06 May 2011

Prin parcurile Bucureştiului

Săptămânile acestea din urmă am tot stat prin Bucureşti în week-end şi odată cu vremea primăvăratică merge o plimbare-două prin parc. Într-o săptămână am fost în Carol, în cealaltă în Herăstrău – mai exact de 1 mai. Mai jos – impresii şi imagini.
Primul Carol – un parc frumos după părerea mea. Are lacul cu pod în mijloc, restaurantul de sub podul mai mic, monumentul impunător sus pe deal plus chestii ascunse pe la colţuri cum ar fi replica castelului lui Tepeş (sau cel puţin asta ştiu eu că ar fi) sau fântâna G. Cantacuzino.
Evident şi aici s-au găsit unii să vandalizeze cu spray-ul cu vopsea, noroc că iese la post procesare. Nu că aş vrea să modific realitatea să-l fac mai curat decât este însă am să încerc să mă ţin de treaba asta – să scot din imaginile postate semnături de vandali.
Cum ziceam, parcul e frumos şi la destul de mare căutare duminca – cu greu să poate găsi un loc de parcare la intrarea de la Fântâna Zodiac şi chiar şi pe Candiano Popescu. Bineînţeles, spirit de ovine, mai sus pe Candiano Popescu, lângă castel e loc berechet dar încăpăţânarea românului de gen „eu trebuie să parchez aici, acum” e un lucru de speriat.

Din păcate parcul e populat şi de oameni veniţi recent de la plug, bomboanele agricole fiind un lucru destul de obişnuit.
Că tot vorbeam de Fântâna Zodiac, iat-o.

Mai multe informaţii despre ea găsiţi la Rezistenţa Urbană pe site, linkul de mai sus, de unde am aflat şi eu de ea.

Lângă parc, una dintre puţinele străzi-scară din Bucureşti – strada Xenofon.
Şi încă una...
...şi ne mutăm în Herăstrău care în zile de week-end şi mai ales de sărbătoare devine enervant de plin. Aproape toate trotuarele pe Kiseleff, pe Beijing, în piaţa Charles de Gaulle sunt ocupate de maşini. Interesant e că trotuarul de vis-a-vis de pe Beijing e complet liber însă cel de pe latura cu parcul e complet ocupat. Nu-mi dau seama dacă e din cauză de prostie ameţitoare sau de frică să nu fie ridicată maşina/decorată cu cheia dacă e aşa izolată şi astfel nimeni nu are curajul să înceapă cu trotuarul opus.
Trecând peste aglomeraţie nu aş vrea să mă grăbesc spunând asta dar uitându-mă în jur la oameni parcă am observat o îmbunătăţire. Desigur, faptul că în sfârşit am scăpat de comunismul „Nu călcaţi iarba” schimbă mult imaginea parcului – acum există pancarte cu „Este permisă staţionarea pe iarbă” sau ceva asemănător şi un smiley.
Aş îndrăzni chiar să zic că parcul are un aer aşa, măcar cu meridian mai la stânga. Lumea vine şi stă la soare pe iarbă, avem poliţie călare...
...biciclete de închiriat, spectacole de teatru în aer liber, zone tematice.
Şi nu e numai asta, mi s-a părut că vizitatorii neam-prost sunt mai diluaţi în ceea ce îmi place să cred că e populaţia majoritară – ei ştiu că nu e aşa dar îmi fac şi eu iluzii. De exemplu de pe băncile noi ornate frumos au fost furate stemele.
Activitate în parc – vânătoare de subiecte la 300mm.



Awwww, how sweet, they’re în love.
La orice era coadă (de 1 mai, dar suspectez că e la fel şi în restul timpului), fie că era porumb fiert, copt, zahar în diverse forme de agregare, biciclete, hidrobiciclete sau vaporaşe (probabil nu ajuta faptul că plimbările cu vaporaşul erau gratuite). Astfel, o alternativă liniştită dar fără chestii coapte, suc şi bănci e o plimbare în jurul Bucureştiului.

Apropo de asta, am două curiozităţi, sunt curios dacă se găseşte cineva să mă lămurească. Prima - Pe DN1 vis a vis de strada Padina (cea din spatele Academiei de Poliţie) e o clădire cu geamuri sparte care mie îmi arată a conac. E destul de departe de drum, aici (în centrul imaginii).
A doua – tot pe strada Padina, dar mai spre pădurea Băneasa se află o construcţie interesantă - aici (zona neagră e umbra construcţiei).
Dat fiind că e în apropiere de Facultatea de Pompieri bănuiesc că ar fi un fel de castel de apă dar nu pot să fiu sigur. Dacă ştie cineva ce e...
Later edit (jul 2012): Hah, găsitu-te-am! Se pare că este vorba de Mausoleul Mauriciu Blank. Colegul de la Explorator Urban m-a lamurit, după ce a avut şi el sursele lui.

No comments:

Related Posts with Thumbnails