23 November 2012

Ghidul Miscellanea de succes în travel blogging

Observat-am că numărul celor care aspiră la statutul de formator de opinie pe domeniul călătoriilor a crescut în ultima vreme aşa că mă simt cumva dator să împărtăşesc din vasta-mi experienţă. Luaţi aminte! Acesta este un plan simplu în 9 paşi (puncte?) care va aduce un număr sporit de fani pe feistube, trafic, oferte de la companii înnebunite de mirosul de trafic şi glorie generală.


1. Like şi share dacă ţi-a plăcut
Nu te lua după ce spun ceilalţi, cerşitul este ok. La sfârşitul oricărei bucăţi de informaţie lansate în eter trebuie ataşată această formulă. Pur şi simplu unii utilizatori nu ştiu ce ar putea să facă cu ea. "Mmm, mi-a plăcut, dar ce aş putea să fac". Această bucată de text vine în ajutorul lor. Mai sunt si utilizatorii nehotărâţi ("la dracu mai tre să mai şi muncesc azi, oare să dau share?") care pot fi convinşi ("la dracu cu excelul ăla, ia să dau share, doar mi-a zis"). Cercetătorii britanici au descoperit că cetitoriul este cu 42% mai inclinat să dea share dacă i se zice direct. Mai este şi aspectul sincerităţii - până la urmă asta vrei de la el. "Râdem, glumim, dar dă naibii like odată!"

2. Random-shit concurs
Ai  ceva de dat prin casă? Nu îl arunca, poate valora până la 20 de fani pe facebook. Când pleci pe undeva întoarce-te cu un pumn de pietriş dintr-un parc şi fă un concurs cu el. Altfel cum să aduni fani pe facebook? Să dea ei click de la sine doar pentru că le place cum scrii? That's crazy talk. (Întâmplator mai am vreo 15 furculiţe de plastic - suvenir de la Mercure-ul din Zell am See, voi face o tragere la sorţi în curând. Ca să participaţi trebuie doar să daţi like, share, să lăsaţi un comment cu o poveste amuzantă cu o furculiţă şi să vă tatuaţi temporar miscellanea.ro pe frunte. Temporar, nu permanent - sunt rezonabil).

3. Top 6 boli de piele din hosteluri / Cum să respiri pe nas
Listele prezintă o fascinaţie bolnavă pentru utilizatorul de rând (cei mulţi adică). Dacă lista e de lucruri gratis e şi mai bine. Like-urile şi traficul vor veni de la sine. În plus e o idee bună pentru momentele în care duci lipsă de material pentru că job-ul care te hrăneşte până devii un travel writer de succes nu te şi trimite în Costa Rica. Ghidurile sunt şi ele la mare căutare. Desigur, te poţi întreba dacă vrei ca cineva care caută pe google "cum se bagă genţile în portbagaj" să fie în targetul tău dar hei! cât timp dau click/like/share, ce mai contează?

4. Community Management
Community Management e atunci când agasezi cititorii fideli cu întrebări al căror răspuns nu te interesează. Dacă muşcă mulţi momeala se zice că engagementul e mare. E de preferat ca fanii să fie uşor impresionabili cu poze luate din alte părţi, altfel trebuie să munceşti mai mult pentru un kilogram de engagement. When everything else fails, resort to cats.

Mai jos aveţi câteva idei simple de community management:
A. "[Random eveniment curent] îmi aduce aminte de [link la unul dintre articolele vechi de mai mult de 1 an]. Ce întâmplare!"
Trafic garantat de la fanii mai noi. Sau de la fanii uituci. Ka-ching!
B. "[Intrebare lipsită de relevanţă către audienţă ca şi cum efectiv ţi-ar păsa despre ce are de spus]"
Cei mai mulţi utilizatori vor pica în plasa "Repede, este nevoie de opinia mea pe Internet!". Pentru cei mai încăpăţânaţi merge un pic de trolling. "Cel mai frumos loc din X - [poză cu un loc de o frumuseţe chestionabilă]" - şi topperii nu vor intârzia să apară ("That's nothing! Cel mai frumos loc din X este fără îndoială Y - unde Y diferit de cel iniţial"). Cu puţin noroc se şi ceartă între ei. Bonus: vorbeşti cu un institut de statistică poate îţi dau şi nişte bani ca să faci sondajele lor.

5. Constanţă în postări. Uneori, chiar Mangalie.
Ştiu, e dificil să ai mereu material însă poze moka şi text fictiv se găsesc mereu. Vivat Creative Commons. Iei câteva poze cu un loc exotic şi povesteşti cât de mişto trebuie să fie acolo. Şi gata articolul de marţi. Vei zice "Dar sahib, ce facem cu calitatea? Nu se vor supăra fanii?" Ei bine, aruncă o privire în jur şi vei vedea că cele mai citite adunături de articole nu sunt şi cele mai bine scrise sau cele mai bine ilustrate. Nu contează pasiunea, contează imaginea. Brand-ul. (iau o pauză, mi-e un pic rău).

6. SEO, PPC şi THC
Calitatea textului e mai puţin importantă, ce e important e să ai cuvintele potrivite în bold. Dacă poţi să faci tot textul bold e şi mai bine. Apoi poţi să introduci informaţii generale fără legătură dar după care e garantat că se vor face căutări - de genul "unde plătesc impozitul în sectorul 8", "zile libere legale 2013, 2014, 2015" şi "cum se completează formularul de constatare amiabilă".  Desigur, bold.

7. Networking. Cu peştii mari, desigur.
Ajută să te pui bine cu cei care au implementat cu succes punctele 1-6 chiar dacă nu îţi place ce fac, cum scriu, cum arată, etc. Un link de la ei şi te-ai scos din foame. E ca şi cum ţi-ar da direct bani numai că nu-ţi dau. Ca subcapitol este prezenţa obligatorie pe absolut orice reţea sociopată. Comentează la orice zic peştii mari şi prin comentează vreau să spun linguşeşte.

Traficul şi pleiada de urmăritori sunt cele ce guvernează piaţa. Ce, crezi că agenţia ViezureTravel o să te trimită să le faci reportaj în Liublijana doar pentru că scrii frumos, cu pasiune (şi corect româneşte)? Nu beibi, o să întrebe care e traficul, engagementul, ce proiecte ai, treburi din astea concrete. Şi chiar de-ar vedea potenţialul tău de mânuitor de penel, scopul lui e să vândă nu să cultive.

8. Ghestposts.
N-ai material pentru joia asta? Nu-i nimic, au alţii dornici să se afirme. Nu uitaţi să cereţi exclusivitate pe articol altfel the big bad algorithm o să vă penalizeze, scade ranku', scade ratingu' şi restul de tragedii ce decurg din aceasta. Riscul este ca pozele să fie mediocre şi textul subpar dar, aşa cum am stabilit la unul din punctele anterioare, conteaza mai mult să ai conţinut original decât să fie de calitate. Ce alegi, să ai un articol distins ca un chinez în Beijing dar cu bold pe "plajă", "Grecia" şi "all-inclusive" sau nici un articol? Exact, aşa ziceam şi eu.

9. Ei ştie decât să dea click.
Contrar opiniei generale din şcoli şi societate în general, o cunoaştere şi mânuire bună a limbii materne nu este necesară. Din contră, ar putea chiar dăuna dat fiind nivelul cititorului mediu care ar putea fi speriat de folosirea unor termeni pe care nu îi înţelege. Dacă aţi învăţat prea mult la şcoală va trebui să mimaţi cumva ineptitudinea în acest domeniu. Fără neologisme, fără arhaisme şi din când în când mai scapă şi un dezacord ceva să arăţi că eşti down with the people. Diacriticele sunt irelevante, nimeni nu le mai foloseşte aşa că nu te chinui să înveţi unde sunt 5 nenorocite de litere pe tastatură. În plus, se schimbă aranjarea restului de caractere când schimbi pe tastatura românească. Ce porcărie, nu? Practic imposibil de învăţat.


Faceţi cele de mai sus şi succesul e garantat. Parol. Posibilităţile de monetizare vor apărea ca magazinele de închirat casete după revoluţie. Atâta doar că va trebui să scrii elogii unor produse mediocre - dar nu vă faceţi griji, nu vă puteţi aliena cititorii, nu i-aţi avut niciodată. La un moment dat chiar veţi fi chemaţi să faceţi review la o pensiune de pe centura Craiovei. Şi dacă sunteţi perseverenţi, veţi ajunge să fiţi plătiţi ca să călătoriţi în Indochina şi să scrieţi cărţi mediocre despre asta, cărţi care vor ajunge la următoarea generaţie de wannabe travel writers care vor înţelege că nu e nevoie de un nivel aşa ridicat şi se vor apuca şi ei de scris.

Disclaimer: Orice asemănare cu personaje sau fapte reale este voită. Altfel nu ar fi pamflet.

16 comments:

Alexandra said...

Bah, noroc cu tine sa ard si eu timpul cumva pana dau astia de la emag drumul la site :)))

Ah, si sa ma distrez, ca matza aia a lor saritoare nu mai era amuzanta de la al doilea F5.

Ioana Muresan said...

Tare! Mi-a placut :)

Andrei C. said...

Nicio problema, a picat deja site-ul.

Anca said...

Andrei, daca ghidul tau n-are 10 pasi, n-ai facut nimic :)

Ah, si eu am cam luat-o razna cu blogul, uneori asa mi se ia de toate...

Alexandra said...

As, treaba lor, eu mi-am comandat ce mi-a trebuit in primele minute si m-am dus sa ma culc la loc :))) Dupa mine, potopul :))

Andrei C. said...

He he. "Toti sunt underground pana dau de cascaval". :D

Paula said...

=)))))))))))))
Vai, de mult n-am mai ras asa la un articol! Tre' sa scrii mai des din astea.

Si o sa ma gandesc la o intamplare cu furculita, pana cand se poate participa? :D

Andrei C. said...

N-am dat inca startul. Tre sa vorbesc cu o companie sa-mi optimizeze pay-per-clickul pentru seo cu engagement.

Micky said...

pot sa dau like si share? :D
m-am scos, io n-am diacritici deci succesuri garantate :D (asta ca sa vezi ca-s di la Moldova, deci sa caut niste arhaismi sau cum le-o mai zice)

Andrei C said...

Am uitat sa zic sa dati like si share daca v-a placut.

Lucian said...

ca bine mai zici, Andrei C.! sa facem orice, dar sa evitam sa scriem :)

si atunci revine intrebarea: to be, or not to be... blogger?

Anonymous said...

Eu nu sunt un bun asset pentru blogul asta :) intru si citesc, rar comentez si n-am cont "decat" pe messenger! cat despre bani, mai bine strang banii sa ajung si eu acolo, in loc sa dau bani pe articole :)
acestea fiind zise, daca tot ai scris articolul asta, esti obligat sa mai faci unul in care ne povestesti intamplarile care te-au adus in asemnea hal de dezlantuire a maniei proletare asupra travelbloggerilor de pretutindeni.
si imi permit sa adaug si eu punctul 0. ca sa vizualizezi acest articol, te rugam sa platesti prin sms... sau paypal... :)

Andrei C. said...

Anonymous, tu nu faci decat sa-mi tocesti numele domeniului prin accesari repetate. :)

Vai, dar nu a fost nicio dezlantuire, e doar starea de fapt din (urasc cuvantul) blogosfera.

Buna idee, pasul intermediar va fi plata prin "like". Trebuie sa dai like si share inainte de a citi articolul.

Alexandra S said...

Networking cu pestii mari, zici? Comentez, deci. Si mi-a iesit tot punctul 7 dintr-una. Totusi, plusez. Cu articolul, touche!

Anonymous said...

Nu am să consider acest articol un îndreptar până nu văd și riscurile întreprinderilor enumerate.

De exemplu, la pasul 1 există riscul de a "rămâne dator" oricui íți dă like, mai ales dacă socializezi cu ăia de la pasul 7.

E nasulie mare, îți spun, să rămâi dator unui "pește din ăsta mare de înnoată în ape internaționale".

Ah, și la pasul 3, ai rămas în urmă de tot cu fenomenul, îți spun. Pentru creșterea numărului de like-uri și a engagementului s-a trecut la un alt nivel. Dacă nu are aplicație pe Facebook, orice blogul de travel e degeaba. :)

Și să nu te limitezi tu la numărul fatidic, la numărul de aur, sau la un număr rotund, umblând cu inexactități din astea în 9 pași? Rușine, zic!

Andrei C. said...

Iaste un procedeu literariu zic. Atrage atentia prin faptul ca e diferit. Aplicatie zici? Imi fac aplicatie de Android, sa moara pay per clicku-ul de nu.

Related Posts with Thumbnails