09 December 2013

Cimitirul Sulina

Așa cum francezii au Pere Lachaise și genovezii Cimitero Monumentale di Staglieno, așa noi avem...Cimitirul Sulina. Bine, hai este și Bellu dar după Bellu, Cimitirul Sulina este probabil cel mai faimos.
Cimitirul Sulina

E mai special pentru că pe aici a circulat multă lume și se mai întâmpla să și moară. Fiecare nație și-a ales propriul stil, și-au scris pietrele funerare în limba proprie și chiar și-au făcut secțiune separată în cimitir.
Cimitirul Sulina
Cimitirul e în drum spre plajă - poate fi ocolit dar poți să treci și prin el. Primul lucru pe care îl vezi este un dric vechi care mai are un pic și se prăbușește sub propria-i greutate.
Cimitirul Sulina
Imediat în dreapta sunt două cimitire separate, cel evreiesc...
Cimitirul Sulina
...și cel musulman. Cică aranjamentul e unicat în lume, nicăieri două cimitire de felul aceasta nu sunt unul lângă altul.
Cimitirul Sulina
Ceva mai încolo, secțiunile nu mai sunt așa clar delimitate. În spatele capelei sunt majoritar englezești.
Cimitirul Sulina
Cine o fi fost această Emilie Louise Jackson născută la Galați pe 19 decembrie 1866? 14 ani...The Lord gave and the Lord hath taken away. N-am găsit nici o informație despre ea...
Cimitirul Sulina
Sunt pietre destul de vechi - de exemplu căpitanul John Rea a părăsit această lume în 1852.
Cimitirul Sulina
Când se vorbește de cimitirul Sulina mereu se menționează și cele două morminte identice de formă unică, triunghiulară. Se spune că sunt un fel de real life Romeo și Julieta - William Webster și Margaret Ann Pincle. Se pot găsi diverse variante ale poveștii, cu el căpitan și ea deghizată în matelot ca să-l urmeze pentru că familiile lor erau rivale. Alta cu el căpitan și ea dansatoare de cabaret, familia lui nu a vrut-o, ea s-a aruncat și el după ea, au fost aduși la mal îmbrățișați. Sau că a fost naufragiu...
Cimitirul Sulina
Ceva mai încolo sunt germanii...
Cimitirul Sulina
...și grecii.
Cimitirul Sulina
 Acum recunosc, am fost pe fugă și nu am putut să "bifez" toate obiectivele - pietrele funerare cu scris arab si tichie turcească, piatra cu craniu și oase, cică a unui pirat, mormântul prințesei Ecaterina Moruzi...

O vizită ceva mai exitinsă și mai bine documentată, aici. Data viitoare, despre Sulina în general...

1 comment:

outlandishhh said...

Mormintele indentice mi-au atras atentia, dar mai ales povestea...Interesant! cred ca a fost o ocazie unica ca ai trecut pe acolo.

Related Posts with Thumbnails