22 August 2011

Norge: Skudd şi Storm

Primul lucru pe care mi-au căzut ochii când m-am dat jos din shuttle-ul de aeroport au fost aceste două arătări „parcate” în cel mai central loc în portul Tromsoe. Imediat am scos Internet-ul la purtător şi am elucidat misterul. Skudd şi Storm, pe numele lor, sunt două corvete ale marinei norvegiene. Fac parte din clasa Skjold şi sunt cele mai rapide nave militare din lume.
Dacă se supără şi marea e calmă, pot atinge 110 km/h, cu cele 270 de tone cu tot. Ca să se poată face asta, se folosesc şi de un ventilator care injectează aer sub o fustă de cauciuc, navele fiind de fapt nişte catamarane.
După cum se vede din imagini, navele au caracteristici „stealth”, suprafetele sunt multifaţetate şi nu prea există unghiuri drepte.
Navele au 4 turbine pe gaz, două mari pentru treburi serioase şi două mici pentru când se plimbă agale.
Armamentul e format din rachete şi un tun italienesc. Interesant cum italienii deşi nu au la activ mari fapte de arme se pricep la construit arme. Otobreda 76mm Super Rapid e un fel de mitralieră supradimensionată ce poate să arunce 120 de proiectile pe minut spre ţintă.
Echipajul are 15 oameni şi după cum se vede e destul de relaxat. „Ce faci baby? Ah, nimica, uite eram şi eu pe aicea pe lângă tun...” O bună parte din ei ies seara în oraş îmbrăcaţi de club, cu freza făcută şi ochelari de soare (aici e acceptabil să ai ochelari de soare noaptea pentru ca e soare!). E amuzant să-i vezi coborând aşa de pe navă. În plus, din cabina de comandă se auzea muzică de la radio.

Bine, când e de muncă, muncesc. Probabil abia reveniseră de pe mare şi trebuie clătite ca să nu se depună sarea.
În fine, ce să zic, interesant pentru ingineri :)
Data viitoare, despre chestii mai sociale şi apoi din nou despre o navă.

3 comments:

Unknown said...

Deci sunt foarte tari navele. Un fel de hibrid intre hidroglisor si cataraman (2 coci unite dde o punte).
Incredibil!
Or avea si ei ziua portilor deschise?

Andrei C said...

Cat am fost eu pe acolo, au dat drumul la un grup de turisti dar parea sa fie an inside thing, cineva care cunostea pe primul ofiter sau ceva de genul. Ma rog, oamenii foarte relaxati, lasasera la vedere tabela cu toate numele din echipaj si bulinele care ziceau cine e in permisie pe mal si cine e la bord.

Vlad said...

frumos, e ceva intr-adevar aparte.
cine nu si-ar dori sa vada asa ceva, macar o data in viata.

Related Posts with Thumbnails