07 December 2007

Sibiu – Noaptea

Pensiunea aleasă, Tosca, e aproape de gară pe o străduţă liniştită. Imediat după ce ne-am cazat am fost îndrumaţi spre un restaurant aflat pe o altă străduţă numit Prima. Greu de găsit, numai pentru cunoscători. Aflat la subsolul unei case, pe o stradă înfundată, nu l-am găsit decât la a treia încercare. Culmea, e foarte căutat. Cumva am avut un noroc chior şi am găsit masă liberă. Cât timp am mâncat s-au perindat câteva zeci de persoane căutând loc. Masa a fost mai mult decât îndestulătoare deşi deloc sofisticată (mie mi-a plăcut mai mult decât celorlalţi). După masă am pornit spre centru care nu e foarte departe (cam un sfert de oră). Din cauza anotimpului la ora la care am ajuns în centru era deja întuneric. Fiind 1 decembrie, piaţa era pregătită de sărbătoare deşi luminile festive nu erau aprinse (şi nici nu s-au aprins în seara aia). Lângă biserica romano-catolică erau aşezate artificiile pentru mai târziu şi un număr de reflectoare pentru jocuri de lumini.
Înspre Bruckental era o scenă pentru spectacolul din seara respectivă (fanfare - "10 prăjini" a fost interesant). Mă rog, piaţa arăta cam aşa:
Ne-am plimbat prin centru o vreme, am mai stat pe la spectacol, am urcat în turnul sfatului, am stat la un ceai să ne încălzim, toate activităţi în aşteptarea focului de artificii. În jur de 10 şi jumătate a început cu tradiţionalul (?!?!) învârtit de prăjină cu scântei. Mai concret, vreo 6 tinerei îmbrăcaţi în costume tradiţionale învărteau nişte prăjini cu încărcături pirotehnice la capete. La început a fost distractiv şi pentru ei însă sunt sigur că s-a ivit întrebarea „De fapt ce fac eu aici?” atunci când au început să sară scânteile la capacitate maximă.
Eu am preferat să stau mai departe mai ales că urmau artificiile adevărate. Din fericire acolo în piaţă nu erau decât chestiile micuţe, cele adevărate erau lansate de undeva din spatele bisericii. Spectacolul pirotehnic a fost foarte frumos, orchestrat cu lumini, lasere şi muzică.




De efect s-au dovedit nişte încărcături asemănătoare cu flashbang-urile declanşate în succesiune rapidă care au reuşit să scoată nişte tipete ascuţite de la o parte din fete.
Toată treaba a durat 20 de minute. Uneori cerul mi s-a părut prea aglomerat cu explozii de tot felul şi de toate culorile plus că fumul nu avea timp să se disperseze şi strica oarecum experienţa. Chiar şi aşa, jos pălăria!
Finalul apoteotic în care cu toate efectele pornite.
S-a dovedit că toată lumea aştepta artificiile pentru că imediat după final piaţa s-a golit aproape instantaneu. Şi noi am plecat spre pensiune, din nou pe drumul cel mai scurt, prin gară. Înainte de culcare, în timp ce treceam în revistă canalele tv, am avut ocazia să văd ce scursură de canal tv e KanalD. Nu ştiu ce dau în restul timpului însă la ora aia din noapte era un film de categoria D, în limba engleză dar filmat la noi cu scene la Mogoşoaia şi pe Transfăgărăşan cu demoni înaripaţi, arbalete magice şi actori pur şi simplu jenanţi. Nu vă fie frică, am văzut doar 5 minute din film probabil dintr-o curiozitate morbidă.
Urmează a doua zi a excursiei în care am văzut Sibiul în toată splendoarea lui.

1 comment:

Anonymous said...

waaa.. ce fain, acum inteleg cat de frumos a fost spectacolul de artificii :)

Related Posts with Thumbnails