31 May 2008

Bad fuel day

Tocmai ce mi s-a supus atenţiei un articolaş care informează despre un fenomen cel puţin amuzant. În Statele Unite ale Americii se fură benzina din rezervoare. Există de asemenea varianta mai „elegantă” a fugii de la pompă fără a plăti „consumaţia”, metodă care aud că se practică şi în Franţa.

Flashback înapoi cu 25 de ani în Romania comunistă. Majoritatea Daciilor, pe lângă antifurturile customizate pentru roţi, uşi şi portbagaj (favoritul meu era lanţul cu lacat pus pe interiorul capacului de la portbagaj) aveau antifurt aftermarket pentru rezervorul de benzină. De obicei aceste antifurturi erau făcute după priceperea meşterului disponibil şi trebuie să recunosc că Dacia alor mei avea unele fantastic de bine realizate atât mecanic cât şi estetic. Cel puţin antifurtul pentru rezervor era o bucată groasă de oţel înox strunjit cu grijă cu şanţuri concentrice ca elemente de înfrumuseţare, şuruburi şi ele din inox şi o garnitură de cauciuc potrivită pentru o mai bună etanşare. Ce mai, lux. Bineînţeles că alimentarea cu carburant avea "farmecul" ei şi necesita o oarecare îndemânare dar na, erai liniştit că nu ţi se fură benzina. În orice caz diversele implementări ale acestor sisteme de siguranţă mi s-au părut întotdeauna hilare, mai ales pentru rezervorul de benzină. Adică cine ar fura benzina din rezervor? (conştientizarea rolului acelei bucaţi de metal s-a făcut de către mine într-o perioadă în care costurile şi mai ales disponibilitatea benzinei nu mai erau o problemă – îmi aduc aminte totuşi că eram foarte mic şi mergeam cu tata la Peco pe Saturn – strada din Galaţi, nu planeta – pentru că se auzea în oraş că „S-a băgat benzină! -De care? -D-aia de 95! -Pfoai, fantastic, să mergem poate mai prindem!”. Coada ajungea pe faleza superioară până unde se găsesc acum vilele frumos colorate şi dura câteva ore bune până ne venea rândul, timp în care trăiam cu frica ca se termină benzina şi nu mai apucăm şi "pa-pa" concediu cu maşina.)

Înapoi în prezent, situaţia cu preţul petrolului e îngrijorătoare, sigur, dar să aud că într-una din marile economii din lumea asta se fură benzina din rezervor tot mă amuză un pic. Ţara tuturor posibilităţilor indeed. Mai multe pe marginea acestei idei, într-un episod viitor.

Tot pe o notă mai amuzantă, în ultima săptămână au fost două sintagme noi legate de situaţie care au apărut pe urbandictionary. Una e „cash pedal” definită ca „The accelerator pedal in your car during times of high gasoline prices. So named because it's prodigious use will lead to more cash spent on gas”. Cealaltă vine cu o definiţie mult mai amuzantă: „bad fuel day” însemnând „The mood or feeling one experiences after having just filled his or her vehicle with $4.00+ per gallon gasoline. (Usually consists of a sense of great economic despair, impending doom, anger, frustration, depression and/or a combination of all the above)”. Am senzaţia că revine la modă expresia "cu ochii ca pe butelie" cu evidenta adaptare în care butelia este înlocuită de rezervorul de benzină al maşinii.

2 comments:

alex said...

1 US gallon = 3.78541178 liters
$4.....1 US gallon
$x.....1 liter
-------------
x = 4 / 3.78541178 = 1.05668821

transformat in lei la curs bnr:
2.3376 * 1.05668821 ~= 2.47 RON.

Concluzii:
1. dupa ce ca sunt prosti (la propriu, luand in considerare nivelul mediu de indobitocire), sunt si zgarciti
2. nu i-as plange de mila pentru ca ei inca prefera motoare de 3 litrii si 140 cp in loc de 1.4 turbo cu 170 cp...asta ca sa nu deschid o discutie asupra modului in care privesc ei motorina.
3. furtul, in general, imi sugereaza saracie; in cazul asta idiotenie si impotenta a legii.

Andrei C. said...

Aia cu americanii si dieselul e o discutie separata la fel sau chiar mai hilara.

Related Posts with Thumbnails