16 August 2011

Pohta ce-am pohtit

Week-end-ul ce tocmai a trecut am reuşit să merg în nişte locuri de care am auzit cu ani în urmă. Am avut noroc de vreme bună şi a fost, nu exagerez, fantastic de fain. Pe scurt:

Col Lautaret, 2058m - o trecătoare foarte circulată şi foarte lejeră.
Dacă Lautaret e blândă, Col de Galibier e sălbatică rău. Din Lautaret se urcă până la 2645m, ultimii metri fiind cei mai grei.
Colle del Moncenisio, urcarea din partea italiană. 2083m altitudine, destul de blândă dacă nu ar fi câteva ace de păr la un moment dat.
Col de l'Iseran, cea mai înaltă trecătoare din Alpi, 2770m. Se poate ajunge şi mai sus, dar nu e vorba de trecătoare. Fain, dar nu cel mai fain.
Urcarea spre Col de Vars, 2108m.
Cime de la Bonette, marketat ca cel mai înalt drum asfaltat din Europa la 2802m. Simţi că nu ai ce căuta cu maşina în locul ăla.
Col de Turini, "doar" 1607m. Nu degeaba e etapă a raliului Monte Carlo. Peisaje nu prea sunt în schimb de condus e fantastic.
Col di Tende / Colle di Tenda, din nou, "doar" 1870m. Posibil cel mai tehnic drum pe care l -am abordat vreodată şi totodată una dintre cele mai mari tâmpenii de care să-mi aduc aminte.
Colle Agnello / Col Agnel / Pasul Mielului - 2744m, a treia trecătoare ca înălţime după Iseran şi Stelvio (vorbim în continuare de Alpi). Urcat la sfârşitul zilei când nu mai era nimeni. Totodată cea mai înaltă graniţă din Europa - deşi nu am văzut titlul acesta pe nicăieri.
Col d'Izoard, 2361m. Seara târziu, pe ploaie. Un pic ofticat de treaba asta pentru că am auzit că ar avea nişte peisaje aparte.
Pe lângă astea, am mai trecut câteva trecători care sunt prea domoale ca să le menţionez. Dar să nu credeţi ca am stat în creierii munţilor tot timpul. Nu, am ars-o şi urban. Urban medieval...
...şi urban modern, cu bile pe sârmă.
O să povestesc la un moment dat despre astea...

4 comments:

Andreea said...

Uha! Astept!

Andrei C. said...

Eh, o sa mai dureze. Astea sunt cele pe care am apucat sa le fac pe tren cand nu imi era rau (am recuperat 10 minute de intarziere si pentru asta mergea de parca voia sa sara de pe sine).

Vlad said...

sa inteleg ca ai facut Route des Grandes Alpes??

din anumite motive, am fost obligat sa renunt la acest tur... :\ ajunsesem putin dupa Sospel... cand a trebuit sa renunt.

Andrei C said...

Well, sa zicem ca am avut propriul program dar da, din cand in cand, intalneam indicatorul de Route des Grandes Alpes. Eu am ajuns la Sospel dinspre nord.

Related Posts with Thumbnails