09 March 2010

Sunday drive

În urma plimbării de duminică am următoarele de raportat:

-DN1 s-a stricat pe alocuri în mod barbar, banda 1 – pentru că pe acolo circulă camioanele.

-am apucat să văd picioarele podului pe care autostrada Bucureşti Braşov va traversa DN1 în zona Bărcăneşti. Google Earth are imagini relativ recente de aici (sept 2009) şi se pot vedea lucrările.

-camionul de aici a fost mutat mai spre motelul Paralela 45 şi mai aproape de drum, cred că e la vânzare.

-lacul de la barajul Paltinu e îngheţat, din păcate nu se găsesc pietre pe lângă viaduct pentru a testa grosimea gheţii.

-4x4 nu e ca 4x2 :)

-trebuie să investighez ce e cu linia de tren abandonată care trece Doftana şi se opreşte aparent fără motiv.

În rest, voie bună.


7 comments:

Unknown said...

Daca nu ma memoria acela e un GAZ 93. Nu ,nu cel alb ci camionul din link ;) Acum cativa ani armata a scos la vanzare 200 bucati.Au motor pe benzina si consuma vreo 30%.
Cat despre bijuteria alba...s-o folosesti sanatos multe milionae de km fara incidente! Si nu te supara dar nu e 4x4 ci 4WD, nu-s acelasi lucru :)) Nu ca 4WD ar fi rau ,ba din contra cateodata e mai bun.Oricum te va duce mult mai departe decat oric 4x2 :)

Andrei C said...

Din pacate nu sunt eu proprietarul, am fsot doar navigator. Deocamdata doar visez la ceva care sa ma duca mai departe de 4x2-ul actual :)

Andrei C said...

Apropo, care e diferenta intre 4x4 si 4wd? Difenrentialul Haldex, lipsa reductorului?

Unknown said...

A,pai e lunga povestea :)
In principiu:

AWD: masini de sosea cu performante superioare,diferential central torsen si eventual LSD pe fiecare punte si/sau sisteme electronice de control al tractiunii:Audi A8 quatro,Subaru WRX,Mitsubishi Evo.

4WD: masini de sosea cu diferential central haldex sau viscocuplu si numai sisteme electronice de control pe fiecare punte: A4,A6 quatro,VW,4matic,etc

4WD si AWD au o distribuite variabila a cuplului pe puntile fata-spate.

4X4:Masini contruite special pentru rularea in offroad cu distributia puterii fixa fata-spata si posibilitatea de blocare mecanica cel putin a unei punti in parte (dreapta-stanga). Unele au in plus si reductor pentru conditii foarte grele de mers sau greutate.

Ca idee generala masinile cu motor longitudinal au diferential central Torsen (Ferrari,Lamborghini,A8,Landcruser)si cele cu Haldex au motorul transversal(gama 4motin).Totusi e doar o regula generala,de exmplu japonezele Subaru WRX si Mitsubishi EVO au motorul transversal dar cu torsen.
Fiecare producator are propia reteta cu plusurile si minusurile ei dar cu accesi eticheta...de exepmlu 4matic de la clasa E nu e acelasi cu 4matic de la clasa G asa cum X de la septar nu e acelasi cu X de la X5. Idem 4motion de la tiguan nu e acelasi cu 4motion de la Touareg :))

In fine,am zis ca e o poveste lunga, concluzia :4x4 = raport fix intre fata-spate,restul nu. Ca acest raport e dat de torsen,haldex sau viscocuplu asta e partea a doua.Ca intre rotile de pe aceeasi punte este un blocabil mecanic ,lsd sau controlul electronic al tractiunii e partea a treia.

Unknown said...

Sau si mai simplu : cu AWD si 4WD mergi fara grija pe suprafete uscate si cu viteza maxima indiferent de curbe. Cu 4x4 NUMAI pe suprafete alunecoase. Accidentate sau nu dar neaparat alunecoase.
Cred ca asa trebuia sa scriu de prima oara :))

Andrei C said...

Ah ok, receptionat si inteles. Apropo,.L200-le ce are?

Unknown said...

L200 are haldex dar poate fi comandat cu:
Uno:Easy Select adica 4x2 si la cerere 4x4 blocat mecanic intre fata spate ,raport 50-50%. n plus reductor. Asa au toate pickup-uriel de pe piata.
Secundo: SuperSelect: 4x2 normal,la cerere 4WD prin intermediul unui viscocuplu care-mi poate asigura un max 50-50 si numai pentru perioade scurte.Pot cupla 4x2 la 4WD in mers.Apoi 4x4 blocat (trebuie sa opresc), 50-50.Bininteles si reductor iar in plus un blocant pe puntea spate. Nu stiu daca Easy Select il are. Deci pot merge cu L200 la fel ca un SUV,Pajero 1.Este singurul pick-up care ofera asa ceva. Pajero nou are SuperSelect2.

Related Posts with Thumbnails