30 October 2012

Bartislava

Sic! Aşa scrie pe tricourile chelnerilor din Slovak Pub. Nu ştiu dacă asta e intenţia dar impresia pe care o lasă e că "Nu prea e nimic de făcut la noi dar iată cât de ieftină e berea". Aşa cum la Bucureşti e "Nu prea e nimic de făcut la noi dar iată ce fete frumoase avem".
Şi într-adevăr berea e ieftină. Dar parcă nu e de ajuns. Să o luăm aşa: Nu mi-aş face vacanţa la Bratislava.
Mă simt un pic aiurea că o privesc aşa, e până la urmă un oraş ok doar că e aproape de Viena. E un fel de răţuşca cea urâtă dar care nu e lebădă. E doar...răţuşca cea urâtă.
Chestiuni practice: vrei să mergi la Bratislava? Nici o problemă, zboară la Viena! Ahahaha, din start e greşit. Eşti pe peron la aeroport, tocmai te-a lăsat acceleratul de Bucureşti şi ai două opţiuni. Ori iei autobuzul 1 oră până în Bratislava sub pod la graffitiuri...
...ori în 25 de minute eşti la o cafea în Stephansplatz. Desigur, dacă ai mai fost în Viena poţi să dai o fugă şi în Bratislava.
Cazare? Eftin rău faţă de Viena. N-am testat hostelurile (sincer nici nu-mi doresc) dar ele există.
Am testat în schimb Ibisul de sub castel care a fost foarte ok (m-am ales chiar şi cu un magnet de frigider de la şefă).
Am rămas cu regretul că nu am fost la mall să iau pulsul pieţei slovace de ceasuri de exemplu.
Mâncarea e cam grea...ciorbele se fac cu 42% ulei şi cârnatul din cirobă nu e o prezenţă neobişnuită. Printre puţinele cuvinte învăţate se numără Cernohorsky Rezen adică Şniţel Muntenegru. Asta când voiam să fie simplu. Altfel, când mă simţeam inventiv alegeam ceva tradiţional.
Oraşul n-are metrou - prin centru circulă doar tramvaie care, ce-i drept, au cale de rulare separată şi nimic nu le incomodează. Vin destul de punctual atunci când nu se strică.
Au automate de bilete în staţii dar ghici ce? Pe model "parcări în Braşov" nu poţi plăti decât cu monede. Aşa că poţi să stai să plângi lângă aparat cu o bancnotă de 5 în mână. Imprimarea biletului se face pe loc şi e o imprimantă cu ace ceea ce face ca imprimarea unui bilet să dureze cam 4-5 secunde. Era să pierd un tramvai aşa pentru că cerusem 6 bilete şi în momentul acela apăruse tramvaiul de după colţ.
În Bratislava a fost prima dată când am stat mai mult timp într-o ţară în care am avut şanse să nu înţeleg ce mi se spune şi să nu mă fac înţeles. În Franţa hai, scot franceza de la naftalină şi "le chat est sous la table" şi aia e. În Spania un pic mai şchiopătat dar un "me muero de hambre" tot scot.
Ca o paranteză, în cele două dăţi când am fost în Anglia parcă se atrofiase partea de creier care conţine engleza şi scoteam numai "give us free".
Ei bine în Bratislava la casă în supermarket... 
-Mohom lezen pşepşe lorem ipsum! 
-Ummm, me no speak slovak. Habla francais? 
-Ah ok, please don't put the basket there. 

Şi acesta era cazul fericit în care era un tinerel şcolit la Cartoon Network.
Cazul nefericit: eu la farmacie cu o formă agresivă de gripo-pneumo-guturai complicată de o călătorie cu avionul în timpul căreia mi-au pocnit timpanele de am crezut că am surzit.
-Gief something for pain!
-(neinteligibil)
-My cabesa fa male (semne internaţional reconoscibile pentru "Durere debilitantă de cap" şi "Nas lichefiat şi totuşi paradoxal de înfundat").
-(şi mai neinteligibil dar pe un ton mai ridicat, poate înţeleg)
-IBUPROFEN!
-Aaaa! Iz that alles?
-No, that iz not "alles"! Olynth!
Hai că sunt eu nedrept. Practic eu n-am fost acolo la relaxare şi deci nu am putut vedea tot ce e de văzut şi n-am stat numai prin locuri turistice. Nu trebuie ocolită Bratislava doar pentru că nu ai auzit de ea sau că e Viena aproape. Dacă stau bine să mă gândesc prefer o destinaţie mai off-beat uneia sufocate de turişti. Aşa că dacă apare ocazia, mergeţi la Bratislava!


3 comments:

Anda said...

Nici eu nu mi-as face vacanta in Bratislava si este un oras care nu mi-a placut. Parerea mea este ca are un mare noroc ca e legat direct printr-o autostrada de Viena si ca trece Dunarea prin el. Dar spre deosebire de tine, pe mine m-a impresionat in mod placut ca MULTI stiu engleza. Si chiar foarte bine.De la taximetristi, la hotelieri, la cei care vand in magazine.Cred ca ai avut ghinion cu ei, in aceasta privinta.

Alexandra said...

Sper ca esti fericit!
Ma doare burta de ras si mi-au dat si lacrimile!
Sa-ti fie rusine! :))))))))

Asta cand am citit cazul nefericit :)

Ah, si cu "lorem ipsum".. Hahahahaha!

Christin said...

This is gorgeous!

Related Posts with Thumbnails