23 October 2012

Castelul Hrad

De treci codrii de aramă, de departe vezi albind...castelul Hrad din Bratislava. E cocoţat pe un deal şi arată mai mult a castel de unde să te uiţi la supuşi de sus decât ceva belicos. Renovarea recentă i-a dat haina albă, altfel el era un mult mai normal maro murdar.
Înainte să se alarmeze cineva, ştiu foarte bine că hrad înseamnă castel. E o glumă legată de prima oară când am văzut indicatorul "Castle Hrad". Pfuai trebuie să mergem să vedem acesta castel Hrad! Bă, da' nu cumva hrad înseamnă castel?
Am urcat în mai multe rânduri la castel de unde şi diferenţele între imagini. Uneori soare, uneori ploaie...
Fantasticul skyline din Bratislava. Sublim, aproape la fel de frumos ca cel bucureştean.
Şi blocuri comuniste reabilitate termic. Now where have I seen this before?
La castel se urcă din mai multe părţi, printre cele mai populare căi se numără străduţa îngustă care urcă dinspre centrul vechi.
Ai şi un pic de panoramă pe parcurs...
Din păcate nu e chiar spre oraş, e spre Dunăre...
Dar totuşi să mergem la castel...
Nu vă fie teamă, nu l-am vizitat. Am zis să nu strivesc corola de minuni, cine ştie ce picturi nepreţuite care se cer admirate sunt înăuntru. Sau poate chiar patul regelui (împaratului? voievodului?). Oh, ce bucurie, să faci poze unui pat...
Bine, totuşi trebuie un oarecare respect pentru această bucăţică de istorie. Aşezarea e locuită de mai bine de 2000 de ani. Castelul nu e nici pe departe aşa vechi, a avut diverse încarnări. Penultima a fost bombardată de Napoleon şi lăsată în ruină aproape 150 de ani. Abia recent în anii 60 s-a început o primă restaurare. Ceea ce vedem azi e rezultatul unei a doua resturări care s-a terminat în 2010.
Castelul e un obiectiv în Bratislava - pe lângă podul cu OZN. Tristeţea e că nu ştiu ce mai e de văzut. Mă pot eu înşela amarnic şi dar am stat o lună acolo şi n-am găsit.
Cred că sunt şanse să fie mai interesantă o vânătoare de vestigii comuniste...
Vedem data viitoare...

1 comment:

Alexandru said...

Nu se compara nici pe sfert cu ce e in Romania.

Related Posts with Thumbnails