16 December 2009

Chinatown & Civic Center

A doua zi de New York (sau, mă rog, a treia, depinde cum număr) a fost una dintre cele mai agomerate pentru că eram încă la început şi mai aveam energie. Ne-am întâlnit în Union Square şi de acolo am pornit înspre sud, Downtown cum e numită local direcţia) spre Chinatown.

Am ieşit din metrou undeva unde aveam impresia că nu mai e Manhattan. În mintea mea Manhattan însemna numai clădiri peste 10 etaje dar am descoprit că poate fi destul de diferit.

Am nimerit direct în miezul acţiunii, strada cu magazine cu suveniruri, templu şi piaţă în aer liber.

Se vede clar că e Chinatown nu numai prin faptul că populaţia e preponderent cu ochii mijiţi dar şi prin faptul că nu prea înţelegi ce scrie pe afişe, reclame etc.

Aici până şi maşina de pompieri e brand-uită, pe grila radiatorului are un dragon chinezesc iar însemnul „Truck 6 Chinatown” e scris cu un font stilizat ca din bambus.

Pe aici străzile nu mai sunt aşa înguste şi e permis şi tranzitul camioanelor mari.


Din Chinatown am trecut în Little Italy unde am luat un fel de mic dejun constând dintr-o felie de pizza de o calitate în cel mai bun caz îndoielnică.

Am tot schimbat direcţia prin cartier trecând din nou în Chinatown de unde am continuat spre Centrul Civic.

Am trecut pe lângă Manhattan Detention Center, o închisoare ultra centrală, ataşată Judecătoriei. De acolo Centrul Civic e la o aruncătură de băţ cum s-ar zice. Curtea Supremă a statului New York, clădiri federale, sediul central al NYPD, primăria, etc.

Manhattan Municipal Building...

Aceeaşi clădire din partea opusă, abuzând de polarizorul Sunpak cumpărat la Chicago dar de care nu avusesem ocazia să mă folosesc.

Zgârie-nori-ul meu preferat, Woolworth Building, 241 de metri înâlţime terminat în 1913. Deşi nu pare, structura e metalică.

Aici este o imagine din timpul construcţiei unde se poate observa structura metalică. Alături e Manhattan Municipal Building, şi ea în construcţie.

În drum spre Woolworth Building, în speranţa că o putem vizita.

„Tourists are not permitted beyond this point” scrie pe o plăcuţă la intrare aşa că am făcut cale întoarsă şi am mai făcut nişte poze la maşina de pompieri.


De acolo am traversat din nou parcul primăriei şi am continuat cu următoarea atracţie, dar despre asta în episodul următor.

No comments:

Related Posts with Thumbnails