21 June 2015

Macro, runda 2

Pentru că nu am altceva pregătit, vă mai dau porția a doua de macro - jumătate din ele lighioane fugărite la amurg (de unde și calitatea) și jumătate ziua pe lumină. Din păcate nu e așa de simplu cum credeam, mai ales la libelule - vedem mai încolo de ce.
Macro
Evident că nu am nici cea mai mică idee despre cum se cheamă vietățile pozate. Știu doar că nu am fost niciodată atât de conștient de diversitatea acestei lumi mici din curte.

Macro
Cele mai multe din ele sunt destul de docile -  unele chiar nu par să fie conștiente de prezența ta în preajmă. Asta e bine pentru că își văd de treaba lor. E totuși preferabil ca treaba lor să fie să stea nemișcate cât mai mult timp...
Macro
Pentru că sunt și unele care sunt neobosite - cum ar fi unele specii de păianjeni alergători care sunt aproape imposibil de prins in poză bine. Sau acești gândăcei portocalii zburători - mâncatori de piersic.
Macro
N-am idee dacă e de la mâncare sau așa sunt ei, portocalii...
Macro
Un fel de menage-a-trois...
Macro
O musculiță portocalie - aicea eram cam la limită cu lumina și exagerasem deja cu ISO. Cred că aș schimba aparatul numai pentru niște ISO mai mare mai acceptabil...
Macro
Amicul de mai jos era liniștit, cred că-și făcea siesta...
Macro
Pentru posteritate și pentru corporatiștii crescuți la bloc, așa arată socul de aproape. Lovely!
Macro
Cu cadrul acesta am încheiat pentru ziua respectivă deși abia se pregăteau să iasă fluturii de noapte - dar nici o speranță să-i prind.
Macro
A doua zi am ieșit la câmp unde am găsit un peisaj complet schimbat față de data trecută - și macii erau pe trecute iar grâul era deja gălbior - cel mai probabil a fost recoltat deja sau se face zilele astea.
Macro
Usturoiul este și el gata, scos din pământ și la fel și ceapa...
Macro
Ceva gândac pe ceva floare. Mi-e rușine că nu le știu numele...
Macro
Evident, la fel. Gândac pe floare galbenă, geez...
Macro
Nu, nici la fluturi nu mă pricep.
Macro
Cred că plantei îi zice ciuline (deși și aici mă pot înșela) și se pare că florile sale plac foarte mult acestei insecte întrucât fiecare floare avea cel puțin un astfel de exemplar adânc infiltrat.
Macro
Niște insecte cu trompă cum nu am mai văzut, destul de mari (evident că nu e trompă, zic și eu).
Macro
Evident, e dragoste mare pe toate florile și frunzele în perioada asta.
Macro
Da, așa cum ziceam, e rândul grâului. Și al porumbului, cel puțin al celui pentru fiert. Am mâncat chiar azi și a fost excelent. Așteptăm cu interes pepenii românești!
Macro
Am mers și la o baltă pentru ceva specialități - aveam idei legate de libelule și m-am bucurat mult să văd varietate mare. Libelule maro, libelule roșii, libelule albastre și unele chiar foarte mari. Din păcate libelulele, cu ochii lor mari, văd foarte bine. Din păcate pentru fotograf vreau să zic.
Macro
Libelula maro de pe copertă și din poza de mai jos a fost cea mai cuminte dintre toate și m-a lăsat să o pozez din toate unghiurile. În schimb suratele ei mai colorate...
Macro
...nici că au vrut să stea. Și exemplarele cele mai mari (nu cred că exagerez dacă zic că aveau mai mult de 10 centimetri anvergura aripilor) erau și cele mai suspicioase și agile. Când se fugăreau între ele nu aveau nici o problemă să se apropie de mine și chiar să se lovească de mine însă la pozat...nici gând. Abia-abia am prins una albastră de la depărtare...
Macro
...și una roșie. Interesant e că aveau niște locuri ale lor unde se întorceau dar numai dacă nu eram eu acolo. Asta roșie de exemplu se întorcea mereu la acest băț dar numai dacă eram eu la 3-4 metri distanță. Dacă eram mai aproape, mergea în altă parte.
Macro
Este posibil să nu am eu răbdare îndeajuns pentru așa ceva - mi-ar fi trebuit o pătură sau haine de scandal să mă întind pe burtă și să aștept - sau cizme pentru intrat în baltă ca să ajung la celelalte. Dar vestea bună este că doar libelulele sunt așa sperioase...cel puțin până acum.
Macro
Asta arată a ploșniță dar nu are culoarea caracteristică...
Macro
În final, tot pentru corporatiștii crescuți la bloc (și eu adică) iată cum arată rapița după ce dispare floarea galbenă atât de răspândită pe facebook.
Macro
Data viitoare sper că vă arăt poze din Sardinia...sau avione (nu BIAS că nu am fost, mă refr la avioane văzute din avion).

2 comments:

Vlad said...

mmm... mai ai un pic de lucrat. ma refer la partea de focus. stiu, e greu. si scarbele mici nu stau pe loc :)

miscellanea.ro said...

Si astea-a alea bune!:(

Related Posts with Thumbnails