05 January 2010

...şi a fost 2009

S-a terminat încă un an. Iar am umblat mult, mai mult chiar decât îmi imaginam la începutul lui. Am bifat majoritatea lucrurilor de pe lista cu chestii de văzut pe care o întocmisem la începutul lui şi am deschis deja o listă nouă cu parte din restanţe dar şi cu lucruri noi. La mai mare.

În ultimele zile ale anului am fost un fel de BD, adică am fost la munte şi la mare. Nu în ordinea asta. Prima oară am trecut Dunărea cu intenţia de a săvârşi tradiţionala urcare pe un vârf dobrogean în toiul iernii. Dacă episoadele trecute (Priopcea pe o ceaţă deasă şi cam fără zăpadă şi Beştepe pe zăpadă şi cu un crivâţ crunt în faţă) au fost să le zicem succese de data asta ploaia ne-a dat planurile peste cap. Îngheţul e întotdeauna preferabil înnamolirii până la gât aşa că am zis pas şi am trecut mai departe de obiectivul nostru la care ne vom întoarce pe o vreme mai bună. E pe listă deci nu scapă. Am făcut un mic ocoliş pe nişte drumuri lăturalnice, pe lângă lacul Babadag îngheţat puşcă (nu pot să zic tun, că nu era chiar aşa)...

...am trecut şi pe la Enisala unde am descoperit cu o oarecare uimire că totul e asfaltat până sus la cetate şi sunt locuri de parcare, indicatoare, etc. ...

...am trecut mai departe şi pentru că aveam timp am zis să dăm o fugă până în Constanţa să mâncăm unde ştiam noi un loc bun. Până la Constanţa am orbecăit prin ceaţă pe lângă Fântânele printre eolienele celui mai mare parc de acest tip din ţară. Sunt gata vreo 25 din cele 139 câte vor fi în total. Va fi interesant când vor fi gata. Ah, apropo, e proprietate privată chiar dacă nu scrie explicit aşa că plimbarea s-a soldat cu întâlnirea cu paznicii. Nu vă sfătuiesc la o plimbare pe acolo.

În Constanţa am mers la „Nur Kaptan Baba” unde mai mâncasem în vară şi unde am luat acelaşi lucru ca să atunci. Până să ajungem noi în Constanţa ploaia devenise aproape torenţială, o bătaie de joc pentru perioada respectivă. Dacă ar fi căzut aceeaşi cantitate sub formă de zăpadă am fi avut un Revelion mult mai alb şi o ţară mult mai paralizată. Am mers şi până pe faleză la Cazino unde am încasat un val...


...şi am plecat.

După episodul mare a urmat episodul munte. Am trecut un Oituz alb-alb dar cu drum negru-negru şi am ajuns la Braşov unde am poposit o noapte pentru o mică reuniune. A doua zi am făcut şi o plimbare prin împrejurimi pe la Mozodrom...

...şi un pic pe la Râşnov la cetate să vedem Piatra Craiului dat fiind că ziua era faină.

Cetatea e închisă din pricina unor alunecări de teren pe care le-am văzut cu ochii noştri aşa că am avut parte de jumătate de panoramă.

După o revenire scurtă în Bucureşti unde l-am ajutat pe domnul James Cameron şi pe ceilalţi producători să-şi recupereze banii investiţi în ultimul film, Anul Nou m-a prins la Sibiu, pe o vreme la fel de scârbavnică care se pare că a fost caracteristica acestui sfârşit de an. Nu cred că am văzut soarele decât o dată într-o după-amiază.



În rest, doar nor şi ploaie, cu bonus la miezul nopţii între ani. N-am prea avut chef de poze pe sfârşit de an, poate şi pentru că am descoperit că Tamronul are păreri proprii despre cum ar trebui (sau nu) să funcţioneze.


În fine, fu un an bun, cred. Nu sunt foarte sigur de asta dar ca întotdeauna am speranţe pentru următorul.

5 comments:

Unknown said...

La multi ani! Cat mai multe si mai lungi plimbari in acest an!
Daca ai ajuns pana la Zebil sigur ai vazut si acest stavilar http://www.fotothing.com/randomsnapshot/photo/924d5c56de598c524ab3eec8db40ca83 ,in jurul caruia se invart o gramada de povestiri pescaresti ,marea majoritate de speriat copii ;)
Cunosc foarte bine Podisul Dobrogean si sper ca spre binele masinii tale nu te-ai dus pana la Tulcea pe acest drum ,este distrus dupa Agighiol.In schimb spre Murghiol este mai bun dar din loc in loc mai sunt 'capcane' chiar si ptr. L200.Oricum sunt unele dintre cele mai pitoresti drumuri,preferatele mele mai ales primavara. Ar mai fi si in sudul Dobrogei ceva frumos,recomand Constanta-Ostrov-Silistra apoi prin Balgheria pana la Negru Voda sau Vama Veche. Trasee ar mai fi mai multe...
Cat depsre restaurantul din Cta...il stiu,e bun. Dar sunt altele si mai bune. ;)

Andrei C said...

Eh nu a fost nimic planificat in excursie asa ca probabil am ratat chestii. Linkul tau nu pare sa fie ce trebuie, adica nu e un stavilar in poza. :)
Am fost acum vreo doi ani pe drumurile de care zici si nu mi s-au parut excesiv de proaste (Tulcea, Murighiol, Dunavat, Valea Nucarilor, Aghighiol, Tulcea). Mai rau e cel din Niculitel spre Alba sau de la Jurilovca la Enisala.

PS: Stiu ca am zis ca dau semn daca mai trec prin Constanta dar a fost pe fuga. Plus ca mai uit. Ce recomandari ar mai fi in Constanta? Nu de alta, dar mai trec pe acolo sooner or later.

Unknown said...

S-au stricat drumurile cam toate. Este un stavilar abandonat acum pe 'inchis'. Daca ai merge pe el ai observa placile de metal scunfundate in apa.Structura de beton avea odata scripeti si cabluri care trageau respectivele placi ,le-am vazut scoase din apa o singura data cand eram copil.Stavilarul se afla la 1 km de Zebil ,imposibil sa nu-l fi vazut,e chiar langa drum.
La Enisala am fost ultima oara exact cand incepeau sa asfalteze drumul,nu l-am incercat nou :)
Eram in drum spre Pensiunea Califarul din Dunavat,recomand calduros pentru o saramura si o plimbare cu barca.
Vad ca nordul Dobrogei l-ai acoperit destul de bine deci sa recomand ceva clasic din sudul mai saracacios: Canaraua Fetii din zona Ostrov-Baneasa. Paduri,ape, basme vechi si vipere.Pe drum mai sunt puncte de interes: Adamclisi, Sf.Andrei si Dervent. Drumul de intoarcere poate fi exact prin mijlocul Dobrogei si apoi pe langa Dunare spre Rasova-Cernavoda-Topalu-Capidava.
Cat depre oras ...pe alese,mai ales ca acum este extrasezon. E liber peste tot,inclusiv in statiuni ,numai deschis sa gasesti. O cafea buna am baut la restaurant Golden Tulipe din Mamaia unde ai impresia ca vin valurile peste tine iar un file de somon cu mirodenii exotice am incercat chiar azi la Chevalet. A trebuit sa-mi dreg gustul amarui dupa prostia aia de Avatar.Si ai drpetate ,linkul corect este :http://www.fotothing.com/photos/924/924d5c56de598c524ab3eec8db40ca83_f9e.jpg
,nu stiu ce s-a intamplat mai devreme.In rest nu-i bai despre ce am vorbit ,cand o fi ,o fi.
Toate bune!

Andrei C. said...

Mda cred ca l-am vazut, sigur am trecut pe acolo.
Despre sud...am fost, ce-i drept numai pe la Sf. Andrei, Dervent, Adamclisi si de acolo în sus spre Medgidia. Mi-a mai fost recomandata zona asa ca probabil voi mai trece pe acolo. Momentan am raca cu anumite chestii mai aproape de GL pe care nu am apucat sa le fac, gen drumul prin Pasul Teilor (Luncavita Nifon).

Unknown said...

Spor la plimbari! Asteptam cu nerabdare noutati aici!

Related Posts with Thumbnails