08 December 2010

Putain de bordel de neige

Câteva detalii despre cum îi place cocoşului galic pe zăpadă:

-aici la Paris (şi în nordul Franţei) a nins azi de pe la 10-11 până pe la 4 după-amiaza. Fulgi mari, zăpadă cam udă în total aici unde sunt eu vreo 4-5 cm, am înţeles că unde a fost grav rău (pe la ţară) au căzut 20 cm. Cam genunchiul broaştei pentru ce păţim noi.

-să ne înţelegem, e ceva oarecum neobişnuit aici. Lumea nu are sau nu a auzit de cauciucuri de iarnă.

-la 6 seara taxiurile nu mergeau. Nici autobuzele, în partea asta a oraşului. 3 din 4 piste de la CDG sunt închise şi cu ele au fost anulate multe zboruri. Transportul în comun e suprasolicitat (şi mulţi dintre conductorii de schimb (că e vorba de trenuri) nu au putut ajunge la muncă din cauză că sunt blocaţi pe undeva. Multe şosele sunt blocate de camioane care au derapat sau de şoferi care nu s-au mai confruntat cu aşa ceva. Şoferii care nu au putut continua şi-au abandonat maşinile şi au plecat (la televizor se face apel să nu se mai lase maşinile că nu se poate deszăpezi).
-prima jumătate de oră de ştiri a fost aşa:
-oameni isterici în gară/metrou care zic că e o ruşine/inacceptabil ceea ce se întâmplă.
-oameni mai puţini isterici pe şosele blocate care nu înţeleg unde e poliţia şi drumarii şi de ce nu se face nimic.
-reporteri cretini – a intrat unul în direct de pe nu ştiu ce şosea şi a zis de trei ori că acolo e infernul (deşi se vedea că stă în zăpadă până la glezne). Îmi aducea aminte de acela de la noi al cărui nume îmi scapă care făcea totul să pară o catastrofă. Altul era la aeroport şi întreba cetăţenii ce fac pe acolo, cât au aşteptat, ce o să facă acum că nu mai au zbor şi că toate hotelurile sunt pline, chestii normale.
-la intrarea în nu ştiu ce sat e un pod care nu mai poate fi urcat de nici un vehicul pentru că nu au nimic ajutător (lanţuri, cauciucuri de iarnă, sărăriţă) şi stau şi aşteaptă, nu ştiu exact ce. În altă parte pompierii veniseră să râcâie cu lopeţile la nişte gheaţă pe autostradă.
-acum tot ce s-a topit a îngheţat, happy skating.
-în general opinia e că au fost luaţi pe nepregătite. "Ha ha" şi "Nu zău?"

Toate astea sună cam prea cunoscut, mă aşteptam la altceva. Şi da, karma is a bitch, mâine la aeroport sigur o să-mi întârzie avionul grav.

Mai jos nişte imagini de acum ceva timp, când zăpada încă nu era o opţiune.















8 comments:

Anonymous said...

Păi, dacă la noi, la Românica, se poate să fie "luaţi pe nepregătite", la franţuji de ce să nu se poată? Nu suntem noi un fel de francofoni?
Ce scrii tu aici îmi confirmă încă odată ca franţujii, ca "tot unitar", sunt foarte aproape de nivelul de civilizaţie / curăţenie al neamurilor care sunt cele mai preponderente în componenţa lor (magrebieni).
Am o prejudecată care îmi este confirmata din ce în ce mai mult în ultima vreme!

PS: imaginile... super... as usual.

Miscellanea said...

La ce infrastructura au, ma asteptam sa o protejeze mai bine de cativa centimetri de zapada.

Acum e senin insa tot ce era pe jos a inghetat. La radio am auzit doar stiri cu strazi/sosele blocate.

Alexandra said...

Grrr..... Ma racaie pe creier pozele tale!!

Miscellanea said...

O racaiala placuta, sper. :)

Alexandra said...

Normal, pozele sunt foarte frumoase... Tocmai de aia mi-e ciuda.. :P

irina said...

Zicala "se intampla si la case mai mari" e foarte potrivita in cazul de fata. Chiar si asa nu m-ar deranja sa fiu blocata in Paris din cauza zapezii:)

Miscellanea said...

Auzi "Irina", nu ca as vrea sa alung cititori sau ceva (ca vad ca totusi citesti textul inainte sa comentezi) dar nu vrei tu sa-ti alegi un nume si sa ramai cu el? Nu ma deranjeaza sa scrii chiar aerolines dar macar te rog nu mai varia intre irina, violeta, ioana, bianca, etc. ca imi dai impresia ca ma citeste mai multa lume decat in realitate :)

Unknown said...

'poi ori suntem frati francofoni pana la capat ,ori nu ?

Ca idee,un musafir dintr-o tara cu apa calda mi-a zis ca stam foarte bine la capitolul dezapezire,la ei totul se opreste la mai mult de 5 cm de zapada...bineinteles la vremea respectiva afirmatia m-a facut sa ridic o spranceana si sa ma gandes cat de bine crescut este respctivul dar se paare ca incet -incet devenim mai catolici decat Papa...

Related Posts with Thumbnails