11 November 2008

Rzeczpospolita Polska

Cum spuneam, cel mai nou magnet de pe frigider e luat de la Sobieski de acasă. Altfel spus, acum două săptămâni am avut ocazia să petrec câteva zile în capitala Rzeczpospolita Polska, adică Varşovia. Partea proastă a fost că am putut vizita numai câteva ore pe zi şi alea noaptea. Din raţiuni de logistică, o să împart în două relatarea, corespunzător cu partea veche şi partea nouă a oraşului. Aşadar, câteva cuvinte despre partea veche...

De fapt, este impropriu spus partea veche şi partea nouă pentru că oraşul este nou cu totul. Spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial nemţii au avut grijă să distrugă aproape în totalitate oraşul aşa că centrul vechi de acum este în mare parte o copie a ceva care a fost distrus.

Noi am ajuns în centrul vechi mergând pe Krakovskie Przedmiescie, o stradă pe care aş asemăna-o cu ce am văzut prin Braşov sau Sibiu.


Universitatea e pe strada aceasta...

...ca şi multe alte edificii mai mult sau mai puţin importante.

La intrarea în centrul vechi este piaţa Zamkowy.

Bineînţeles că există şi un turn în care te poţi urca pentru 6 zloţi (6 galbeni adică, ha ha) ca să arunci o privire de sus.

De sus se vede centrul nou.


Din piaţa Zamkowy am mers spre piaţa centrală unde se află unul din simbolurile oraşului, sirena.

Cladirile sunt destul de bine luminate noaptea şi nu e întotdeauna evident de unde vine lumina până nu te poziţionezi altfel.

Piaţa asta mi-a adus aminte de Timişoara deşi clădirile de acolo nu sunt deloc lipite între ele.

Au şi trăsuri pentru turişti.

Mai departe se ajunge la limita centrului vechi marcată de zidul citadelei.

De pe zidul citadelei.


Străzile sunt semnalizate cu un fel de felinare iar acest tip de semnalizare se extinde şi în centru (deşi este dublat peste tot de indicatoare moderne reflectorizante).

Cam atât despre centrul vechi, impresiile personale despre Varşovia data viitoare, odată cu imagini din centrul nou.

3 comments:

Aura Matei said...

Vai, dar din pozele tale reiese ca orasul asta este tare fain... Si cladirile sunt asa frumos si bine luminate... Sigur nu trisezi???

Andrei C. said...

Nu trisez. Chiar asa e pe acolo, foarte multe lumini pe cladirile vechi si nu numai.

Andreea said...

Se pare ca ei au stiut sa transforme monstruozitatile comuniste in ceva care sa nu deranjeze privirile locuitorilor.Arata foarte bine, nu impresionant, dar bine, civilizat. La noi putine cladiri sunt luminate. Cati bani se da pe iluminatul parlamentului ar putea ajunge pentru iluminarea unor 10 alte cladiri mai importante.

Related Posts with Thumbnails