02 September 2011

Norge: Bonus 1 - Bye Bye Tromsoe

Duminică dimineaţă mi-am înşfăcat bagajele şi am luat-o uşurel, la pas, spre aeroport. Asta pentru că eram destul de aproape. Am ajuns mult mai devreme decât era programat zborul, mi-am facut check-in-ul şi am aşteptat. "Mi-am" pentru că la Tromsoe a fost prima data când nu numai ca mi-am tipărit singur boarding card-ul şi eticheta de bagaje dar mi-am şi lipit-o singur de bagaj, am scanat-o si am trimis bagajul pe bandă. Deh, reducere de costuri. Apropo de costuri, ar trebui să vă zic câte ceva că văd că lumea e în general interesată de asta.

Dar mai întâi...

Avionul e un 737 ostenit. Are winglets dar se vede că a trecut prin destule. Aeroportul din Tromsoe e mic aşa că nu avem mult de rulat până la pistă. O piruetă, o privire în lungul pistei...
...şi pilotul bagă mâna în gaz. La revedere Tromsoe Lufthavn, eu personal sper să ne revedem.

Decolăm spre nord dar destul de repede întoarcem şi o luăm spre sud. Întoarcerea se face aproape deasupra oraşului aşa că avem parte de o privelişte frumoasă. Fiorduri, poduri, munţi, cum m-am obişnuit.

Acestea fiind spuse...

Motto: "Cât e berea şi benzina, cât e micul şi măslina”

Mic îndrumar de finanţe în Norvegia - nu de alta dar văd că lumea e interesată de aspect, de exemplu colegii virtuali de calatorie de la xplorio pornesc şi ei în aceeaşi direcţie lunea asta.

Aşadar, Norvegia e scumpă. Probabil ştiaţi asta însă e bine să nu subestimaţi. Aşa cum a scris şi Alex, n-am făcut un total al cheltuielilor parte pentru că nu am urmărit cu stricteţe, parte pentru că mi-a fost frică. Costurile de transport nu sunt nici ele de neglijat însă Ryan Air zboară la Rygge lângă Oslo. Trenurile şi shuttle-urile de la aeroporturi nu sunt ieftine dar nu prea sunt alternative. O singură chestie, în Oslo de la Gardermoen se poate lua trenul direct dar se poate lua şi un tren regional care e mult mai ieftin.

Nici cu maşina proprie nu ieşi mai ieftin pentru că tot trebuie să ajungi acolo şi odată ajuns...well, benzina e scumpă. La fel şi motorina. Se apropie periculos de 2 euro litrul iar distanţele nu sunt mici. Compensează un pic faptul că nu poţi merge decât cu 80, uneori cu 90 pe drum expres. Vă sugerez să nu vă încercaţi norocul, camerele sunt multe şi între ele poate să fie o patrulă de poliţie prin boscheţi. 62 în zonă de 50 egal 200 euro. Do you fell lucky, punk?

Cazarea...well, e scump. :) Noi am fost şi la couchsurfing şi la camping la casuţe. Aruncaţi un ochi pe booking.com ca să vă speriaţi de preţuri. Există un hostel aproape de Nordkapp, cel din Honningsvag. 50 de euro o noapte în condiţii de hostel iar personalul nu e foarte vorbitor de engleză (era o rusoaică cu care abia ne-am înţeles). Mă rog, noi nu am stat, dar aşa ca idee.

Mâncarea...nu prea am mers la restaurant iar când am făcut-o a fost, ghici ce, scump. O bere la un fel de Pizza Hut de-al lor (Peppe's Pizza) e vreo 10 euro. Peste tot la benzinării şi la chioşcuri există hot-dog-ul lor, polse, care potoleşte destul de bine foamea. Acceptabil de altfel, undeva la vreo 4-5 euro. Acceptabil ca şi gust nu ca şi preţ. În supermarket puţine lucruri sunt sub 20 de coroane (2.5 euro) excepţie făcând pasta de peşte care e un euro un tub ca de pastă de dinţi dar imens, cred că are jumătate de kilogram. Cu toate astea nu poţi să mănânci prea mult. :)

Feriboturile nu mi s-au părut aşa scumpe dar variază foarte mult în funcţie de distanţă. Atenţie mare la orare pentru că vă poate da programul peste cap dacă nu prindeţi un feribot. Şi cu cât ne departăm de sezonul turistic de vară cu atât cursele de feribot se răresc (deci vă trebuie un orar la zi).

O veste bună e că poţi plăti cu cardul aproape oriunde. Am scos nişte coroane în Oslo dar puteam la fel de bine să nu o fac pentru că nu ar fi fost nevoie.

Cam atât despre costuri. Mult succes celor care vor să se aventureze în direcţia asta şi nu uitaţi: "O să fie mai scump decât v-aţi propus". :)

4 comments:

Vlad said...

:)) tare finalul.

poti sa-mi zici cate zile a insumat excursia? am impresia ca parca de 1 luna tot ai acest subiect.

Traveling Hawk said...

Iti multumesc pentru aceste precizari de final. Impreuna cu cele ale prietenului tau (stapanul lui Gunar:))si cu ce va mai scrie xlorio, cred ca imi voi putea face o idee foarte buna.

Tot serialul a fost interesant, minunat prezentat iar pozele...la inaltime. Felicitari, Miscellanea si la cat mai multe excursii la fel de frumoase!

Andrei C said...

Mersi, mersi. Well, n-au fost decat 11 zile in total, din care doua cu drum. Si nu e de o luna tratat subiectul ci de doua jumate :) Acuma cine stie cat o sa-mi ia sa povestesc urmatoarele. Am cateva zeci de giga de chestii neprelucrate.

Andrei said...

Frumoasa expeditie :)

Related Posts with Thumbnails