13 August 2012

Mâzgâleli şi alte forme de artă

Să ne înţelegem, am o problemă cu cei cu mentalitatea "Ah la o parte să fac artă pe acest perete. Nu contează că poate un om a muncit şi a dat nişte bani să îl vopsească, eu fac artă, bre!" Acestea fiind spuse, recunosc că graffitiurile îmi atrag atenţia. Fascinează e un cuvânt prea puternic. Oricum, am o surpriza pentru la un moment dat legat de asta dar înca nu o dezvălui.

În Bratislava e un pod, podul cu OZN cum e poreclit. Altfel el e Novy Most (adică podul nou)  însă denumirea sa originală e SNP - de la Slovenské národné povstanie adică revolta naţională slovacă - un eveniment de care ei sunt mândri. E vorba de o insurecţie armată urmată de o mişcare de rezistenţă ce a început pe 29 august 1944 la 6 zile după ce şi noi "am întors armele". Anywho, cred ca v-am mai povestit de el.

Ce legătură are ziceţi? Păi picioarele podului au un spaţiu foarte mare care a fost dat în folosinţă artiştilor urbani pentru Bratislava Street Art Festival. Unele din ele au tematici militare şi pe unul din ele (cel de mai sus) chiar scrie SNP şi Banska Bystrica, locul unde a început insurecţia. Asta ca să nu mă întrebaţi, nu că-mi place mie să povestesc :P

În cele ce urmează vă prezint pe scurt câteva dintre operele de sub pod.
Unele sunt amuzante, altele creepy. Vezi mai jos.
Unele de neînţeles.
Altele greu de înţeles.
Idem mai sus.
Asta mi s-a părut simpatică. Până şi găletuşa e "sprijinită" pe treaptă.

I heart porno - e numele unui artist din această tagmă. Grafterul, cum cică îşi zic, a umplut Bratislava de autocolante cu a sa poreclă.

Update 2013: I-am văzut autocolantele şi în Dubai.
Cel de mai jos mi s-a părut foarte simpatic tocmai din cauza greşelii.
Parte din montajul din imaginea de la început. Motivul războiului.
Una psihedelică.
Acelaşi ca mai sus dar încadrat diferit.

Usă camuflată de un tanc.
Şi atât!

5 comments:

Dragos Bora said...

Dar avem si noi:
http://fotopann.blogspot.de/2011/06/arta-sprijina-totul.html
:)

Vlad said...

eu ii urasc p-astia de "fac arta" pe toate gardurile. mi se pare de prost gust, nu neaparat ca e urat in sine graffiti-ul, ci ca pur si simplu, sluteste locul.

Totusi recunosc ca-mi plac textele... de exemplu: priveste cerul... sau stelele se vad bine noaptea (sau ceva de genul),e tc.

Dragos Bora said...

In general nici mie nu-mi plac. Dar exista si exceptii.

Paula said...

Mie imi plac aia care fac arta pe toti peretii. :) Bine, depinde si de arta, imi plac cei carora le iese bine. Fac orasul mai colorat si mai creativ. Nu stiu de unde vine mentalitatea aia ca peretii nevopsiti sunt cei mai frumosi.

Andrei C. said...

De acord dar daca e peretele meu, nu vreau sa-mi vina cineva sa-mi faca ceea ce crede el ca e arta. Iar punctul doi, cladirile publice...si acolo am platit tot eu si nu vreau sa vad erps pe travertin.

Related Posts with Thumbnails