26 November 2008

Idee de afacere

În week-end-ul acesta, ca urmare a unui eveniment neplăcut, mi-a venit o idee de afacere , genială aş putea spune. E drept, e vorba de producerea unui echipament pentru o nişă dar având în vedere că cel mai mare client ar fi statul, cred că ar putea ieşi ceva profitabil.

Împrejurarea a fost întâlnirea cu un grup de 4 exemplare din specia Ciorditorus Cygnofagus (hoţ-de-buzunare-mâncător-de-lebede) în metroul dintr-o frumoasă capitală europeană (nu, nu în Bucureşti – curios, dar la noi nu am păţit niciodată aşa ceva). Cu ceva noroc portofelele nu şi-au schimbat proprietarii, spre marea dezamăgire a celor patru bronzaţi (şi nu mă refer aici la soarele catalan sub care îşi fac veacul).

Întâmplarea a reuşit să mă indispună şi să lase o pată pe altfel plăcuta experienţă barceloneză. Cel mai tare m-a deranjat faptul că respectivii indivizi au şi ei o carte de identitate pe care scrie România şi că pe baza ei au fost lăsaţi să meargă în Spania la furat.


Chestia cu dreptul la liberă circulaţie nu a fost gândită până la capăt. Sau poate a fost gândită - văd cum statul român ar putea avea un interes în a lăsa să plece cât mai uşor indivizi care nu reprezintă altceva decât o problemă socială. Ce e mai grav, imaginea şifonată sau câteva zeci de mii de hoţi, violatori şi criminali în plus pe teritoriul României? Ce aş propune eu se numeşte denaturalizare, adică retragerea cetăţeniei. De obicei se practică în cazuri foarte grave cum ar fi trădarea însă mă gândesc că legislaţia poate fi modificată.

Ai fost plecat la furat? Bun, la întoarcerea în ţară ţi se ia actul de identitate şi se distruge. Din acel moment devii apatrid, nu mai eşti problema statului român, nu mai ai voie să intri în ţară şi nu mai eşti român în acte. Mult noroc în continuare! Pentru o astfel de operaţiune, în afară de cadrul legal (care evident nu va fi pus niciodată în practică), mai este nevoie şi de o parte tehnică. Statul are nevoie de o modalitate rapidă, eficientă şi neapărat scumpă de a distruge actele de identitate, de aceea o simplă foarfecă nu este de ajuns. Aici intră în scenă ideea mea, şi anume o companie care să producă mini shreddere pentru cărţi de identitate. Ştiţi ce e acela un shredder, nu? E chestia aia de la serviciu care face tăiţei din foile de hârtie confidenţiale. Acum o să ziceţi că există deja shreddere pentru cărţi de credit. Adevărat, dar acestea sunt de obicei alimentate la 220V. Pentru efect, actul de identitate trebuie distrus pe loc şi de faţă cu posesorul, aşa că modelul de mini shredder va trebui să fie alimentat cu un acumulator şi să fie portabil. (Aşa ca fapt divers, un al doilea model produs de această companie ar putea fi un mini shredder pentru permise de conducere, cu care ar trebui să fie dotate echipajele de poliţie rutieră. Îl şi văd, mic, drăguţ şi alimentat de la bricheta maşinii, gata să înghită permisele cercopitecilor din trafic).

Revenind la soluţia mea extremistă cu denaturalizarea, lucrurile nu sunt din păcate aşa simple. Mă îndoiesc că ar rezolva cumva problema şi nu cred că ar ajuta nici măcar la imaginea României. În trecut hoţilor li se tăia o mână, pedeapsă disproporţionată raportată la furtul unul protofel de exemplu însă, îmi imaginez, destul de eficace. Dar nu mai suntem în Evul Mediu aşa că soluţia pică. De fapt, nu cred că există o soluţie şi problema nu va fi niciodată complet eradicată, doar ameliorată. Mi-e groază să mă gândesc ce o să fie când o să intrăm în spaţiul Schengen. Până atunci, atenţie mare la buzunare în Barcelona.

No comments:

Related Posts with Thumbnails