14 December 2007

Temeswar

Duminică şi luni am fost la Timişoara, dar prin natura ei călătoria nu a permis prea mult sightseeing. Mica excursie în cifre: 27 de ore în oraş din care numai 5 ore am fost efectiv liber să mă plimb prin oraş, plus alte 16 ore pe drum. Am plecat dimineaţă devreme din Bucureşti cu IC591. Cu reducere nu e decât o diferenţă de 7 lei faţă de rapid însă comfortul e cu totul altul. Lăsând la o parte scaunele mai comode, mesele, aerul condiţionat, vagonul restaurant şi alte mici detalii, cea mai importantă dotare este priza de 220V. În consecinţă, opţiunile anti-plictiseală pentru cele 8 ore de drum sunt mult mai numeroase. Eu personal am citit Disgrace a lui Coetzee atunci când nu eram la geam. Până nu a răsărit soarele nu era nimic de văzut şi nici după situaţia nu s-a îmbunătăţit din cauza ceţii. Abia la Drobeta a început să se vadă ceva însă nu îndeajuns. Porţile de Fier I şi Defileul Dunării nu s-au văzut prea bine ceea ce a fost cam dezamăgitor. La Orşova trenul părăseşte defileul şi o ia de-a lungul unei văi printre dealuri. Trece pe la Băile Herculane unde şi opreşte, una din puţinele opriri pe care le face. De ceaţă scăpasem pe la Orşova aşa că partea asta a drumului am petrcut-o la geam.



Mai toţi câinii pe lângă care am trecut au încercat să concureze cu trenul.
La Timişoara am ajuns pe la unu şi jumătate. Pe la două şi ceva rezolvasem cu pensiunea şi eram în drum spre centru. Până atunci fusese soare şi frumos, când am ajuns în centru s-a întunecat brusc. Am văzut doar câteva repere mai importante, cum ar fi Piaţa Unirii, în care clădirile sunt aranjate şi renovate cât de cât.



În drum spre Piaţa Victoriei am trecut pe nişte străduţe care îmi amintesc de Torino (probabil din cauza ansamblului de stradă înguste cu trotuare înguste şi tramvai). Când am ajuns în Piaţa Victoriei era deja prea întuneric pentru poze. De fapt ne era prea foame, aşa că am intrat la Taverna Sârbului unde am mâncat bine ca de obicei, cu menţiunea că, fiind în Timişoara, am comandat Timişoreana :).
Cam atât din Timişoara, pentru data asta. N-am să emit deocamdată nici o părere despre oraş pentru că nu am stat destul şi n-ar fi drept (potenţial există, asta e sigur).

No comments:

Related Posts with Thumbnails