20 February 2011

Cala Gonone

Turul Sardiniei, episodul 2 - Cala Gonone. Reiterez faptul că imaginile nu îmi aparţin însă am acordul proprietarei pentru a le publica – legat de asta, am creat eticheta „featuring”.

Dacă ar fi să-mi aleg un loc de văzut din Sardinia, bazându-mă doar pe imaginile de acolo atunci acesta ar fi Cala Gonone. Recunosc, am tras cu ochiul la Google Earth ca să văd cum se ajunge, pentru că prima oară mi s-a povestit despre drum. Într-adevăr, bucata de drum de la Lotzorai la Dorgali pare să fie ceva de trecut pe listă, SS125 e numele lui. Deşi eşti la 10 kilometri de mare nu o vezi pentru că drumul e ocupat să urce şi să coboare prin munţi. Aproape de Dorgali drumul merge pe coasta muntelui, urmarind creasta dar mai jos de ea. În dreapta munte, în stânga vale. La un moment dat trebuie să faci brusc dreapta printr-un tunel care te scoate pe partea opusă a muntelui. Undeva jos pe malul mării e Cala Gonone.


Cala Gonone e un sat relativ mic de pe coasta de est a Sardiniei – de ce ar fi un loc special?
De acord, drumul până la el e frumos, date fiind dimensiunile probabil e liniştit. Dar altfel de ce să mergi acolo?
Ei bine asul de mânecă este coasta calcaroasă cu plaje izolate la care se ajunge numai cu barca, grotele la fel accesibile doar de pe mare şi în sfârşit marea în sine care aici are culori ca în vederi.

Cum faci să ajungi la aceste atracţii? Simplu, mergi în port, parchezi...
...şi îţi alegi o ambarcaţiune.
Din ce am înţeles cam toate oferă acelaşi serviciu care se întinde pe o bună bucată din zi. Un fel de beach-hopping – mută turiştii de la plajă la alta şi între timp aşteaptă. Eu cred că aş fi permanent stresat că mă uită „Giampaolo” acolo şi pleacă fără mine.
Din păcate un lucru care lipseşte cu desăvârşire e nisipul, plajele sunt formate din pietre rotunjite destul de incomode.
Relief carstic.
Ah da, apa! Dacă în larg apa e de un albastru intens...
...spre mal ea capătă o culoare turcoaz foarte plăcută.
Una dintre plaje, cu perete vertical în spate.
Peştera cea mai mare din zonă e Grotta del Bue Marino şi e accesibilă doar de pe mare, cum spuneam. Are cam 15 kilometri în total (!) însă doar o mică parte e vizitabilă.
Înapoi spre Cala Gonone.
Experienţa per total îmi aduce aminte de Cinque Terre (oi fi subiectiv, că e tot vorba de mare, Italia, rezervaţie naturală etc.) Atât despre Cala Gonone şi coasta ei, data viitoare despre locuri mai din nordul Sardiniei.

1 comment:

marius said...

chiar daca se crede ca la Grotta del Bue Marinp nu se poate ajunge decat cu barca, noi am reusit si pe jos (vreo jumate de ora de mers pe munte de la Cala Fuili)

Related Posts with Thumbnails