11 September 2011

114 lucruri pe care nu le ştiai despre pârşul de alun

Ai cam da un click pe un link de genul ăsta, nu? Adică na, tu de fapt ştii tot ce e de ştiut despre pârşul de alun dar vrei să verifici dacă lista e completă (instinctul "Cannot go to bed, somebody is wrong on the internet"). Sau ştii destul de multe despre pârşul de alun dar nu strică niciodată să ştii mai multe. Sau măcar vrei să afli ce naiba e un pârş. Sau ai de ales între ce ţi-a dat şeful de făcut şi a citi asta şi restul motoarelor de pierdut vremea sunt deja epuizate pe ziua în curs...

De obicei listele de genul acesta conţin uneori o adresare directă către cititor, adeseori agresivă şi în consecinţă agasantă: Prostule care eşti tu prost, ai aici 47 de lucruri la care nu te-ai gândit niciodată! Băi săracule, ia de aici 29 de locuri de care sigur nu ai auzit, trogloditule care eşti! Sigur n-ai mai văzut asemenea poduri/flori/maşini etc.! 83 de carţi pe care dacă nu le citeşti până dai colţul eşti un incult împuţit. Cititorul desigur nu se simte prost/incult (deşi poate uneori ar trebui) dar nesiguranţa se infiltrează în suflet şi parcă ar da click. Normal lista conţine pe lângă chestiile mainstream şi 1-2 chestii rare de care n-a auzit nici naiba - ca pe vremuri când la colecţia de cartonaşe erau mereu câteva foarte greu de găsit. Oh nuu, am citit doar 13 din ele şi am auzit de 24 din ele. Ce mă fac? Sigur articolul e făcut de nişte academicieni care au dreptate! Sniiif. Să iau repede colecţia aia "100 de cărţi pe care trebuie să le ai" şi să mă pun pe treabă. Mă ucide chestia aia cu "trebuie să le ai",  formulat aşa mi se pare că a fost făcută exact pentru genul "Hauleu, dă să cumpăr năşte cultură".

19 locuri din Făurei pe care le-ai ratat! Pai du-te băi cu maşina în centru la oră de vârf! De unde ştii tu că le-am ratat? Şi dacă le-am ratat ce? Îţi dau eu listă cu 23 de locuri mai puţin cunoscute din Paris, din care în 7 poţi să-ţi "pierzi" portofelul/fecioria/integritatea corporală.

Alte liste vin cu promisiuni de genul 34 de chestii gratis de făcut nu ştiu unde. Aţi zis cumva GRATIS? Atât! Click! Mentalitatea "N-am nevoie de el dar dacă tot e gratis..." în acţiune. Top 42 toalete gratis în ParisTop 27 ţâşnitori cu apă gratis în Berna, etc. etc.

Există bineînţeles şi cele cu superlative. Cum ştim calităţile pot fi măsurabile (cel mai lat trotuar, cea mai adâncă canalizare) şi acolo avem diverse liste mai mult sau mai puţin exacte (pentru că listele de genul sunt făcute de navigatori neînfricaţi ai internetului care probabil nu au văzut nici unele dintre lucrurile respective dar au citit undeva de ele - merge un articol din poze de pe flickr şi bucăţi de text de pe Wikipedia, nu? Trăiască creative commons!). Pentru combaterea unui atac fulgerător de plictiseală da, sigur, e bună o listă de genul "cele mai înalte girafe din Africa de Sud-Est".

Cealaltă categorie de liste cu superlative sunt cele care tratează calităţile complet subiective (cea mai frumoasă ţeavă, cea mai urâtă pătură). În general toate acestea necesită şi o încadrare spaţială aşa că e vorba de "Cel mai" din oraş/comitat/judeţ/raion. Pfuai, păi dacă zice ei, ia să vedem. Click! Normal, umarea e: Pfuai, se înşeală, ia să-mi spun părerea! Am văzut eo o ţeavă undeva, de 10 ori mai frumoasă.

Pai bine măi, cum faci o listă cu 50 cele mai frumoase locuri pe care nu trebuie să le ratezi? Cine zice că-s frumoase? Dacă le ratez, ce? Am văzut zilele trecute o listă cu 50 de "most important landmarks". Waaah, must see! (bală în colţul gurii). Motherland calls de ce nu e pe listă? Dar turnurile Petronas din Kuala Lumpur? Dar podul Forth? Dar Preikestolen? Dar Cloud Gate? Mă rog, înţelegeţi voi. Dar vai, am văzut doar 37 din ele, ce mă fac? Cum mă mai pot uita în oglindă? Cum mă mai pot numi călător? Şi mai sunt şi aplicaţiile alea pentru Facebook care postează în locul tău: Gigel a fost în 61 din cele 89 cele mai fantabuloase locuri din lume. Vezi şi tu în câte ai fost. De ce nu există o aplicaţie care să posteze din când în când "Gigel ar trebui să se apuce naibii de treabă şi să lase prostiile"?

Acestea fiind spuse, ar trebui să fac şi eu un articol cu "Cele mai înalte trecători din Alpi". Nu de alta, dar am fost acolo (după ce am citit o listă, ha ha ha). Şi încă unul cu "Cele mai frumoase trecători din Alpi". Şi acolo am fost, ha ha, dar lista o fac EU! Încă mă gândesc la formulare - trebuie să fie un amestec echilibrat între informaţie exactă, grandoare, mister şi insultă voalată la adresa cunoştiinţelor cititorului - pentru ca acesta din urmă să dea click/share/like şi astfel să-mi asigure preamărirea.

Nota redacţiei: Pârşul de alun e numele unei rozătoare nevinovate care mi-a provocat o criză de râs în timpul orei de biologie nu mai ştiu prin ce clasă. Încă e amuzant. Pârş...hahahaha.

12 comments:

Liliana said...

Listele vor exista intotdeauna. Si eu am una. Si tu ai una. Fiecare are :). Daca n-ar fi cartile de tipul 100 locuri grozave de nu stiu unde sau daca n-ar face LonelyPlanet sau TripAdvisor sau altii liste, tu cum ti-ai alcatui propria lista? De nicaieri? Sau tot citind, vazand la altii, imbogatindu-ti propria lista. De acord ca exista diferenta enorma intre un calator si un turist, totusi, in prima categorie, omul merge si trece prin filtrul propriu (mai bun, mai prost, depinde) tot ce vede si cumva el creste. El urca o treapta din scara sa.

Cu parsul de alun am inteles, dar 114 de unde vine?

Paul said...

BA! BAA!! Si eu care credeam cand am dat click ca voi afla lucruri noi despre parsul de alun. Acum va trebui sa caut pe google.

Andrei said...

Eu astept articolul cu foarte mare interes :)

Vlad said...

:) parsul de alun... ramane vorba :)

da, toti avem liste. oricum, sunt irelevante. locuri frumoase poti sa gasesti aproape oriunde. ochi sa ai sa vezi si inima deschisa (nu de ciori).

Andrei C said...

He he, 114 asa la random. Nu inteleg treaba aia cu Top 100, 10 etc. Daca sunt 102 sau 114 locuri faine, nu pun o parte din ele ca sa fie cifra rotunda?

Dupa cum vezi, tot textul e presarat cu numere aleatoare.

Liliana said...

Am inteles. random.org ;)
Si eu cred ca numerele sunt aleatoare, dar pentru liste, da bine sa fie numere rotunde - top 10, top 100. Acum urmeaza top 1024.

Traveling Hawk said...

Apreciez umorul tau, Andrei C. Pe mine nu ma irita nici ideea de lista, nici numerele, oricare ar fi ele, ci ideea de "must see". Ca daca nu le vad, ce? Imi pot servi de inspiratie uneori dar nu intotdeauna, ba parca cineva ma trage de maneca si-mi spune "ia du-te tu in coltul ala prafuit, unde nu se duce nimeni, si-ai sa vezi ce comori ascunse zac acolo", ca-n povesti, unde comorile nepretuite nu sunt in vazul lumii:)

Catalin said...

Na, daca tot e vorba de parsh, aici e un link unde se poate vedea cum stau lucrurile cu animalul in cauza - a must see :)) - http://decebaluirea.blogspot.com/2011/03/parsul.html

Mara said...

Iti inteleg perfect frustrarile...m-a pufnit rasul de 7 ori, era sa ma inec citind de 3 ori, m-am intrebat cum arata parsul de 10 ori....si lista poate continua...(na! ca am facut o lista )....felicitari:)

Andrei C said...

Cum adica, tu nu ai invatat la biologie despre parshul de alun si parshul de padure?

Mara said...

Cred ca am lipsit la lectia asta:))

Alexandra said...

Parsh! :))))))))))) Chiar ca e funny! :P

Eu chiar am patit-o pe asta! Cand am fost la Budapesta, dupa ce m-am intors si am scris niste articole, un alt blogger a sarit: Puaaaahhhh, pai doar atata ai vazut tu la budapesta! Moaaaama, cate ai rataaaat!

Ei, sa mori tu? Si daca le-am ratat, ce? Uite-ma ca-s inca bine mersi alive and kicking!

Related Posts with Thumbnails