13 April 2011

Slovak UFO

Oficial el e Novy Most sau Podul Nou. E făcut prin anii 70 şi dispune de o distincţie din acelea dubioase de genul cel mai lung pod făcut prin nu ştiu ce metodă. Adevărul e că design-ul e destul de uşor de reţinut, mai ales farfuria din vârful celor doi stâlpi, poreclită OZN din motive evidente.
Ah da, am uitat să spun că el e un fel de emblemă a Bratislavei şi traversează Dunărea. Calea de rulare pentru maşini e separată de cea pentru pietoni şi biciclete, un lucru bun pentru că astfel locul e mai ferit - în ziua respectivă bătea un vânt destul de puternic.
Un lucru bun este că în farfuria (ne)zburătoare se poate urca cu un lift printr-unul din picioare. Celălalt picior are scările de urgenţă cu 430 de trepte.

De fapt UFO nu este o poreclă, este chiar numele restaurantului de sus. Până în 2005 el s-a chemat Bystrica (Bistriţa :) ) care la origine ar însemna pârâu iute-curgător - scuzaţi licenţa poetică. Asta pentru că Banska Bystrica e numele unui oraş minier (baňa=banya(HU)=mină(RO), de unde şi "baia" în română) care a fost în centrul a ceea ce se cheamă Revolta Naţională Slovacă - o insurecţie armată ce a avut loc în 1944. Abreviată SNP (Slovenské národné povstanie), aceasta a fost folosită drept nume pentru pod până în 2005 - asta ca să înţelegeţi legătura cu numele restaurantului.

Odată ce ajungi sus nu e nevoie să stai la masă ca să studiezi panorama, poţi să ieşi pe terasa de deasupra. Dacă bate vântul cum bătea în ziua respectivă, ai parte şi de nişte senzaţii tari.

Spre nord, spre centrul vechi.
Releul ciudat de pe deal.
Spre sud, parea mai nouă şi comunistă a oraşului.
Castelul din Bratislava.
Spre vest, destul de departe, alt cartier care pare comunist.
Tot spre vest, o clădire interesantă pe malul Dunării.
Spre est.
Digul care serveşte şi ca promenadă.
Sub pod, după ce am coborât.
Atât pentru azi, că nu e timp.

No comments:

Related Posts with Thumbnails