26 March 2011

Sculpturi vieneze 1

Cât eu umblu peste pădurea răsturnată (vă explic eu altă dată ce şi cum), am programat vreo două chestii mici spre publicare.

Week-end-ul petrecut la Viena a fost prolific din punct de vedere foto poate şi pentru că, dintr-un anumit motiv, sculpturile întâlnite mi s-au părut foarte fotogenice. Nu mă pricep la curente, tendinţe şi alte asemenea dar ştiu că acestea fac parte dintr-unul care îmi place. Or fi detaliile, o fi faptul că reprezentarea corpului uman e aplecată spre real...

Ok, ok, un real idealizat, că nu arată nimeni aşa dacă stă 8 ore pe zi pe scaun. Pe de altă parte, dacă te baţi cu caii...
"Have you ever been so angry that...you punched a horse?"



"Me and my pet lioness".
"Mit vereinten Kräften" era motto-ul personal al lui Franz Joseph ceea ce în traducere înseamnă "Cu forţe unite". Cum germana suna mult prea puţin cool decât latina, voila! Avem Viribus Unitis.
Aceeaşi boală şi la Hofburg. Cică "Amorem Meum Populus Meus"...
"Te rooog.
-Nu
-Te rog frumos?
-Nu
-Mamă lasă sabia!"

Johann, întorcându-se de la random război e nemulţumit că Matilda a petrecut cam mult timp cu Franz.
-Johnann dragule, lasă-mă să-ţi explic, Franz e DOAR un prieten!
-Îmi explici imediat Matilda...
...dar după ce mă întorc. Mă duc până la Franz, DOAR să vorbesc cu el un pic.
-Păi bine măi, nu vorbirăm că nu-ţi mai laşi scuterul aici?
-Aoleo Hercule, nu da!
Dl. Brahms odihnindu-se în Karlsplatz. N-am înţeles de ce personajul feminin trebuie să se întindă aşa lasciv peste harpă.
O sculptură creepy din curtea universităţii. Doamna cu şarpele i-am zis.
Dubioşenia din apropiere de Stephansplatz. Mă abţin de la comentarii sau comparaţii.
Una dintre sculpturile care mi-au plăcut, Maria de pe podul cu acelaşi nume. Sculptura e refăcută pentru că originalul a fost distrus în război, odată cu podul original.
Statuia lui Ferdinand Raimund, scriitor de piese de teatru de la ei. Omul s-a sinucis în 1836 după ce fusese muşcat de un câine aparent turbat. Aparent, pentru că de fapt câinele nu era turbat.
Atât pentru azi, mai lăsăm şi pentru data viitoare. Tot sculpturi.

8 comments:

Traveling Hawk said...

"Dubioşenia din apropiere de Stephansplatz". N-am inteles deloc etichetarea asta, poti detalia, te rog, la ce se refera? Sigur, fiecare are dreptul sa ii placa sau nu un monument dar "dubios" nu mi se pare descrierea potrivita. Parerea mea :)

Monumentul aflat in piata numita Am Graben, numit Monumentul Ciumei sau Coloana Treimii, a fost ridicat in amintirea celor peste 100000 de victime ale epidemiei de ciuma din 1679. Cel care a desenat planul monumentului este cunoscutul arhitect vienez Fisher von Erlach.

Anca said...

Mie imi place dubiosenia..."Lady with a snake"

Andrei C. said...

N-am inteles ce reprezinta, de la departare arata ca un morman amorf de ceva alb cu mot auriu asa ca e dubios. Si cartoful in teapa e ridicat pentru un eveniment important dar asta nu inseamna ca nu e dubios :)

LumeaMare said...

Fiecare cu parerile lui, nu cred ca trebuie sa judecam asta! Putin umor nu strica luni dimineata!

Faine comentarii, mi-au placut mult!

Vlad said...

Nu mi se par dubioase.

Pe mine doar ma plictisesc. Dupa ce vezi cateva - si sunt o gramada - iti vine sa le iei la misto pe toate.
Eu zic ca-i doar un efect al plictiselii care se instaleaza cand ajungi la saturatie cu informatia.

E ca si in muzee... la un moment dat ti se rupe filmul, incepi sa te uiti la rame, nu la tablouri, sau incerci sa vezi chestii amuzante. te lgi de orice, numai sa-ti starneasca un zambet, o detasare.

ps: sper ca n-ai fost la muzeul lui Mozart :)

Andrei C said...

N-am pasit in nici un muzeu, am platit doar o taxa pe prostie la scoala spaniola de calarie sau cum s-o chema in traducere.

Sa ne intelegem, dubioasa mi se pare doar chestia aia de langa Stephansplatz, restul imi plac, unele chiar mult.

Vlad said...

ok, ti s-a pus pata pe statuia aia :)

astept calutii daca ai fost la scoala spaniola. cand am vrut sa merg acolo era o coada ca la noi - gen ulei 1+1gratis, scaune la 15ron/buc sau zahar... :) si am renuntat, evident.

Andrei C said...

Poi o sa-i astepti degeaba pentru ca... "Please show respect to out lipitzans, do not photograph or film them" sau ceva de genul. De asta am si zis ca a fost taxa pe prostie :) Bine, si ei destul de nesimtiti, dupa ce am platit si au rupt biletele - ah by the way, no photo.

Related Posts with Thumbnails