02 November 2012

Kaiserlich und Königlich: Cluuj

N-am fost niciodată la Cluj. Ştiam că există din manualele de geografie şi de la ştiri dar spre ruşinea mea nu am fost niciodată. Data trecută când am plecat spre vest cu maşina am ieşit prin Arad. Adevărat, prin Cluj e mai lung drumul dar Aradul îl văzusem data trecută aşa că...
Am aterizat în centrul Clujului sâmbătă după-amiază şi primul lucru pe care l-am auzit a fost un italian mărturisind afectat în telefon "...e poi guarda, io non mangio come i rumeni, come dei maiali". Uimit, n-am putut nici măcar saluta cu un "Vaffan'".
Cosmopolită treabă. Dar să trecem peste asta şi să ne luăm nişte repere. Donde esta la libreria? Şi prin libreria vreau să zic centrul.
Am consultat un pic GPS-ul, recunosc, pentru a găsi o întindere de pământ mai largă asemănătoare unei pieţe centrale. Găsit, approx. 400 de metri sud, timp estimat pentru... Uuuuu, graffiti!
Da, conform tradiţiei legate de vizitarea unui oraş nou, am fost să-i vedem gârla. Cunoştiinţele mele generale de geografie spun că ar trebui să fie un Someş. Someşul X unde X aparţine de mulţimea {Rece, Repede, Alb, Negru, Mare, Mic}. Da, la mine în cap Crişul şi Someşul nu sunt foarte diferite. Şi parcă nici Târnava...
În imagine, un Someş mai puţin cunoscut, cel Canalizat.
Am trecut un pic râul să vedem nişte clădiri interesante...

...şi apoi am revenit la direcţia iniţială. Centru. Mâncare. Posibil Kurtos. De fapt nu posibil, sigur.
Am găsit un ING dar am amânat o incursiune în cont pentru după masă. Nu de alta dar aveam nevoie de lichidităţi ca să luăm euro pentru a doua zi.
Ori am ignorat eu imaginile cu Clujul până acum (greu de crezut dar posibil) ori Clujul este printre cele mai nepozate locuri din România. Ah, Podul Minciunilor. Ah, Palatul Culturii. Ah, Piaţa Sfatului. Unde sunt imaginile cu Clujul? Mi se pare că am văzut foarte multe clădiri interesante...
E drept că e departe. Bucureştenii mânuitori de Facebook şi blog sunt departe şi strâmbă din nas la 5-6 ore de drum.
Mihai Viteazu "uitat" undeva lângă un bloc comunist...
Spre centru...cred că simt miros de mâncare. Sau delirez de la lipsa ei.
Pentru un moment foamea trece pe planul doi pentru că ajungem în piaţa centrală. Hai să fac un efort şi  să zic că e vorba de [foş-foş, zgomot de răsfoit Internetul] Piaţa Unirii.
Dezamăgitor, cum să faci SEO cu aşa ceva. Tre să scrii Piaţa Unirii din Cluj ca să înţeleagă motorul de căutare şi apoi devine penibil pentru că ai tot vorbit despre Cluj, e clar că eşti în Cluj. Trebuie să pui ceva frază seacă gen "Piaţa Unirii din Cluj (wink-wink, nudge-nudge) este cea mai [introduceţi aici un atribut mai sec ca un Dry Muscat]". 

Din considerente de spaţiu şi chef, voi intrerupe aici povestirea urmând ca data viitoare să mai pun o felie de Cluj. Suspans maxim! Oare va pune poze cu calzone-le mâncat? Oare vor găsi eroii noştri kurtos?

10 comments:

Bia said...

Eu am scris destul de mult despre Cluj si cum obsesiile sunt obsesii am pus si poze, multe poze.... Dar ma bucur ca ti-a plăcut si mai astept o felie :D

Alexandra said...
This comment has been removed by the author.
Alexandra said...

Damn, eu n-am vazut garla, dar am fost sus la Hotelul Belvedere sa vad de sus Clujul, sunt curioada daca ai fost si tu.

Sper ca te-ai bagat si tu pe niste stradute, eu am gasit mai multe cladiri interesante prin jurul universitatii, pe acolo.

Mie mi-a placut foarte tare Clujul, abia astept sa ma mai duc!

Andrei C. said...

Nu, doar prin centru, o seara. Alta data o vizitare mai intensa...

Alexandra said...

Ei pai ce crezi, ca si noi am stat doar vreo 2 ore :P

AlexMD said...

Mah, tu ma copiezi cu suspansul de la final :) Si Miscellanea e blog serios, nu foileton, precum neseriosii aia de la micadu... :)

Andrei C said...

Da mah, tre sa compensez suspansul locatiei. Io nu ma dau cu motorul prin guatemala. :)

Ioana said...

Oh! The tension is killing me! Deci, ati gasit kurtos proaspat? :D

Alexandra said...

Vezi ca a publicat deja continuarae :)

Andrei C. said...

Da, am gasit. Dar, paradoxal, a fost mai bun kurtos-ul mancat pe dig in Mangalia decat cel din Cluuj. Cred ca depinde de foame...

Related Posts with Thumbnails