24 February 2014

Italian Job: Slovenia on fumes (Passo Predil, 1156m)

Sella Nevea arată ceva mai bine pe lumină decât noaptea pe vânt. Bine, e cam la fel de pustie și tot două hoteluri în pădure sunt. Și nici o speranță de benzinărie - da, Ypsiluxa avea nevoie din nou de hidratare și singura benzinărie o văzusem vreo 20 de kilometri mai la vale.

Vorbesc cu recepționera: "Pfuai, sigur că sunt benzinării și în partea cealaltă, imediat după graniță.". Dacă zice fata că sunt, sunt.
Passo Predil
Dar mai întâi să vedem ce e la micul dejun. Sport Hotel indeed...che schifo...
Așa arată oare soarele de-o suliță pe cer?
Passo Predil
Telegondola de pe Monte Canin. Peste munte muntele se cheamă Kanin pentru că este mai slavă situația. Da, este altă țară,  Slovenia.
Passo Predil
Atunci să o luăm din loc. Sella Nevea e chiar asta, una sella - deci o șa. Drumul coboară sinuos spre Slovenia. E cam pustiu, am întâlnit doar un fel de pensiune-agriturismo și nici o mașină. Dar la orizont se profila ce am venit să văd. Guguloiul acela e Mangart.
Passo Predil
Vă explic data viitoare ce e cu Mangart, deocamdată am de ales între Austria și Slovenia. Mangart e în Slovenia așa că... dar nici o problemă, ziua e lungă, mergem și în Austria.
Passo Predil
Râdem, ne distrăm, dar becul de la rezervor e aprins. Dar nici o problemă, granița e aproape, la fel trebuie să fie și benzinăria.
Passo Predil
Mine inesplose? Ce să fac cu ele? Să le iau praful de pușcă să-l pun în rezervor?
Passo Predil
Drumul urcă un pic spre Slovenia, dar o să fie ok, sus e granița și benzinăria.
Passo Predil
Într-adevăr iată pasul și granița. Ha ha,  Predil - o fi ca Predeal? Râd eu râd, dar nici urmă de benzinărie. Era evident că nu trebuia să am încredere în fătuca de la recepție.
Passo Predil
Iau harta și mă uit. Două sate destul de aproape, Strmec na Predelu și Log Pod Mangatorm, însă nu par de dimenșiunea unui sat cu benzinărie. Speranța moare ultima, și oricum e vale. Ah da și sunt prea departe să mă întorc. Ar mai fi Tarvisio dar cred că e mai departe. O să mizez pe Bovec, o localitate la ieșire din munți.
Passo Predil
Frumoase locuri - a se nota că toate pozele le-am făcut la întoarcere când eram mult mai relaxat. La dus eram concentrat să scot consum cât mai aproape de minim.
Passo Predil
Trec prin Strmec na Predelu...5 case la șosea nu aveau cum să aibă și o benzinărie. Dar ca sat e foarte pitoresc.
Passo Predil
Nici Log Pod Mangatorm nu e mult mai mare. Dar la fel de frumos - poate chiar mai frumos? Dacă la Bled e super turistic, aici văd o față mult mai plăcută a Sloveniei.
Passo Predil
Când am ajuns în sfârșit la Bovec am început să caut disperat o benzinărie care se lăsa așteptată. Am trecut prin centru, am mers și pe centură...
Passo Predil
...dar nici un semn de benzinărie. Shit! Vreau să spun, cazzo! Semnul de ieșire din Bovec...
Passo Predil
...si benzinăriaaaaaaa! Numită foarte portivit Petrol. Petrol să punem, până în gât. Și mai e și ieftină, cam cu 20 de cenți pe litru mai ieftină. Păcat că nu am canistră și Ypsiluxa are un bidon de 10 litri pe post de rezervor. Dar nah, acuma mai fac și mofturi. După ce fac plinul trag un pic dreapta să mă relaxez - ar fi fost o treabă să rămân fără gaz pe coclauri.
Passo Predil
Mă rog, Bovec nu e chiar coclaur (există singularul?). E un fel de Cheia. La ora  respectivă era chiar forfotă,  multă lume care se pregătea de mers pe munte - mai ales cicliști. 

Aici, în Bovec, suntem  pe partea cealaltă a muntelui față de Sella Nevea, și deci aici muntele de cheamă Kanin. Poate pentru forma acelui vârf? Au și ei telecabină pe partea asta...

În fine, poate altă dată. Acum este timpul pentru Mangart!

7 comments:

Alexandra said...

Ce locuri faine!

Andrei C. said...

Sa vezi Mangart! Sigur ti-ar placea!

Alexandra said...

Uuuuu! Naaaais! (din ce vad in poze pe net :)

Ovidiu said...

Andrei, ce motorizare ai pe Chrysler-ul Ypsilon ?
Dar autonomie?

Andrei C. said...

In cazul de fata e Lancia ca eram in Italia - am avut 1.2 benzina cu 70 de cai daca nu ma insel.

Andrei C. said...

Ah da si autonomie...ce sa zic, nu e f relevant atunci cnad te dai pe munti si masina nu poate sa urce decat cu 1-a. Nu i-am calculat autonomia dar cu un plin facut inainte de Milano am ajuns pana in Slovenia.

Nacela said...

frumoase meleaguri, misto masina.

Related Posts with Thumbnails