01 March 2013

Kaiserlich und Königlich: Zlatni Rat - sau cum e cea mai tare plajă din Croația

Îngrijorat fiind de scăderea inexplicabilă a traficului, mă gândesc să încerc abordarea mai des întâlnită în ziua de azi:
-titlu mai lung de 7 cuvinte (preferabil o propoziție)
-superlative (inclusiv în titlu)
-formulări mai aproape de ce e probabil să gugălească căutătorul mediu - chit că nu are neapărat legătură
-cel puțin un cuvânt bold pe fiecare rând
-dacă nu mi-ar fi lene aș trece și la meta tag-uri gen "am fost acolo, Și să ce se face în, ce se viziteză în". De fapt, nu e așa greu, o să implementez cât de curând.
-reader engagement de tip grădiniță  (sau Dora the Explorer)

Și să vezi atuncea trafic...dar până atunci...să vedem cum e cu cea mai mega, giga, tera, belea, cool plajă din Croația. Zlatni Rat este numele ei - și apare pe pliantele care promovează Croația și plajele aferente. Cum nu aveam elicopter, nu pot să vă arăt imaginea clasică însă pot să vă arăt ce mi-a plăcut mie...
super beach
Vedere din Croaţia


Zlatni Rat nu înseamnă Șobolanul de Aur, cum poate ați fi tentați să credeți ci, mai simplu, Promontoriul-de-Aur. Văzut din avion, așa pare, de aproape nu chiar. De aproape este Promontoriul-de-pietre-de-dimensiuni-medii-incomode-pentru-orice-altceva-decât-aruncat-în-apă. Bine, hai că vă arăt o poză din domeniul Creative Commons, poate totuși dați like. Poza aparține utilizatorului flickr Szabolcs Emich
Ce-i frumos e frumos

Dar să vedem cum se ajunge acolo...ce fel de articol cu SEO and shit ar mai fi dacă nu ar avea și informații despre cum se ajunge la Zlatni Rat? E ușor, trebuie să iei feribotul spre insula Brac (ori din Split, ori din Makarska) - considerați aici că am pus orarul/prețul biletului/durata pentru fiecare. Noi am venit dinspre Makarska și după o pauză scurtă în Sumartin...

Sumartin
Unde oi fi pus celălalt card?

...am pornit spre Bol. Pentru că Bol este localitatea unde se găsește Zlatni Rat. Drumul până acolo este plictisitor, până se ajunge aproape de mare.
Brac island
Mai e mult?

Urcă doar ca să coboare - însă pe atlasul meu rutier (împrumutat) era trecut ca drum panoramic - să ne bucurăm de el, deci. De la Sumartin până la Bol nu sunt decât vreo 40 de kilometri și nu durează mult.
Croatian Road
Da, mai e mult. Şi o să ne şi întoarcem pe aici.

În sfârșit, Bol! Vedem undeva jos și plaja - ce-i drept, nu așa aurie ca în vederi însă tot plăcută la vedere. Nu foarte aglomerată dar nici pustie. Intru un pic în starea în care intram când eram mic și ajungeam la Agigea sau la Mamaia și vedeam marea de departe. Știam că urmează mare dar nu puteam să grăbesc mai mult momentul.
Bol
Bol (nu de cereale)

Găsim și indicatoarele spre Zlatni Rat - evident între noi și plajă stă găsirea unei parcări. Din fericire nu mai suntem în sezon și task-ul se dovedește a fi ușor de îndeplinit. Se plătește la băiatul pururea de veghe 50 de kune (parcă) - adică vreo 7 euro (nah că vă dau până și rata de schimb valutar între euro și kuna croată!) și mașina are culcuș sub o viță de vie cam rară.  Noi mai avem de mers până la plajă, prin pădure.

Bol forest
Aparent există nişte pietre norocoase ceva mai greu de găsit...

Da, ați citit bine, prin pădure. Pentru că promontoriul e în mare parte populat de pini mediteraneeni (și vest-europeni cu mulți ani și puține haine aș putea adăuga). Da, în partea nordică Zlatni Rat este clothing optional beach. Pe hârtie sună mai bine decât în practică, trebuie mare grijă când îți arunci privirea prin preajmă. Nu voi fi mai explicit dar credeți-mă, e mai bine ca privirea să rămână la orizont. Riscurile atârnă (atârnă e cuvânt cheie aici) mult mai greu în balanță față de beneficii.
Forest Beach
În sfârşit, plaja...

Nimic de zis, plaja e frumoasă. De fapt greşesc, ar fi multe de zis. În primul rând despre mitul plajelor croate. Da, pentru un german care ştie doar de plajele cu mine antipersonal din Normandia probabil aceste plaje sunt mirifice. Nu poţi să apreciezi ce ai până nu dai de mai rău. Plajele cu pietre sunt oribile. Da, veţi spune, nu-i nimic, trebuie doar izopren şi încălţăminte specială. POFTIM? Încălţăminte specială ca să merg la plajă?
Sunny beach
Şezlong contra cost, desigur.

E ca şi cum aş spune da, pot să mă bucur de aerul curat de la munte, atâta doar că trebuie să port o mască de gaze. Ce s-a întâmplat cu plimbat degetele prin nisip? Desenat lucruri pe nisipul ud? Construit castele de nisip? O să spuneţi că nisipul e naşpa că-l ridică vântul, că-s scoici în care te tai...corect, dar şi la Zlatni Rat poţi să te tai într-o sticlă spartă de exemplu.
Yachts
This is the life. Cu yacht, adică.

Pentru că, oricât de idilică ar părea, plaja respectivă nu duce lipsă de aşa ceva. Am văzut de toate de la capace, cioburi şi chistocuri până la prezervative (deh, loc romantic).
Penelopa
Jeronimo!!!

Iar apa...frumoasă nu? Limpede şi albastră - datorită lipsei nisipului veţi zice. Poate, dar e saramură. Personal am găsit cantitatea de sare un pic prea mare pentru ochii mei - alţii poate o găsesc acceptabilă. Însă adâncimea...la 2 metri de mal are 2 metri adâncime. Fain pentru înot, noroc că e sărată şi te ţine. Altfel, panta de pietriş îşi asigură o alunecare aproape sigură spre abis. Iar când apa e rece...
Plaja
Uşor repetitiv unghiul, ştiu...

E drept, kitul obligatoriu pentru plajele croate include urmatoarele: cipici, izopren sau saltea groasă, ochelari de înot şi tub de snorkeling. Fără ochelari nu prea ai ce face.
Alte iachturi
...din nou yacht-uri...

Iar aici nu e vorba că sunt eu Grinch sau ceva, dar nu e chiar marea cu care m-am obişnuit eu. Posibil să fi fost influenţat şi de faptul că apa nu era tocmai caldă dar chiar şi aşa...plaja de la Mamaia (exceptând cercopitecii care o populează) e mult mai faină. Chiar şi cea de la Vadu e mai ok, nu mai zic de plaja de la Nessebar. Marea Neagră, într-o zi bună (adică fără salată, meduze, delfini morţi) e mult mai plăcută din punctul meu de vedere. Ok, vrei snorkeling, go Planet, go.
Apa limpede 
 ...din nou plajă...

Faptul că apa e aşa de adâncă permite navelor de agrement să vină foarte aproape de mal la Zlatni Rat - şi la fel şi la ei, dacă ejti jmacher şi ai skijet, te poţi da mare cu el în faţa muritorilor de pe plajă.
Yacht lemn
Vrum, vrum, ce tare sunt eu. 

Desigur, sunt şi alte distracţii gen parasailing. N-am văzut banană, ca la noi şi la bulgari, ce-i drept. Însă de pe nave răzbate muzică de club, bumţi-bumţi. De parcă aş vrea să le ascult eu muzica. Dar nah, asta e şi la Mamaia.
Vasul responsabil cu gălăgia...

O vedere în lungul plajei, spre vârf. Deh, septembrie, nu mai era aşa multă lume...
Zlatni Rat văzut de la faţa locului. Not so impressive, huh?

Spre după-amiază, după ce am mers şi am mâncat la autoservirea din pădure ne-am întors şi am găsit o plajă complet schimbată - un vânt constant destul de puternic agita marea din direcţia nord-vest. Mai târziu aveam să aflăm că este un fenomen natural care se repetă aproape în fiecare zi - vântul se numeşte Mistral.
Mare agitată, culori mai aprinse (or aşa pare)

Ce a reuşit să facă vântul a fost să ne facă să nu ne mai dăm seama cât de tare arde soarele - consecinţele le-am văzut şi simţit zile întregi după. Am stat până pe la 3 şi ceva şi apoi am plecat spre feribot - pentru că trebuia să plecăm de pe insulă. Dar cum drumul de întoarcere nu e frumos să fie identic cu cel de la dus, am mers spre Supetar. Dar despre asta, într-un episod viitor.

Dacă v-a plăcut articolul, mi-ar face plăcere să aud părerea voastră despre plajele croate. Nu uitaţi să daţi share, like, să vă uitaţi la poze mărite la maxim cu monitoarele reglate corect şi neapărat să vă spălaţi pe mâini înainte de masă. :)

2 comments:

Mihai said...

Sincer, eu am reusit plaja din Croatia doar cu prosopul adus de acasa. Nevasta a cerut o salteluta din burete. Si da, tocmai aia ma intrebam si eu ce-i cu acest mare hype pt plajele din Croatia. Ok, e apa turcoaz, vazuta de sus sau din elicopter. Dar sa stai la fata locului e naspa.

Apropo, ai avut noroc c-ai prins liber. Urmatoarea chestie care m-a socat a fost ca aia nu respecta spatiul personal. Te asezi frumos cu prosopul, te duci in apa, si cand te-ai intors descoperi niste vecini montati la 5 (cinci) cm de tine, daca ai si ghinion pe toate 4 laturile... Nu mai zic ca erau unii cu scaunele care se montasera direct pe malul marii, cu picioarele la balaceala.

Baska 3 zile :).

Andrei C. said...

He he. si la Bol erau mosotei cu scaunul in apa. That is the loif...:)

Related Posts with Thumbnails