26 November 2012

Kaiserlich und Königlich: Down we go

What goes up must come down - adică în cazul de faţă, noi. Am zăbovit destul pe lângă Kitzsteinhorn, mai sunt şi alte lucruri de văzut în zonă. Dar până atunci să coborâm...
Un prieten are o teorie legată de motivul pentru care prin geamurile de telecabine nu se vede niciodată bine. Dincolo de toate frunţile şi nasurile soioase care se lipsec de ele, vara ele sunt folosite la transportul urşilor pe munte. Acestea, fiind animale sălbatice se sperie şi se agită, zgâriind astfel plexiglas-ul.

Ah dar am zis că vă arăt imagini din tunelul care duce de la o platformă de belvedere la alta.
Restul tunelului nu mai e aşa primitor şi capătă o înclinaţie destul de mare. Pe lângă asta, este îngrozitor de frig în comparaţie cu afară. Noroc că sunt uşi din loc în loc ca să prevină formarea unui curent de aer altfel cred că ar fi horror de traversat.
Din loc în loc sunt mici popasuri amenajate cu diverse informaţii legate de geneza munţilor şi ce au făcut oamenii pe aici din cele mai vechi timpuri.
Unele opriri nu le-am înţeles, cum ar fi aceasta cu cufărul cu comoară. Sunt destul de sigur că era explicat pe acolo ce voia să fie însă frigul nu m-a lăsat să citesc.
La capătul celălalt ni s-a părut o binecuvântare să ieşim la soare deşi nu cred că erau mai mult de câteva grade. Acolo există şi o anticameră cu geamuri unde să-ţi tragi sufletul în timp ce te uiţi la poze.
Tras sufletul pentru că urmează revenirea la staţia de telecabină şi panta cică ar fi de 25%. Dat fiind că urcă şi oameni mai în vârstă, e plin de avertizări pentru acestia.
Dar să coborâm zic...cum, nu e telecabina venită? Nici o problemă, o să stau un pic la balcon...
La coborâre am sărit ca pantera asupra unui loc la geam cu faţa spre vale - doar ca să descopăr că era uns cu ceea ce părea să fie slănină. Şi încă nu descoperisem că aveam un polarizor montat invers aşa că mai şi vedeam reflexii în geam şi nu puteam scăpa de ele.
La Alpine Center ne mai oprim o dată.

Alpine Center e încă destul de sus pentru o panoramă asupra văii.
În plus, aici nu trebuie să te lupţi cu nimeni pentru un loc la balustradă, e de ajuns să-ţi găseşti o bancă.
Telegondola cu care vom coborî...ouăle roşii cum i-am zis noi.
Şi stând aşa, printre multele gânduri nu se poate să nu ţi se amestece şi un sentiment de ciudă că la ei se poate şi la noi...nu. Sentimentul acesta e des întâlnit în vest dar e cu atât mai acut în Nemţia. Cum zicea o vorbă din bătrâni, "La crearea luminii, Dumnezeu i-a dat neamţului şurubul" - adicătelea înclinaţii tehnico-organizatorice.
Suntem la 2450 metri şi există restaurant, loc de joacă, magazine şi aici sus ajung şi vehiculele. Dar nu orice vehicule, nu vezi janghine înmatriculate în Bulgaria urcate la off-road. Şi asta nu pentru că au ei lacăte mai mari ci pentru că nu se face sau dacă se face există un mecanism real de pedepsire care poate fi pus în aplicare.
Apropo de maşină, ţineţi minte poza căci am o poză făcută la 3 zile distanţă cu ea îngropată în zăpadă.

Revenind, totul e aşa bine organizat încât îţi dă o lacrimă. Jos la punctul terminus e o parcare atât de mare că poţi să uiţi unde ţi-ai lăsat maşina. Şi ce, taie cineva bilete pe ea?
Mai jos, în vale în Kaprun (şi în Zell am See) sunt Freizeitzentrum-uri, un fel de Aqua Park la interior pentru când e vremea proastă sau pur şi simplu dacă ai chef de aşa ceva.
Muntele este brăzdat de zeci (şi nu exagerez) de instalaţii de schi. De exemplu în poze de mai jos telegondola trece peste staţia de plecare a unei alte telecabine iar în dreapta se vede cealaltă telegondolă paralelă cu prima.
Deşi nu-mi place aglomeraţia, mi-ar plăcea să văd maşinăria în funcţiune iarna. Vara am senzaţia ca e o lungă pregătire pentru iarnă.
Iar senzaţia aia că nu e nicăieri o ruginitură, ceva în paragină...e o senzaţie cu care te obişnuieşti prea repede. Noi am avut un mic şoc când am trecut tunelul spre Slovenia şi am dat cu ochii de blocurile comuniste.
Dar să lăsăm gândurile rele la o parte. Mai sunt minunăţii de văzut în ziua asta doar că pentru asta trebuie coborât.
În episodul următor, o metodă prin care Hidroelectrica ar putea să facă nişte bani de buzunar.

1 comment:

Alexandru said...

Wow, peisaje de nedescris ...multumim pentru album

Related Posts with Thumbnails