30 January 2014

O lună cu Nexus 5

În general nu-s așa obsedat de telefoane pentru că sunt doar unelte însă m-am gândit că un pic de SEO nu strică. Poate caută cineva păreri sau review Nexus 5 sau ceva asemănător. Plus, nu e nimeni obligat să citească, ba chiar încurajez feedback-ul privind prezența acestor articole.

Acestea fiind spuse...l-am luat după multe deliberări pentru că Nexus 4 era la un preț foarte bun. Totuși Nexus 4 are un mare dezavantaj și anume este foarte, foarte urât. Îmi este fizic rău când mă uit la el, mă ia cu amețeală. Iar paietele alea de pe spate sunt în cel mai bun caz dubioase așa că...de o lună sunt posesor de Nexus 5.


Nu știu să vă zic caracteristici - doar că sunt ceva ridicol, gen quad-core, gigi de ram, mai mulți gigi de stocare decât am nevoie și mai mulți pixeli decât pot să văd. Și totuși ecranul...ecranul...it's something else. 1920x1080 pixeli pe o suprafață așa mică arată foarte, foarte bine. Pixelii nu se mai văd, culorile sunt faine (e IPS). Nu mi se pare să aibă vreo nuanță de galben - o problemă aparent des întâlnită. Și n-am probleme  cu difuzorul și nu zăngăne butoanele ceramice. Totul e ok.

Carcasă - contrar convingerilor mele, pentru că l-am plătit eu, primul lucru pe care i l-am cumpărat a fost o folie și o carcasă de silicon. Știu, e ridicol, vrem telefoane de metal și sticlă ca să le îmbrăcăm în cauciuc - dar nu am încredere în mine. Samsung-ul a suferit destule ca să știu că măcar o folie merită. Am montat-o singur, este "aproape" bine. It is...acceptable.

Camera - în sfârșit am ceva acceptabil cu care să intru pe Instagram. Stabilizare optică, HDR, balans de alb și blitz. Cameră la purtător - după cum se poate vedea de pe facebook, am început să instagram - mai un apus, un graffiti,  numai lucruri originale. Samsung-ul avea un fel de webcam trist care nu mai putea fi folosit când bateria era sub 10% că nah, nu mai ai baterie. Dar vreau să fac o poza! Nu, că nu mai ai baterie. Dar mai e un pic! Nu, n-are rost, nu insista!

Bateria - îl hârâi - se termină repede. Îl lași în pace - ține 2-3 zile. Șoc!

Usability - în sfârșit am telefon. Apeși un buton - se întâmpla lucruri. Adică imediat, acum. Vreau să îl deschid, se deschide. Aplicațiile se deschid și ele instant, browserul nu mai crapă o dată la 5 minute, scroll-ul prin liste e fluid, telefonul stă în standby cât dorești atât timp cât îl încarci. Am două restarturi în luna asta, ambele din cauză că am rămas complet fără baterie. Altfel nu se stingea. Samsung-ul are planurile lui de genul...Surpriză! M-am restartat! Sau m-am blocat și a trebuit să mă restartez. Revening la usability, în sfârșit există opțiunea să nu se mai blocheze imediat ecranul de la buton ci să aștepte un X secunde unde X este configurabil. Chestie mică dar bună care pe Galaxy nu exista.

Ceasul  - cel din oficiu e de ajuns de bun ca să nu mai fie nevoie să caut eu aplicații cretine și suspicioase doar ca să am alarme. Și telefonul e destul de stabil ca să capăt încredere să-l folosesc numai pe el. Deși pentru trezit pentru aeroport e bine să ai un back-up.

Am lanternă din nou - mai trebuie să găsesc și o aplicație decentă care să nu-mi ceară acces la conturi, sistemul de fișiere și primul născut doar ca să aprindă un nenorocit de led.

Wi-Fi-ul merge. Spre deosebire de Samsung Galaxy S unde orice conectare la o rețea trece întâi prin statusurile Connecting, Saved, Disabled și Disconnected. De ce? Nu știu. Probabil pentru că Pitong!

Lucruri enervante:
Google în general. Tot soiul de sincronizări stupide cu albume de imagini, contacte, lucruri pe care eu nu le-am cerut. Mâine o să-mi aducă aminte să mă bărbieresc că așa are el impresia că ar trebui.

Dialerul e ok-ish dar tot încearcă să-mi vâre pe gât feluri de funcționare dubioase cu favorites, imposibilitate de a crea scurtătură spre lista de apeluri în ordine cronologică (nu menționați aplicații care trebuie instalate ca să creez scrutături). Dialer One rămâne cel mai bun dar încerc să nu-l folosesc. 

LED-ul de notificări merge și nu prea - aplicația care cică ar fi cea mai bună, Liteflow, face cam ce vrea ea. Dar în fine, să zicem, am mai domesticit-o.

Lipsește un toggle pentru data connection - da, unii din noi nu stau conectați tot timpul. Am găsit un work around dar nu sunt mulțumit.

Microsim - am un cearșaf de telefon care îmi violează constant buzunarele pantalonilor și trebuie microsim. Care trebuie pus cu o unealtă specială. Treabă de retardați, jur.

Am o bară sus, ceva legat de Google. Poți să te maimuțărești cu ea să-i ceri ceva cu voce tare telefonului și el să te înțeleagă greșit. Cred, nu sunt sigur. N-am investigat prea adânc dar nu am găsit rapid opțiunea să o tomberonez și mă agasează un pic.

Evenimentele din calendar sunt destul de aiurea de setat - trebuie trei click-uri ca sa începi să scrii unul și îți le pune default în time-zone-ul de acasă. Mi-a luat ceva timp să înțeleg de ce sună mai devreme decât îl pun eu. Din fericire am descoperit Google Keep așa că problema e rezolvată.

Se menține metoda absolut cretină de a seta orice notificare cu sunet. Când am auzit prima dată de asta la HTC Legend am crezut că e o glumă, nu-mi venea să cred. Adică telefonul are sistem de operare dar ca să aleg o melodie pentru alarma de dimineață trebuie să creez eu un folder Alarms pe storage și să pun eu acolo mp3-ul și o să apară în listă. Serios??? Bine că nu trebuie să scriu un mail cu subiectul "Please set this as my ringtone" și să-l trimit la ringtones@google.com. Nexus 5 a avansat mult în sensul că are deja folderele create - Alarms, Notifications și Ringtones. Totuși nu vine cu un browser de foldere instalat. Aș vrea să înțeleg motivul din spatele alegerii de a face o astfel de metodă... 

Media playerul a reușit să mă enerveze la prima folosire, iar trebuie să înțeleg eu ce trebuie să fac în loc să fie el ușor de  folosit. Iar trebuie să facă ceva HTC ca să-l preia ceilalți.

Mda, gata, ajunge. Mi-a trecut. De fapt a trecut. A trecut o lună și a dispărut sentimentul de nou, acum m-am obișnuit cu el și mi se pare normal să meargă așa. Doar că încă mai am Samsung-ul și de fiecare dată când îl folosesc îmi crește tensiunea.

Într-una din dățile viitoare o să fie un post cu imagini făcute numai cu Nexus 5. Dar da, e adevărat, deja am vorbit prea  mult despre telefoane.




5 comments:

Alexandra said...

:))) Stiaaaam eu ca tu de fapt vrei telefon nou doar ca sa intri pe instagram :)))

Btw, as dori sa stiu de ce nu mi-ai dat inca follow???? :)))
Baga aici un id, ca sa te cat! :)
Daca ma las pe mana ta...

Anyway, you had me at "Apeși un buton - se întâmpla lucruri. Adică imediat, acum. Vreau să îl deschid, se deschide".

Apropo de melodiile de alarma. Acum vreo... 5-6 ani cred, dupa ce folosisem mai multi ani doar telefoane nokia, mi-a dat mie in cap sa imi iau un LG. Era frumos :D

L-am vandut a doua zi pe okazii doar pentru ca nu puteam sa imi pun ce melodie voiam eu ca alarma de trezire. Eu ma trezesc f usor si imi trebuie ceva foarte fin ca alarma, oricare din sunetele lor default ma trezesc cu un infarct.

Tot asa, a facut cristi vreo 3 flick-flackuri pe spate si niste voo doo ca sa pot sa pun o melodie chinuindu-ma cu telefonul conectat la calculator... dar era nu stiu ce program de cacat instalat... da de fapt se bloca... da de fapt era virusat... asa ca mi-am bagat picioarele. Am crezut ca e cretin LG-ul, nu mi-am dat seama ca deja de la vremea aia se nastea un nou trend.

Andrei said...

Era in sensul de "as putea sa Instagram" nu ca sunt deja acolo :))))))

Alexandra said...

Pai instagram! Ce mai astepti? :)))

Am crezut ca deja instagramezi din moment ce ai scris "după cum se poate vedea de pe facebook, am început să instagram - mai un apus, un graffiti"... :)

Andrei C. said...

Eh asa, ca stil...

Alexandra said...

Ah, got it! :)
Eu zic sa incerci si the real thing, poate ti-ar placea :)

Related Posts with Thumbnails