12 October 2010

Promenade Plantee

Tocmai ce m-am întors de la plimbarea de seară şi am următoarele de raportat:
-E cam murdar pe aici pe la Paris. Excepţie face Place de la Bastille unde acum este execrabil pentru că azi a fost o demonstraţie sau ceva asemănător - deh, RATP-ul e în grevă, dar aşa doar un pic. Erau încă acolo pompierii, jandarmii şi poliţia. Nimic excesiv, doar ars nişte tomberoane, spart geamuri la magazine şi în general făcut mizerie.
-În rest, mizeria obişnuită, cerşetorii care te agasează când mănânci şi tu o clătită ca omul, cerşetorii care nu te agasează pentru că au băut destul ca să se poată culca în bănci de exemplu (acolo, în interior la bancomate) şi restul ciudaţilor.
-În faţă la Gare de Lyon se parchează ca în Bucureşti, în mijlocul intersecţiei, nah, dacă are omul treabă acolo, are.
-Românii pe care i-am întâlnit (pardon, persoanele care vorbeau limba română pe care le-am întâlnit) arătau toţi a potenţiali infractori - genul de oameni care te fac să verifici ce mai face portofelul.
-În termeni de infrastructură, aproape îmi vine să plâng când mă văd cât de departe suntem.

Aşa, să explic şi titlul. Promenade Plantee este numele unui parc mai special din zona asta, un parc care a fost mult timp singurul parc elevat din lume. A fost construit prin simpla adaptare a unui viaduct de cale ferată dezafectat care nu a mai fost demolat. Viaductul era acolo din secolul 19 şi făcea legătura dintre suburbii şi Place de la Bastille. În 1969 s-a decis că s-a trecut de această fază, probabil pentru că se începuse construcţia RER-ului aşa că s-a renunţat la respectiva cale ferată. Sus, pe unde rula trenul, s-a făcut promenada cu copaci, alei etc. iar arcadele au fost închise şi transformate în magazine şi ateliere de artă. Din ce am citit, mai e o chestie asemănătoare în New York, deşi mult mai tânără. Oricum, chapeau!

7 comments:

Liliana said...

I felt the same ... si imi pare rau :(. Un alt oras fantoma, plin de potentiali infractori e Bologna. Am revenit de acolo si voi scrie un post. Nu de alta, dar mi-a stricat imaginea idilica a vacantei.

Unknown said...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.

Fiona said...

deci te poti simti ca acasa in Paris, asa-i? :) Promenade Plantee, din cate spui tu e un loc de neratat!

Unknown said...

Bun revenit! A fost o singuar excursie Anglia-Franta sau doua diferite? Ai mers cu Eurostar-ul sau macar TGV?

Andrei C said...

He he, n-am zis nimic de Anglia. E doar Franta si nu e excursie, e munca. Si nu m-am dat cu Eurostarul, inca >:)

Andrei C. said...

Cu TGV-ul in schimb m-am dat dar mai demult. E fain :)

Unknown said...

Pai din motive necunoscute am facut legatura cu postul de dinainte...nu stiu ce salar' ai dar la capitolul deplasari sta foarte bine scarbiciu tau;))

Related Posts with Thumbnails