09 June 2011

Când se deschide Transfăgărăşanul?

Cum ar zice un prieten, "Nu mai am răbdare!!!". Mă rog, veţi vedea mâine de ce, în jur de ora 12. Până atunci, ca să-mi ocup timpul să elimin o dată pentru totdeauna o necunoscută care se pare că frământă un număr destul de mare de suflete.

Transfăgărăşanul e o trecătoare recentă, ca să zic aşa. Nu e un pas, drumul trişează şi trece prin tunelul Bâlea atunci când devine cel mai greu. În consecinţă ruta nu era practicabilă până recent pentru altceva decât oieri. Ce poate fi mai bun decât un bagaj care se cară singur? La oi mă refer, desigur. Am înţeles că şi în privinţa inteligenţei, oile sunt comparabile ca inteligenţă cu o geantă de voiaj. Dar divaghez. Cum ziceam, Transfăgărăşanul e recent şi urmăreşte o rută îndrăzneaţă. Înălţimea la care ajunge e îndeajuns de mare ca ultima zăpadă din primăvară să se topească cu puţin înainte să dea prima zăpadă din toamnă. Aspectul acesta nu poate fi grăbit, poate doar dacă se colorează zăpada în negru ca să absoarbă căldura. Nici Stelvio nu se deschide la comandă în aprilie.

Cantitatea de zăpadă care se adună pe drum e oarecum limitată (cât încape pe drum, înainte să înceapă să cadă alături în prăpastie) dar tot e destulă ca să nu se topească prea repede. Bazându-se pe experienţa anilor trecuţi autorităţile au decis că Transfăgărăşanul se deschide pe 1 iulie în fiecare an. Altfel se eliberează drumul, dar mai rămâne zăpadă pe versanţi, mai alunecă, se mai blochează, mai cade pe vreo maşină împreună cu nişte bolovani, treburi asemenea. Ca să nu rişte, au zis 1 iulie şi gata.

Neoficial, el poate să fie practicabil ceva mai devreme, chiar de pe la sfârşitul lui mai - asa cum a fost anul trecut când am fost pe Transfăgărăşan în iunie şi nu prea mai era zăpadă. Ultimele urme de zăpadă sunt curaţate cu o Wolă, anul trecut în 5 ore cât am lipsit noi de lângă maşină au degajat intrarea în tunel care era blocată. Deci practic nu era încă deschis pentru că nu putea fi traversat însă se putea ajunge la Bâlea Lac. Esenţial e să fie dat la o parte parapetul de beton care e pus de-a curmezişul imediat după Bâlea Cascadă.

O metodă bună de a-ţi da seama dacă se poate ajunge sus este să te uiţi pe camerele de la Jurnalul Naţional. Dacă vezi maşini la Bâlea, înseamnă că se poate ajunge.

Acum văd că a dat căldura, lumea nu mai poate, trebuie să meargă să aglomereze. Doar azi au ajuns pe aici nşpe zeci de căutători vajnici prin hăţişurile google-ului, căutând desigur:

-cand se deschide transfagarasanul 2011
-deschiderea transfagarasanului 2011
-este deschis transfagarasanul 2011
-informatii actuale transfagarasan (ăsta e mai şiret)
-sa deschis transfagarasanul? (agramat n.r.)
-pe ce data se deschide transfagarasanul
-transfagarasan 2011 deschidere
-cum adica chrome nu vede " facebook share" ? (n-are legătură dar e amuzant)
-pot trece transfagarasanul pe 17 iunie 2011? (precis omul...ştie o treabă şi aia e)
-cand se circula pe transfagarasan 2011 ? (şi acuma, dar nu peste tot, ha ha)
-asfaltare transfagarasan 2011 ("Lasă dom'le când se deschide...Da' asfaltul, cum e asfaltul? Cum e asfaltuuuuu?")
-transfagarasanul e drumul ok?
-de ce se circula asa greu pe transfagarasan (Ha ha ha. Mor de râs.)

Părerea mea e că e deschis, puteţi merge să-l violaţi deja. Mergeţi am zis! E caşcaval afumat în vârf, şi mici şi porumb fiert. Şi oameni întreprinzători au făcut un circuit de ATV-uri şi puteţi să araţi muntele prin noroi. Şi oameni răi o să vă ceară bani de parcare, încălcând dreptul fundamental al omului de a parca în natură. Şi alte asemenea.

Eu nu mai merg decât atunci când e pustiu. Ştiu, aşa am tot zis. Oarecum m-am ţinut de cuvânt totuşi - anul acesta am fost pe el în toiul iernii şi am trecut tunelul Bâlea la lumina frontalei, anul trecut am fost când nu era deschis oficial şi încă un tur de forţă în septembrie, noaptea. Noaptea vreau să mă mai întorc, cu mai multă răbdare, haine mai groase şi telecomandă funcţională la aparat.

Aşa, să nu uit totuşi să rezolv dilemele pentru mult timp de acum încolo.

Cand se deschide Transfăgărăşanul 2012 - greu de spus, dar cred că de 1 iulie.
Cand se deschide Transfăgărăşanul 2013 - acum e uşor, data asta e hotărâtă deja prin decret prezidenţial, e 1 iulie.
Cand se deschide Transfăgărăşanul 2014 - în mode diferit faţă de alţi ani Transfăgărăşanul se va deschide mai devreme, pe 1 iulie.
Cand se deschide Transfăgărăşanul 2015 - din cauza căderilor abundente de zăpadă din iarna 2014-2015, Transfăgărăşanul se va deschide târziu, cel mai probabil de 1 iulie.
Cand se deschide Transfăgărăşanul 2016 - încălzirea globală va face ca zăpada să se topească mai devreme. Totuşi din cauza alunecărilor de teren Transfăgărăşanul se va deschide pe 1 iulie.

Să mai continui? :)

12 comments:

Vlad said...

din nefericire, transfagarasanul apartine tuturor. in sensul ca oricine vrea, se suie in masina si se duce sa polueze. tu (impersonal), ca nu suporti gratare, porumb fierb, seminte, maneaua, atv-ul zgomotos... esti sensibil domn'le si nici nu stii sa te distrezi. cu alte cuvinte, traiesti degeaba. :) nu de alta, dar peste tot trebuie sa fie oameni care CONSUMA... nu contreaza ca-i benzina, ca-s mici sau carnati, ca platesc parcarea sau amenda. banii trebuie sa circule.
e deja o industrie acolo, care, din nefericire pentru multi, nu functioneaza full decat dupa 1 iulie, iar in restul perioadei... sporadic.

din ce in ce mai multa lume observ ca-si indreapta atentia si masinile catre transalpina. daca o sa cauti pe net, o sa poti vedea filmat traseul cap-coada. WTF??? sa marchezi tu teritoriul... sa arati lumii ca ai avut sange in injectoare si te-ai dus pe acel traseu.... si toti apreciaza cu gura cascata si cu pumnii stransi de emotie. big fuckin' deal: te urci in masina ii dai pana unde duce ea fizic sau tu psihic. dar toti te vor aclama, toti iti vor viziona coaja de film pusa in HD pe youtube, ca nah... esti scula.

toti te vor intreba cum e drumul... se poate urca cu trabantul?
am un bmw M power... pot sa urc cu el? atasez poza ca sa stiti despre ce model vorbesc.
si apoi vin raspunsurile... am vazut chiar un tico pe drum.
merge, cu exceptia portiunii intre x si y, dar poti trece cu atentie. woow!!! deep shit de genu': da si nu prea.

eu chiar nu inteleg retardatii care se plang, se milogesc, se caca pe ei atata. te urci in masina si te-ai dus sa vezi cu ochii tai peisajele, drumul, taxele, cat e ciorba, cat e apa plata, cum e aerul, daca e frig sau cald, daca poti sau nu sa faci caca in padure.

concluzie: sa nu se mai faca sosele pe nicaieri, ca ne invadeaza IQul subunitar si nu e bine.

cehash said...

transfagarasanul este unul din multele locuri din ro care au program de vizitare luni-vineri. pt sanatatea dvs psihica.


ps. nice seo

Dumitrel Marius said...

Dupa ce se sfinteste masina la manastire se duce frumos, bara la bara pe Transfagarasan. Asa e traditia la romani :)))

Dumitrel Marius said...

Si mai e o problema cu Transfagarasanul: drumul de la Vidraru pana la Cabana Capra e cel mai prost drum din lume. Nimeni nu e bate aici, suntem campioni

Andrei C. said...

Da am vazut si eu ca urca transalpina in cautari.

Aoleo, Vlad eu aveam de gand sa filmez unele treburi acuma pe unde ma duc. :). Hd. Wideangle. Sa nu? :)

Let there be seo! Daca tot vine traficul cu intrebari despre transfagarasan atunci sa vina tot :)) si nu e ca si cum as face spam, informatia se regaseste pe pagina :) daca vrea cineva poate sa faca un mic site cu un feed si un semafor. Liber la gratare pana la balea cascada. Liber la gratare pe toata lungimea. Si stii care e chestia? Cel mai simplu e sa dai telefoane la cabana. S-a topit? Nu. S-a topit? Nu. S-a topit? Da, hai veniti odata!

Andrei C. said...

Meh am vazut si mai proaste dar da, e naspa, mai ales ca e dn. Si pare ca nu se mai termina. Padure, lac, gropi, curbe asemanatoare intre ele. Nu-mi place deloc portiunea aia.

Unknown said...

Articolul asta e gandit pe termen lung. Long live SEO :-D

Anonymous said...

am fost si eu pe drumul asta prima data de la cap la coada anul trecut. n-am avut curaj sa cobor din masina la balea lac.

Mihai Zamfiroiu said...

este cel mai tare drum montan posibil.
il fac de cateva ori pe an, atat cat este posibil!

numai bine,

Mihai

Alex said...

Si eu tot cu intrebarea "Cand se deschide Transfagarasanul?" am ajuns pe blogul tau. Ma mai intorc din cand in cand si uneori descopar post-uri interesante, care ma amuza foarte tare. Nu sunt in masura sa iti apreciez talentul de fotograf, dar apreciez talentul la scris :)

Alexandra said...

Tare-ti mai place traficul din acest transfagarasan :))))

Hai ca ai fost amuzant, ca de obicei!

Ne vedem cand te intorci ;)

Andrei C said...

Cum zicea un mare ganditor, "Daca nu eu atunci cand?"... sau cum era?

Related Posts with Thumbnails