteze.

Enervant e că mulţi dintre aceşti oameni pică în categoria "De ce nu vine? Eu vreau sa vie!". A dat un ban pe aparat? Face zgomotul ăla clic-clac? Arată "profi"? Şi atunci de ce nu ies cadrele geniale? Au impresia că aparatele trebuie să vină din fabrică cu fişierele denumite Pulitzer_001, Pulitzer_002 etc. Aceeaşi oameni sfârşesc prin a păstra aparatul cu borcanul cu care a venit (mă refer la obiectivul de kit) şi strâmbă din nas la ideea de a schimba obiective. Plus, e greu, incomod. De fapt, de ce ţi l-ai luat?

Trist e când vezi incompetenţi mânuind echipament pe care tu nu ţi-l permiţi dar pe care ei îl au doar pentru că au auzit că e bine să fie L deşi nu înţeleg exact avantajele. Cât zum are? Câţi megapixeli?

Producătorii iau parte la acestă distracţie pentru că pe ei îi interesează să vândă. Până la urmă chestia asta nu face rău nimănui, banul trebuie să circule, prost e cel care dă nu cel care cere. E întotdeauna amuzant să vezi cum se chinuie habarniştii la diverse obiective turistice cu noul aparat. "Stupid expensive camera, why you not work?" Să nu se înţeleagă greşit, n-am nimic cu cei care vor să înveţe, am ceva cu cei care cred că obţin ceva gratuit, fără să investească un pic de resurse. Manualul acela cu care vine aparatul e gros dintr-un anumit motiv. RTFM, indeed.

DSLR-ul e o bestie nărăvaşă care nu ştie ce vrei de la ea. Crede că ştie, dar se înşeală şi tu te înşeli şi mai tare că-l crezi. Faptul că poate mai multe ca o compactă se traduce în general, cel puţin la început, prin mai multe posibilităţi de a greşi. Apropo, vând 400D ca nou, 50k cadre. E deja dresat, blând ca un mieluşel şi foarte ascultător. E cineva interesat? :)

Acestea fiind spuse, să trecem la sfaturi legate de imaginile pe care le puteţi aduce cu voi de prin călătorii (eu fiind această autoritate absolută în domeniu). Ordinea nu are de a face cu importanţa. Vorbim despre imagini demne de arătat în public nu de arhiva personală cu pus coarne, sprijinit cine ştie ce monument, etc. Aşadar iată TOP 10 greşeli de evitat în fotografia de calătorie! Gratis! Numai azi! Trebuie să vezi asta! Nu rata!

1. Blitz off! Extrem de puţine situaţii cer folosirea blitz-ului on-board în călătorii. Sigur, dacă vrei să fii căprioara din lumina farurilor, pe fundal negru, dă-i înainte. Să dai cu blitz-ul la peisaje e inutil, raza lui de acţiune e undeva la maxim 10 metri, în funcţie de ISO etc. De obicei trebuie folosit noaptea pentru că altfel nu ar fi clar cine rânjeşte acolo în întuneric lângă Colosseum. Asta mă conduce către punctul...

2. Poze YOLA. Pentru cine nu ştie, este vorba de pozele "YO LA mare. YO LA munte". Adevărat, omul sfinţeşte locul însă există o limită. Da, arhiva personală e musai să conţină o poză cu tine sprijinind turnul din Pisa şi ţinând turnul Eiffel în mână dar pentru asta există Facebook. Deşi oamenii au la dispoziţie o multitudine de expresii faciale şi posturi, tind să folosească un număr foarte mic. Vreau să văd cum arată cascada Niagara nu vreau să văd cum arăţi tu rânjind în faţa cascadei Niagara, mai ales dacă rânjeşti la fel ca în restul pozelor. Din nou, pentru asta există Facebook. Dacă imaginea nu aduce nimic nou gen pieptănătură, stadiu avansat de dezbrăcare (în cazul sexului opus, desigur) probabil te ştim şi nu faci decât să acoperi o parte din poză. De fapt, cred că mai câştigat ai fi dacă ţi-ai alege o poză în care eşti sigur că-ţi place cum ai ieşit şi o foloseşti de fiecare dată (copy paste peste poza cu London Eye de exemplu. Voila! Yo la London Eye). Aşa eviţi şi bad hair day, ochi semi-închişi, gură întredeschisă şi alte pericole grave pentru apariţiile în poze.

3. Poze cu mâncare. E foarte probabil să întâlneşti feluri de mâncare diferite de cele autohtone dacă ieşi din ţară. "La o parte, nimeni nu se atinge de mâncare până nu pozez eu tot!" Rezistă impulsului de a poza orice prânz, de aproape şi cu blitz. Asta dacă nu ai un blog cu specific culinar - atunci nu-ţi uita cortul foto acasă.

4. Poze "las-o că merge şi aşa". Erai în maşină, treceai în viteză pe lângă random chestie interesantă şi nu ai avut timp să opreşti. În consecinţă arăţi lumii o imagine în care jumătate e interiorul maşinii subexpus, jumătate e supraexpus şi totul e mişcat. "Ştiu că nu se vede prea bine dar omul ăla avea o maimuţă pe umăr. Extraordinar, m-am gândit să vă arăt şi vouă".

5. Less is more. Nu e nevoie de link către contul de Picasa unde sunt 681 de poze din excursia în Brazilia (din care 43 sunt dubluri că ai repetat cadrul dar nu te-ai obosit să îl ştergi pe cel greşit). De asemenea, nu e nici o valoare în a pune cearşafuri de 4000x3000 doar ca să se vadă că ai megapixelii.  Mai important, îţi zice ceva imaginea? Nu? Atunci de ce mi-o arăţi mie? Poate îmi vorbeşte mie şi nu ţie?

6. Încadrări. Sunt cărţi întregi despre asta însă există şi o listă scurtă de reguli de urmarit pentru a face imaginile mai plăcute ochiului - nu le enumăr aici, aduc aminte numai despre una dintre ele - nu tăia obiecte. Omul care tocmai iese din cadru, un sfert de maşină care tocmai intră în cadru, capete sau membre tăiate la oameni care altfel ar trebui să facă parte din imagine, toate astea strică cadrul. Ah da, şi nu pune apusul de soare direct în mijlocul cadrului.

7. Prelucrare. Nu mă refer la chestii avansate gen eliminat fire de pe cer, mă refer la un crop (să scapi de omul ală care iese din cadru), o mică îndreptare (ca să nu curgă marea din cadru), un pic de contrast şi nişte sharpening după resize. Da, ştiu, trebuie timp. Dacă nu poţi să dedici un pic de timp, atunci nu te aştepta să iasă ok.

8. Locuri unde fotografia este interzisă. Adevărat, asta nu te ajută să faci fotografii de călătorie mai bune, te ajută doar să nu fii penibil. Chiar ai nevoie de o poză făcută în grabă cu portretul unei femei fără sprâncene? (Gioconda, în caz că nu e clar) Chiar merită să te căciuleşti sau să te ciondăneşti cu cei de la pază pentru aşa ceva? În unele locuri nu e evident de ce ar fi interzisă dar ar trebui să fii în stare să respecţi o astfel de regulă. La Scoala Spaniolă de călărie, unde e interzis fotografiatul, singurii care făceau poze pe ascuns erau nişte români. Ce să mai zic?

9. Lumina. Mijlocul zilei e cel mai prost moment dar în călătorie nu mereu poţi să-ţi alegi ora la care fotografiezi ceva. Dacă totuşi ai opţiunea, încearcă să ajungi dimineaţa devreme sau spre apus în locul respectiv, va avea un cu totul alt aspect.
10. Nu există 10. Dar nah, cum ar suna TOP 9 bla bla bla?

Ghidul nu vă ajută, aşa-i? Nici nu trebuia, e doar părerea mea personală. :) Mergeţi liniştiţi - mulţi văd, puţini cunosc. Cumnaţii şi chiar şi necunoscuţi o să fie entuziasmaţi de pozele voastre strâmbe, prost expuse făcute cu aparatul vostru scump. Fuga, trebuie să fie vreo ofertă de nerefuzat la f64.

Disclaimer: Doar pentru cazul în care nu era clar, textul de mai sus e un pamflet. Nu sunt fotograf, cadrele mele nu au câştigat nici un premiu însă ştiu ce îmi place să văd când vine vorba despre imagini dintr-o călătorie. Argumente ca "păi ce băh, cum îţi permiţi tu să-ţi dai cu părerea, nu vezi ce poze varză ai" vor fi şterse sau li se va răspunde cu argumente injurioase, ad hominem - funcţie de dispoziţia la momentul respectiv. Faceţi ce ZICE popa!

19 comments:

Ishtar said...

Bun topul!Pe ici,pe colo...parcă mă încadrez pe undeva.Dar a greşi e omeneşte,nu-i aşa?
Salutări şi s-auzim de bine :)

Radu said...

hmmm..vinzi 400D?

Vazusem un anunt pe un forum cu o trusa completa 400D, e cumva anuntul tau? scuze daca deranjez cu acest comentariu

Andrei C said...

Da, la fel si ignoranta aroganta cum ar fi sa-ti iei aparat doar pentru ca ai banii si sa nu-i citesti manualul (desi e evident ca nu intelegi ce sunt toate butoanele si cifrele alea).

Andrei C said...

Nu e, ca inca nu am pus nici un anunt (si nici nu dau trusa completa).

Radu said...

Ok, mulțumesc de răspuns.

Unknown said...

Eu unul (si am observat ca nu0s singurul)sunt destul de stingherit in a scoate dslr-ul in locuri publice,ma simt jenat de restu' artistilor care nu fac alteva decat sa se dea mari cu caramizile negre care mai mult ii incurca la spartul semintelor ...cu toate ca poate un obiectiv de-al meu costa mai mult decat tot kitul lor :0 Aceasta problema are o singura rezolvare pentru mine:Leica M8 ca sa rada toti tugulanii de mine, ce aparat mic am ,de pe vremea lu' bunicu' ...dar pentru ca nu mi-l permit ma multumesc si cu un fuji X100,hai treaca de la mine...

Andrei C. said...

Poi ce sa-ti fac daca-ti iei sticla scumpa :) Bah da nici cu chestii din alea hisptaresti gen Leica (acuma am cautat si x100, vad ca e acelasi lucru)...mi se par ridicol de scumpe pentru ce fac. Oh daaaa, Noctilux, mii de coco.

Liliana said...

Bunul gust se rafineaza cu timpul si cu educatia. Foarte frumos articol, fie el si pamflet.

Alexandra said...

Buei, iar am ras infundat in spatele monitorului la birou.. Cand de fapt as fi vrut sa fac =)))))))

Anyway, sper ca articolul asta nu vine in urma intalnirii noastre la Paris :))))

Suntem varza stiu, adevarul e ca sincer acu nu stiu de ce naiba ne-am luat DSLR. Abia astept sa imi iau un compact :))) Apropo, ai vreo recomandare ? :D Sa stii tu, sa aiba mult zum :)))) Apropo de ce ziceai :P

Anyway 2, sper totusi ca pozele pe care le pun pe blog nu sunt chiaaar asa jalnice :P Nu de alta dar chiar ma chinui sa le cosmetizez un pic inainte sa le pun. Cum au fost ele facute in the first place, asta e alta treaba :P

Vlad said...

povestioara ta imi aduce aminte de alte discutii din trecut pe care le-am purtat cu diversi.

dp meu dv, poti face poze extraordinare cu orice, dar e muuuult mai usor si mai rapid daca ai un DSLR si o sticla bunicica pe el. te scuteste de munca, iti salveaza nervii si previne aparitia firelor albe in cap :)

daca esti pasionat, te vei perfectiona in timp. daca esti ostentativ, asa o sa ramai o viata. nu o sa tii cont de niciun sfat, de nimic. totul e perfect la tine.

si... intr-un final, e vorba si de bani. ai bani, esti si pasionat, ai si ceva timp... e o combinatie excelenta. nu ai bani, dar esti pasionat... e frustrant. restul scenariilor nu mai conteaza.

Andrei C. said...

Nu nu, daca observi nu am mentionat nicaieri turnul eiffel :P Apropo, am auzit de un fel de bridge, Canon sx ceva cu 35x zum optic de 24- 840mm (numai ca am impresia ca pretul e un pic mai mare decat al nikonului vostru :) Altfel, as zice ca ceva mic de bagat in buzunar v-ar coafa mai bine, avand in vedere coclaurii pe care umblati - nu mai trebuie scos din geanta, nu trebuie schimbat obiectiv, etc etc - si indraznesc sa zic ca nu prea ai nevoie de altceva acolo sus pe varful muntelui. Nu o sa prinzi capra neagra de pe celalalt versant, asta e.

Si sa stii ca se vede cand cineva macar se chinuie sa gaseasca niste incadrari, sa redimensioneze, sa nu puna pe net orice rht care i-a cazut in calea obiectivului asa ca nu ma refeream la cineva in particular.

(dar da, o sa va sechestrez intr-o camera si nu va las sa plecati pana nu stiti pe de rost ce fac toate butoanele si ce-s toate cifrele alea de pe ecran. "Ce urmeaza dupa f4.0? Nu stii? 10 flotari, acum!").

Andrei C. said...

Vlad, eu vreau sa mai tai din entuziasmul cu care se cumpara DSLR-uri de catre habarnisti.

Intr-un fel, as asemana cu cumparatul de caini in preajma sarbatorilor. E dragut, copilului ii place, pe hartie o sa fie ca in filme, o sa-ti aduca batul, o sa se culce la picioarele tale, etc etc. Numai ca dupa o luna vezi ca trebuie sa cureti dupa el, ca trebuie mers la veterinar, ca trebuie sa-l educi altfel iti ara sufrageria (daca-l tii in casa), ca copilul s-a plictisit si atunci incepi sa te intrebi de ce l-ai luat si de ce nu e cum era in reclama.

Asa si DSLR-ul. E fain, te face sa arati profi, nu oricine are bani de el (desi in ultima vreme se pare ca nu mai e adevarata propozitia) sigur trebuie sa fie mega. Si dupa aia vezi ca e greu, ca nu intra in buzunar, ca are multe butoane care nu stii ce fac, ca poti sa gresesti cadre pe care cu compactul nu ai cum sa le gresesti etc etc si asa ajunge sa prinda praf intr-un dulap.

Alexandra said...

Da, da, da, ceva de bagat in buzunar! Aaaah, ce boierie ar fi asta pe munte... Tulai Doamne!

Stii, nu e ca il car eu, ca Cristi il are atarnat de gat si prins de picior in geanta aia rosie de am dat 2 mil pe ea si are garantie pe viata (dar cred ca o arunc cat colo in viitorul f apropiat) :)))

Dar el il cara si ii e lene sa il scoata cand suntem pe munte si cred ca iti imaginezi cum suntem noi:

Eu: aaa, hai fa poza!

El: Ihhh...

Eu: hai ma in puii mei ce naiba avem aparataul asta daca nu facem poze! Grrrr!

El: bine... hai ca il scot...

(a se imagina aici lenea cu care scoate aparatul din geanta...)

Dupa care: click! si inca inspe mii de ani in care baga aparatul la loc in geanta.

5 secunde mai tarziu eu vad altceva si dialogul o ia de la capat..

Hai, fa poza! Etc...

Din ce in ce mai enervant..

Pana cand ma enervez si iau eu aparatul si fac poze si ma chinui sa si urc nush ce panta cu aparatul balanganind de gat, ca de'... geanta a ramas atasata de Cristi...

Si dupa vreo nush cat imi dau seama ca vreau si eu sa apar intr-o amarata de poze de genul YOLA.. :)))

Si ii dau iar aparatul.. si secventa se repeta la nesfarsit!!!

Acum intelegi? :)))

Dar o secestrare cu flotari n-ar strica :)))) (rasete infundate in spatele monitorului de la birou!)

Unknown said...

Nu-ti trebuie neaparat DSLR ca sa faci poze bune. E mai putin important ce poate aparatul, conteaza cum stie fotograful sa-l foloseasca.

Andrei C. said...

Afirmatia asta e foarte discutabila. Sigur, un compact in conditii de iluminare bune se apropie de ce face un DSLR cu obiectivul de kit. Totusi din cate stiu eu nu exista compact care sa faca ce face un DSLR cu un prime cu 1.4 sau cu un fisheye, sau cu un wide angle cu polarizor/GND pe el. Bine, pana atunci trebuie sa simti nevoia unui 1.4 sau GND, ca sa intelegi despre ce e vorba.

Unknown said...

O sapuniera in mana unui om priceput e mai folositoare decat un DSLR in mana unuia care nu stie decat sa apese pe declansator.
N-am venit cu ideea ca DSLR-ul nu are avantaje fata de compacte, doar ca trebuie sa ajungi la un anumit nivel ca sa poti aprecia si folosi avantajele alea.

Andrei C. said...

Cu asta sunt de acord.

Vlad said...

Andrei - cum am spus si eu... daca esti pasionat si ai si bani - faci treaba. daca vrei doar sa-ti atarne ceva de gat (gen: http://www.google.hu/search?q=lant+tigan&hl=ro&safe=off&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&ei=WgvdTeuLDMrYgQeE9on0Dw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1056&bih=491- primele 2 sunt relevante pentru exemplificare).

fara pasiune si un pic de rabdare + munca nu iese treaba.

Apollo - in practica nu sta chiar asa treaba. nu ai cum sa inlocuiesti un prime cu o lentila de sapuniera. oricat te-ai chinui.

Tinel68 said...

Bun indrumar ! Ar trebui sa fie cunoscut de mai multi, pt. ca in fiecare concediu e obligatoriu sa dau peste un habarnist cu DSLR care nici nu se oboseste sa citeasca carticica cu instructiuni !Sa vezi ce ochi fac cand le arat ce poate ap. lor !!!

Related Posts with Thumbnails