10 December 2009

NY, ziua 1

Duminică dimineaţă m-am trezit cu ceas. Asta pentru că aveam program să ajung la un magazin care are program duminica dar nu şi sâmbăta. Magazinul e mai în sud, cam în dreptul Empire State Building. Am ajuns prea devreme şi m-am plimbat un pic prin zonă.

Madison Square Garden de fapt e oval.

Mă rog, nu se vede din poză, doar din satelit. În imagine e staţia de taxiuri din lângă pentru că sub Madison Square Garden e Penn Station. Eu o confundam cu Grand Central şi am tot căutat sala mare şi ceasul din mijloc dar nu le-am găsit.

Prima întâlnire cu Empire State Building.

NYPD, un pic suspicioşi că le fac poze.

Un tip de vandalism mai puţin comun, cel orientat „social” să zicem.

Am văzut în Londra parcă un mesaj scris pe o reclamă la Nintendo Wii sau ceva asemnător cu un slogan „More games, more fun” şi continuarea „more distractions form the fact that this country is falling apart”.

Am ajuns cu un sfert de oră înainte de deschidere şi am observat cu uimire că sunt abia al 20-lea la rând. Curios dar fiind profilul magazinului. Până să se facă ora de deschidere s-au mai strâns până pe la 100 de oameni cred şi când s-a deschis în sfârşit au năvălit toţi înăuntru.

Magazinul e un fel de Mecca al fotografilor din lumea întreagă – majoritatea de la rând erau turişti din diverse părţi veniţi să achiziţioneze ceva direct de la sursă, oarecum, cât timp dolarul e slab. Numele lui este BH Photo Video şi se laudă că ar fi cel mai mare magazin de acest gen din lume. E într-adevăr mare, e pe două nivele şi la departamentul aparate foto şi obiective sunt 62 de consultanţi şi trebuie să-ţi aştepţi rândul pentru a fi luat în primire de către unul. Poţi să încerci tot ce-ţi pofteşte inima. Consultanţii sunt să zicem instruiţi dar tot până în anumite limite, cât să vândă produsul unei clientele nu neapărat profesioniste. Ce îţi alegi este adus din magazie pe un sistem de benzi rulante şi de acolo pleacă direct la case jos unde îl ridici după ce achiţi. Astfel te poţi plimba prin magazin fără coş după tine.

Ca să scurtez povestea, da, am ieşit cu ceva de acolo, ceva care nu se găseşte la noi din câte ştiu. Iată-l în acţiune pe lângă Empire State Building.


E un obiectiv fish-eye mai special în sensul că nu e un fish-eye circular ci face o proiecţie stereografică a imaginii, imagine care cuprinde 180 de grade pe diagonală. E o ieftinăciune full manual, aparatul nici nu ştie că are obiectiv pe el. Şi totuşi, e destul de sharp, cei drept nu la apertură maximă, şi e şi foarte fun de folosit. Neplăcut a fost că a trebuit să plătesc taxă locală de 8 la sută statului New York pentru că am îndrăznit să cumpăr ceva pe teritoriul său. Ştiam că va fi aşa şi tot m-a deranjat.

Am pornit pe jos spre locul de întâlnire cu Aura ca să începem să vizităm chestii. Pe drum, fascinat de efectul noi jucării...



După ce ne-am întâlnit, am zis să o luăm uşor, să începem cu un parc. Ăl mai mare, adică Central Park. L-am abordat de la vest pentru că în ziua respectivă se desfăşura Maratonul New York-ului şi aproape 40.000 de oameni alergau (şi) prin parc. Am mers un pic la lac...


... şi am mers de-a lungul malului, contra acelor de ceasornic, cum zice pe indicatoare, pentru că e o pistă de alergare.



O maşină de poliţie care îşi târâia toba prin parc...

...un alt vehicul de poliţie, Interceptor, care arată de parcă ar putea intercepta una sau poate maxim două flegme...

...şi nişte vehicule serioase de poliţie, cele pentru transportul remorcilor cu cai.

Din păcate ne-a luat ceva timp să înţelegem că nu se poate traversa parcul şi am încercat prin mai multe locuri dar am fost întorşi din drum de fiecare dată. Am încercat şi prin partea mai împădurită...

...am trecut şi pe la castel unde se ţineau şedinţe foto amatoriceşti...

...şi până la urmă am acceptat înfrângerea şi am ieşit din parc pe unde am intrat. Şi nici nu am apucat să vedem anumite puncte de interes din parc dar am zis că oricum revenim. Ah da, am uitat de veveriţe. În New York sunt atât de comune în fiecare parc, încât nu mai prezintă interes.

O să tai aici povestirea, din motive logistice. O să continui în curând cu restul zilei.

No comments:

Related Posts with Thumbnails