10 December 2014

Akershus - Oslo fortress

Plimbarea prin Oslo am început-o la Opera House, un loc modern. Prin urmare, am zis să mergem să vedem și ceva istorie - fortăreața orașului, Akershus. E relativ aproape de centru, intrarea e liberă...de ce nu.
Akershus Oslo fortress
Locul are în continuare statut militar dar turiștii sunt lăsați să umble în voie pe lângă armament - că deh, e mai mult recuzită. Dar să vedem ce e cu fortăreața aceasta...


Akershus Oslo fortress
Well, e o fortăreață castel și are renumele de a nu fi fost cucerită vreodată în istorie. Totuși s-a predat o dată germanilor în 1940 - eveniment de care o să vă povestesc în una din dățile viitoare că e cu vaporașe și pew-pew.
Akershus Oslo fortress
La momentul de față tunurile nu cred că veghează decât la punctualitatea feriboturilor. Dar da, a existat o perioadă mai tumultoasă în istoria Norvegiei și în interiorul fortăreței au avut loc și execuțiile trădătorilor care au colaborat cu regimul nazist și au comis crime de război. Toți cei 8...
Akershus Oslo fortress

Akershus Oslo fortress
Locul este de asemenea un mausoleu pentru diferiți membri ai familiei regale și în același timp muzeu - al forțelor armate și al Rezistenței. Cea din urmă este o perioadă tristă din istoria Norvegiei dar au ieșit din ea cu capul sus. Au făcut cam ce făceau partizanii la noi - cu mențiunea că la mișcarea de rezistență lua parte și populația prin atitudini de evitare - de exemplu nu se vorbea cu germani decât dacă era neapărat necesar (sau pur și simplu se făceau că nu știam Germană, ceea ce de multe ori era neadevărat la vremea respectivă).
Akershus Oslo fortress
Sau, mai amuzant, nu stăteau lângă un german în mijloacele de transport în comun - chestie care a devenit atât de enervantă pentru forța ocupantă încât a devenit ilegal să stai în picioare în autobuz dacă sunt locuri libere.
Akershus Oslo fortress
Dar operațiunile rezistenței norvegiene nu s-au limitat numai la activități sociale (cum ar fi azi să nu le dea like și share pe facebook) ci și la operațiuni armate de sabotaj bine organizate, cu ajutor extern. Una dintre ele a fost sabotarea uzinei de apă grea de la Vemork și scufundarea navei Hydro - acțiune care a devenit subiect de film și carte mai tâziu - în parte pentru faptul că se consideră că așa a fost pus pe butuci proiectul nazist de a dezvolta o armă nucleară.
Akershus Oslo fortress
Obiectiv vorbind se pare că naziștii erau destul de departe de a obține cele trebuincioase pentru a crea o cantitate suficientă de plutoniu însă evenimentul a rămas în istorie iar oamenii care au participat au devenit eroi, The Heroes of Telemark.
Akershus Oslo fortress
Mai departe în istorie, și norvegienii au avut metehnele lor - una ar fi oprimarea populației Sami din nordul extrem. Participanții la revolta din 1852 au fost aduși și închiși la Akershus pentru a reflecta la faptele lor - asta dacă nu era vorba despre liderii revoltei, care au fost decapițați la Alta. 
Akershus Oslo fortress
Pentru că de obicei o fortăreață e făcută ori să țină oamenii afară, ori înăuntru.
Akershus Oslo fortress
Și mai departe în istorie, Akershus a slujit bine în timpul confruntărilor cu vecinii suedezi - confruntări al căror sens încă încerc să-l deslușesc. Recunosc că nu sunt la curent cu istoria acestor popoare dar credeam că sunt ca frații - ei bine se pare că nu. Frați sunt acum (oarecum) dar în trecut se mai și ciondăneau.
Akershus Oslo fortress
Presimt că o să am de citit pe partea asta mai ales că se apropie și articolele cu Danemarca.
Akershus Oslo fortress
Așa, revenind la Akershus - plimbarea se termină în vârful dealului la castelul propriu-zis, unde se află și magazinul cu suveniruri, printre altele. Și ce alt magnet să luăm decât o coroană?
Akershus Oslo fortress
Pentru întors înapoi în oraș se poate alege altă rută, cea care coboară printre barăci pe la lac (da, este și un lac cu rățuște și scenă de concerte) și ajunge aproape de primărie.
Akershus Oslo fortress
Primărie care arată destul de...nordic. Dar nu-i nimic, e un stil care îmi place. Data viitoare, restul de imagini din Oslo și încheiem acest capitol mai ales că e long overdue.
Akershus Oslo fortress

No comments:

Related Posts with Thumbnails