05 May 2014

Deva

Patru zile libere egal road trip. Enough for the intrigă, now let's get to desfășurarea acțiunii. Am plecat din București la 9 fix și am mers direct spre Deva, cu pauză la OMV Cozia. Pe drum a fost atemosferă de sărbătoare, lumea își făcea selfie-uri entuziaste pe marginea drumului - #roadtrip. Erau chiar și unii care își făceau poză făcându-și poză.
Deva

Am ajuns la Deva după o repriză de ploaie pe la Sebeș. Cu ocazia asta am mers și pe noul tronson de A1 - știu că e gata de ceva vreme dar pentru mine e nou. Autostrada asta e mare invenție. Am trecut de Sibiu și Sebeș fluierând. Îmi aduc aminte și acum cozile care se formau în Sebeș la trecerea aia de cale ferată.  Acum am vise (nu zic de care) cu momentul în care va exista o autostradă continuă de la București la Arad și se va putea ieși din țară civilizat în 6 ore. 

În fine...Devushka! (nu râdeți că cică de la aia s-ar putea să vină numele Devei - alții zic că ar fi de la dava, gen Piroboridava sau Capidava. Iar și mai alții zic că ar fi de la o legiune romană care a fost transferată aici de la Castrum Deva). All we know is that it's called Deva.
Deva
Noi am dat o raită prin centru înainte să ne așezăm să mâncăm la unul dintre locurile recomandate de radio și de Tripadvisor. Încep de pe acum recenzia prin rugămintea de a-mi lăsa aici sugestii cu privire la restaurante viabile din Deva. Noi am fost la Ceapa Roșie și nu prea ne-a plăcut. Adică da, are terasă cu vedere la cetate, are pisică jucăușă, însă pizza a fost prea românească - aluat copt de un deget și deasupra ciorbiță de ingrediente din grădină. Plus că gramajele alea...820 de grame...c'mon, poate cu tot cu copitele porcului din care era făcut salamul. Mă rog...
Deva
După mâncare am zis să mergem să ne facem siesta la cetatea Devei. Tot stă ea semeț acolo sus pe deal - și e disponibil și mijloc mecanizat de urcare. De ce să nu mergem?
Deva
Atâta doar că acel mijloc mecanizat este un ascensor oblic de capacitate mică. Problema e că nu e ca la telecabină unde sunt două și una urcă și una coboară - aici trebuie să aștepți să urce și să coboare. Da, știu, ar trebui să nu mă mai vait și să urc la picior. Eh, asta e, 10 lei și stat la coadă - noroc că am ajuns cu 1 minut înaintea unui autocar plin de turiști că nu mai urcam. Experiența e una de RATB - stai ca sardina dar măcar dureaza puțin.
'Deva
Sus ne-au întâmpinat două lucruri - coada de persoane pentru coborâre care era mai mare ca cea de jos de la urcare și un afis prietenos cu "Traseu obligatoriu pentru vizitatori/turiști". Dacă e obligatoriu, să mergem...
Deva
Alte indicatoare interesante. N-am văzut nici o viperă, probabil era prea frig. Am fost dezamăgit că nu se urcă pe ziduri, vizitarea se face numai de pe pasarela de lemn. Dar nah, poate e mai bine așa.
Deva
De ce să îndoi un semn? Era unul și mai jos din aceeași gamă cu "Atenție, vipere", la fel de îndoit. Serios, de ce?
Deva
În fine, ceva vederi de la cetate - cu părțile din Deva pe care nu am apucat să le vedem de aproape.
Deva
Catedrala - da, am ghicit, catedrala e. Dar și cea de mai sus tot catedrală e. I am confused...
Deva
Fancy old building, a.k.a. nu am idee ce clădire este respectiva dar cred că trebuie menționată. Pe google maps nu are marker și nu mă simt vrednic să continui investigația.
Deva
Gara Deva - cumva eu am simt o atracție mai degrabă pentru astfel de clădiri decât pentru cele de mai sus. Dacă are și un mozaic din acela comunist cu muncitori și lanuri de grâu, I am sold.
Deva
Priveliștea spre nord est...
Deva
... și priveliștea de la coada de la ascensor (da, am trebuit să așteptăm vreo 3 ture - am fi coborât la picior dar nu era deloc evident pe unde se poate face asta. Plus că sunt vipere...).
Deva
Una peste alta, Cetatea Devei e un loc fain de văzut orașul de sus. Momentan totul este în reamenajare - am sentimentul că o să iasă puțin diferit de cum era la origine (ca să nu folosesc verbul a sluți).
Deva
Noi am coborât pe la vreo 4 din cetate și coada de la urcare se dublase semn că mușterii sunt. Dar totuși ai nostri parcă nu înțeleg biznisu' - magneții de frigider erau înfricoșător de urâți dar cine putea să cumpere șarpe de cauciuc portocaliu/verde? Cine, cine?
Deva
Acestea fiind spuse, onwards! Cluj awaits! Let us make haste! And by haste vreau să spun să o luăm pe cel mai ocolit drum și eventual să și deviem de vreo două ori de la el. Dar asta în episodul următor...

9 comments:

Anda said...

Am fost toamna trecuta la Deva si am intrebat daca pot cobori pe jos. De la casierie mi s-a spus ca e obligatoriu sa iau bilet dus-intors, pentru ca traseul pe care mai urcasem in urma cu niste ani este inchis din cauza lucrarilor de restaurare. Din ce am vazut din cetate, este blocat undeva chiar sub ziduri. S-ar putea, insa, sa fie o strategie pentru a strange mai multi bani la funicular.
Iar cladirea aceea e Primaria, daca nu ma insel. Daca ma insel, e Prefectura. Sau ambele, in aceeasi cladire :)

Andrei C. said...

Ah, deci nu mi se parea mie ca nu e nici un loc de coborat...:)

Cred ca e prefectura, primaria parca arata altfel...

Anca said...

Am fost de mai multe ori la cetatea din Deva cand eram copil - pe vremea aia nici vorba de funicular sau pasarela. Cat despre vipere, ce gluma - ma cataram pe toate pietroaiele si nu am vazut niciodata nimic.

Andrei C. said...

I guess it's for the thrills. The Dracula Viper...

Alexandra said...

Mmmm, very nice pics!
Eu cand am fost in 2011 am fost complet dezamagita.
In afara de faptul ca practic nu prea ai ce cetate sa vizitezi, ci e doar un loc de vazut Deva de sus (cel putin momentan), acum realizez ca mi s-a parut a total waste of time si pentru ca vremea a fost nasoala rau. Pe vreme asa frumoasa cum ai prins tu pare ca a fost chiar fain.

Sunt curioasa cum o sa fie dupa ce se termina lucrarile de restaurare.

Andrei C. said...

Well...yes...din pacate cred ca iese cam kitsch...am vazut cum o sa fie scara de la intrare cu lumini pe margine. Dar hai sa asteptam sa vedem ce iese...

Alexandra said...

That would be very sad :((
Dar da, sa incercam sa fim optimisti pana una alta..

Anonymous said...

Un loc foarte bun si o vreme excelenta! Nu stiu daca se vor termina vreodata "lucrarile" alea unde nu am vazut pe nimeni lucrand. Cat despre restaurant, eu recomand o bodega "La baiatu", nu e cu terasa dar are o mancare foarte gustoasa :) OMG codulcapcia are 20 de cifre!!!

Andrei C. said...

Am auzit si noi de "La baiatu" si am fost tentati. Din pacate am ales Ceapa Rosie dar data viitoare o sa stim, multumim.

Cat despre catpcha, da vad ca l-au facut cu cifre. Dar cred ca e un pic mai simplu decat cu literele alea pe care le greseam obligat de vreo 2-3 ori pana sa le nimeresc. Din pacate nu eu decid complexitatea lor...

Related Posts with Thumbnails