08 August 2009

Sighişoara, festivalul medieval

Aşadar, data trecută spuneam ceva de mers la Sighişoara, să vedem în ce constă Festivalul Medieval. Principial ar trebui să fie o perioadă de câteva zile în cursul cărora oraşul capătă înfăţişarea unui burg medieval, cu oameni îmbrăcaţi ca atare, cu muzică corespunzătoare şi cu atmosferă, zice-se, caracteristică acelei perioade în care lumea îşi arunca dejecţiile pe geam pentru că toaleta indoors nu era încă o chestie practică. Doar principial. Ce am auzit eu diferă mult de ceea ce îmi imaginam: mult tineret debusolat – care foloseşte această perioadă pentru a bântui străzile cetăţii sub influenţa a diverşi compuşi chimici, alcoolul fiind doar unul dintre ei. Mă rog, am zis, vom vedea.

Am ajuns în Sighişoara pe la ora 7 seara. Am pierdut ceva vreme căutând un loc de parcare şi apoi am mers direct spre cetate. Fiind sâmbătă seară, era plin de lume.


Am mers spre intrarea de sub turnul cu ceas...

...şi după ce am plătit taxa instituită de organizatori...

...am început operaţiunea „Îmbulzirea”. Aceasta constă în strecurarea prin mulţimea de gură cască, administrând la nevoie coate pentru demarcarea spaţiului personal. Am întâlnit cel puţin o duzină de părinţi responsabili care navigau prin mulţime cu căruciorul de copii după ei. Asta era sus în cetate. Jos pe locul parcării, organizatorii, într-un acces de prost gust, au permis diverşilor întreprinzători să instaleze corturi, bănci şi staduri cu mâncare de proastă calitate ca să iasă un fel de festival popular.

Am ajuns la turnul cu ceas prea târziu pentru a mai urca, sus era cică ultima şarjă de turişti curioşi. Probabil după apusul soarelui ies liliecii la ciufulit jugulara, altfel nu-mi explic de ce ar închide turnul seara.

Într-adevăr, mult tineret debusolat. Pe pajiştea de lângă biserică erau toţi întinşi pe jos laolaltă hipioţi, roacheri şi alte categorii pentru care apartenenţa la respectivul grup este totodată şi identitatea lor. În rest, tot felul de comercianţi. De exemplu, pentru o poză cu umbreluţa trebuia să scoţi din buzunar 1 leu.

Tot atât te costa ascultatul unui flaut emo sau multe alte chestii. Bineînţeles, existatau şi comercianţii adevăraţi cu rahaturi de vânzare pentru orice gust: pălării de cowboy, măşti...

...pietre şi tot felul de trinkets în general. Există de asemenea serviciile: pentru modica sumă de 5 lei poţi avea pictat pe faţă un model îndoielnic. În rest, o scenă de concert cu nişte muzică cât de cât ascultabilă – oarecum medievală-sounding. Cameramaniţele TVR (sau în cazul asta sunt camerawoman-ele?) vegheau la transmiterea în direct a concertului.


Din păcate lumina era din ce în ce mai puţină şi Tammy al meu e „beznos” din fabricaţie aşa că am întrerupt stalking-ul. Ceva cu F4 şi cu IS ar fi făcut diferenţa, hi hi. Şi dacă tot suntem la capitolul foto, am observat o densitate foarte mare de DSLR-uri.





După ce s-a terminat lumina utilă şi neavând chef de trepied am mai băut un suculeţ şi am luat maşina înapoi spre BV unde aveam „tocmită” cazarea la baronul de Hărman căruia îi mulţumesc şi pe această cale.

Deci Festivalul Medieval de la Sighişoara seamănă cu „Zilele oraşului X” unde X poate fi orice capitală de judeţ de la noi din ţară. Cred că am văzut două domniţe în haine de epocă şi un ins în costumaţie de călau cu topor de tablă zincată şi atât. Voiam mai mult.

5 comments:

Aura Matei said...

Vai, dar e groaznica aglomeratia aia! Si cu tarabe cu zdranganituri turcesti la festivalul medieval?? Plus ca in pozele tale cetatea arata cam in paragina si neingrijita...

Andrei C. said...

Mda, cam asa este. Dar dupa cum observi, amatori exista...

salmi said...

Credeam ca e altfel...pacat...
In oraselul unde locuiesc eu e anual Saptamana medievala, dar e cu totul si cu totul altfel...intra la mine pe blog(cel cu vorbe) si citeste...Poate ne faci o vizita la anul ;).

Andrei C. said...

M-am uitat si pot sa spun cu parere de rau ca nu seamana deloc si nu cred sa fi semanat vreodata.

Mihai Zamfiroiu said...

nu este tot timpul asa...

au transformat aceasta sarbatoare intr-un fel de circ...
incearca sa vizitezi orasul intr-o zi normala cum am facut eu si vei descoperi ca ca este destul de frumos.

numai cu acceptul proprietarului de blog mai puteti urma si link-ul de la mine :

http://mihaizzz.blogspot.com/search/label/sighisoara

Related Posts with Thumbnails