04 March 2013

Kaiserlich und Königlich: Supetar e supertare

Cele două căi de a ajunge pe insula Brac sunt rutele de feribot de la cele doua capete: Makarska-Sumartin și Split-Supetar. Cum dimineață folosisem ruta estică prin Makarska am zis ca după-amiază să ne întoarcem pe cealaltă parte, prin Supetar. Și n-a fost rău deloc :)
Supetar
Palmieri!!!

Supetar e un mic port la Adriatică care are un aspect ușor exotic. Bine, recunosc, e din cauza palmierilor - de fiecare dată când văd un palmier mi se pare exotic locul. Când am văzut prima oară palmieri la Genova eram șocat. Cum, palmieri în Europa???
Exotic port
Un fel de Portofino pentru mase...

Dar divaghez. Supetar ziceam. Mic port dar metropola pentru insula Brac. Se vede că e localitate turistică după multitudinea de localuri (pizza, steak și alte cuvinte care nu sunt neapărat croate). Iar ambarcațiunile din port...
To Split
Spre Split

Noi am luat loc la Caffe Barbara pentru o cafea și o înghețată - pe parcursul sejurului croat ne-am transformat în testeri de înghețată și am fost dezamăgiți pentru că nu am mai dat peste înghețată la fel de bună ca cea din Zagreb.
Caffe Barbara
Grijă la cum te ridici de la masă să nu cazi în apă

Fiind pe final de sezon, Supetar-ul nu era aglomerat deloc. Totuși am impresia că sunt pregătiți să servească un număr mare de clienți.
White Church
Ce piatră folosesc oare de e așa albă?

Imaginile nu le pun în vreo ordine cronologică pentru că nu are sens. Noi am dat un tur de port pentru că am avut de omorât mai bine de două ore până la feribot.
Palm trees
Serios acum, de ce e așa albă?

Split-ul se vede undeva în depărtare însă cursele nu sunt așa dese cum mi-aș fi imaginat pentru o așa distanță. Bine, nici distanța nu e chiar mică, doar pare...
First in line for the ferry
Primul la rând!

Atmosfera e...de vacanță. O fi fost soarele blând de septembrie, o fi fost oboseala înot-ului însă Supetar avea așa un aer...boem.
Mauve flowers
Flori locale, foarte fotogenice.

Asta dacă închizi un ochi la aspectul comercial cu terasele de sute de locuri și înghețata standard-nașpa. N-am încercat nimic de mâncare acolo, abia ce mâncasem la Bol.
Portofino style
Mare, cafenea, palmier...ce să mai vrei?

Când feribotul a început să fie vizibil la orizont, mușterii au început și ei să apară pe "peron". Dacă de învârți prin zonă cu aparatul de gât vei fi întrebat dacă nu vrei un taxi sau o cameră, "the small understanding" ca să fie cu specific.
Pizza Steak
Pizza & Steak

Am văzut cum au adus cu o navă și câteva zeci de biciclete pentru un tur organizat. E distractiv să vezi 5 oameni încercând să mute 50 de biciclete în cât mai puține drumuri.
 Fishing boat
Am pescuit un... Mitsu!

Am vazut și destul de multe bărci de închiriat - n-am fost eu pe fază că ar fi fost fain de luat o barcă în una din zile. Așa...ne-am dat doar cu barca verde.
Pier
Mmm, cam pustiu...

Trebuia în Muntenegru să fi luat barcă. Acolo cred că nu întreba nimeni nimic și-mi dădeau și un lansator de rachete bonus. Pescuiam calamar cu luneta, nu altceva.
Supetar port
Gata, ajunge cu pozele port cu barcă cu palmieri cu promenadă cu cer albastru.

Divaghez iar. Cum ziceam și la început, Supetar e supertare. Să stai acolo pentru vacanță, iei feribotul spre Split, vizitezi Split și Trogir...(apropo, Trogir mi-a scăpat de data asta)...
VW Polo
Unul dintre taxiurile la mica înțelegere

De fapt am ratat și Split-ul...l-am văzut în trecere și din port, când acosta feribotul. Dar să nu divulg conținutul următorului episod...
Palms and scooters
Palmieri și scuter - sigur nu suntem în Sicilia?

Pentru noi cele două ore de după-amiază Supetară au fost de ajuns, cel puțin pentru moment. Mai aveam lucruri de văzut și de făcut în vacanță, era abia luni...
Yacht
Frumușel iaht...

Râdem, ne distrăm, dar nu mai vine feribotul ăla odată?
Supetar view
Pa-pa, Supetar!

3 comments:

Mihai said...

Au un fel de a fi mai mult decat magic de a fi bisericile de la ei, la noi par a fi constructi, la ei par a fi mai mult decat simple constructi, chiar arata precum un templu.
Sunt placut impresionat, mersi frumos!

Vlad said...

Exact ep gustul meu... frumos, nepopulat, curat :)

Traveling Hawk said...

Orice s-ar spune, mie imi place foarte mult Croatia! Daca n-as vrea sa mai vad si altceva, m-as duce in fiecare an acolo:)

Chiar si plajele alea cu pietris nu ma deranjeaza. Eu nu inot si nu fac snorkeling dar imi place sa stau pe plaja si sa privesc in jurul meu. Singura mea problema este ca si croatii sunt galaciosi, ca si noi, si imi tulbura linistea:)

N-as vrea sa spun o prostie acum dar mi-a lene sa-mi consult jurnalul. Cred ca am facut escala pe insula Brac in drum spre Lastovo.

Related Posts with Thumbnails