06 March 2011

Bucureşti - Centrul vechi

Centrul vechi al unui oraş e cel mai des un motiv de mândrie – casa aia care e construită pe locul unde era fieraria lui Johann unde şi-a potcovit prinţul bidiviul, piaţa unde au fost executaţi nişte agitatori etc. Toate clădirile sunt renovate sau măcar într-o stare în care nu ţi-e frică că s-ar putea prăbuşi peste tine sau de ceea ce ar putea ieşi din ele.

„Altstadt”-ul dâmboviţean e tristissim din punctul acesta de vedere. Nu e vorba că nu ar fi clădiri însă starea lor e deplorabilă. Asta nu împiedică zona să fie foarte bogată în localuri – atunci când ajungi pe înserate acolo şi grija e să găseşti cârciumă liberă, eşti mai puţin atent la detalii. Lucrurile au început să se mai mişte recent, pe măsură ce casele au schimbat proprietarii şi aceştia le-au transformat în localuri. Primăria se chinuie de ani buni să transforme străzile în unele pietonale – eforturile sunt acum direcţionate către strada Stavropoleos, Poştei, Nicolae Tonitza, C. Filitti şi, mi-ar plăcea să cred, Gabroveni însă pe aceasta din urmă nu e nici un utilaj în timp ce pe celelalte mai sunt.

Fauna rezidentă în zonă e cel puţin dubioasă şi cel mai probabil stă la baza problemelor de aici. Cu puţin efort zona s-ar putea curăţa însă trebuie să se şi vrea acest lucru. Un grup de oameni care locuiesc ilegal într-un imobil şi-l distrug pe interior nu e neapărat un lucru rău dacă eşti „investitor” şi vrei să cumperi terenul respectiv. Asta ca să nu menţionez pe nefericiţii aciuaţi în clădiri aproape complet distruse, în acest sent o plimbare noaptea pe strada Băcani ar trebui să fie elocventă (serios, mai bine nu vă duceţi).

Duminica trecută am baleiat la pas străzile din centrul vechi, ce a ieşit vedeţi mai jos împreună cu comentariile de rigoare. Există nişte sincope în sirul de cadre care vor fi umplute mai târziu.

Aşadar să începem. Din calea Victoriei un indicator strâmb şi orientat greşit ne invită să pătrundem în centrul vechi.
Strada Stavropoleos, săpată bine şi lăsată aşa. În faţă la Caru' cu Bere, local emblematic pentru străinii care vin în Bucureşti („amazing place, just amazing”) doi tineri negociază cu un maidanez libera trecere. „Sigur, voi puteţi să treceţi dar nu şi pantalonii voştri”.
În paranteză fie spus, imaginea asta cu clădirea CEC în capătul străzii e una dintre imaginile care m-au impresionat când am păşit prima oară în Bucureşti ca student.

Pe aceeaşi stradă, biserica care îi dă numele – Biserica Stavropoleos.
Tot pe aceeaşi stradă...
Strada perpendiculară pe ea - strada Poştei - şi ea aranjată bine cu un excavator dormindu-şi iarna acolo.
Biserica Sf. Dumitru la intersecţia dintre Poştei şi Franceză.
Biserica Sf. Anton, cea mai veche clădire din Bucureşti – 1545.
În duminica respectivă a fost o vreme ciudată în sensul că zăpada se topea pe acoperişuri însă îngheţa în drumul ei spre pământ pe diverse obiecte.
Un Golf cu ochi albaştri.
Clădirea Tehnoimport, cea de care vă ziceam că are bulină. Păcat de ea, sunt curios cum e aranjamentul apartamentelor, dat fiind că e circulară.
Detaliue de la intrarea în Biblioteca Naţională. Şerpii au gustat din flacără şi se pare că nu le-a plăcut. Apropo de asta, făclie cu aripi şi doi şerpi îngreţoşaţi încolăciţi pe ea – oare ce substanţe folosea artistul?
Logică „de fier” la intrarea în Club A. Ori noţiunea „As strong as the weakest link” constituie o noutate ori vor să ţină la distanţă nişte hoţi foarte proşti.
În intersecţie.
Peste drum, o clădire lângă spitalul Colţea cu un fel de grifon aşezat sus, desupra intrării. De asemenea e şi o emblemă cu literele LD (LR?) pe ea.

Un Mitsubishi parcat în interior la Hanul cu Tei.
Treaba asta e una dintre problemele cele mai mari pe care le are Centrul Vechi. Nicăieri n-am văzut o asemenea prostie. În zonele pietonale nu intră decât echipele care fac curăţenie, vehiculele de aprovizionare (şi numai noaptea târziu) şi pompierii când arde – deşi în cazul Bucureştiului poate ar fi mai bine să-l lase să ardă de tot şi să-l reconstruiască după. A, da, şi poliţia şi salvarea. Altcineva nu are ce căuta acolo. Sâmbătă seara e plin pe Şelari de tembeli care încearcă să parcheze...

Biserica Rusească Sf Nicolae, cunoscută şi sub numele de Biserica Studenţilor (cel puţin aşa zice plăcuţa de la intrare). Eu ştiam că pentru studenţi e o altă biserică pe aleea din Politehnică, dar fie.
Pe Unirii...
Pe calea Victoriei...
S-au refăcut marcajele în intersecţii, ca să poată vedea şoferii mai clar ce ignoră.
În spatele magazinului Victoria.
O clădire care la un moment dat probabil a avut nişte ferestre impunătoare dar care au fost considerate inutile aşa că au fost înlocuite cu ferestre de dimensiuni normale şi zidărie în rest.
Aşa în încheiere, dacă vă întrebaţi de ce nu vă merge internetul pe UPC, e pentru că orice curios poate să-şi bage nasul în instalaţiile lor.
Pentru dăţile viitoare am lăsat o incursiune pe strada Gabroveni – probabil ce are mai rău de arătat centrul vechi – plus o selecţie cu cele mai degradate locuri pe care le-am întâlnit – nu le-am căutat special aşa că probabil există şi altele mult mai rele pe acolo. Hai cu săptămâna nouă!

10 comments:

Ioana said...

Ma enerveaza asaaaa de tareeeee astia cu masinile lor in centrul vechi. De ce mai exista barierele alea daca unii - cei alesi - tot intra? A devenit centrul "zona cu trafic limitat"?

Andrei C. said...

Din pacate si ma doare sa zic asta, la noi ar trebui sa fie puşi parapeţi de beton permanenti. Daca sunt bariere sunt si oameni dispusi sa dea spaga ca sa se ridice pentru ei.

Liliana said...

Cladirea aia Tenhoimport si sex shopul de la parter spun multe. Bucurestiul mi se pare un oras foarte gri si foarte trist. Ma si mir cum reusesti sa faci in anumite locuri fotografii atat de frumoase incat aproape ti-ai dori sa vezi orasul!

Andrei C said...

He he, daca eram in benelux (sau cel putin in partea bene) la sex shop in loc de un geam opac ar putea fi o vitrina transparenta cu ceva viu inauntru. Iar in legatura cu gri-ul, nici vremea nu ajuta in perioada asta a anului dar da, sunt de acord, nici nu prea sunt culori vesele.

Vlad said...

Bucurestiul este frumos. trebuie doar sa ai dispozitia necesara ca sa-l vezi. e ca-n bancul cu ... nicio femeie nu e urata, doar barbatul nu e destul de beat :)

legat de intrebarea cu apartamentele din cladirea tehnoimport... sunt superbe apartamentele acolo. mai ales cele pe rotund, au niste balcoane geniale :) majoritatea apartin uniunii scriitorilor.

Unknown said...

Daca virgula considerati centrul Bucurestiului aiurea stati sa-l vedeti pe cel al Constantei...este praf si pulbere! Cladiri care stau sa cada si locuite bineinteles de cine nu trebuie! Nema localuri,nada fitzoshenii seara (sunt in Mamaia sau Varna),niente arhitectura pitoreasca,nothing feronerie forjata.
Doar maidanezi.Sociabili daca primesc un cartof din shaorma.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Daca virgula considerati centrul Bucurestiului aiurea stati sa-l vedeti pe cel al Constantei...este praf si pulbere! Cladiri care stau sa cada si locuite bineinteles de cine nu trebuie! Nema localuri,nada fitzoshenii seara (sunt in Mamaia sau Varna),niente arhitectura pitoreasca,nothing feronerie forjata.
Doar maidanezi.Sociabili daca primesc un cartof din shaorma.

Ishtar said...

Am fost de curând în centrul vechi,mai bine zis la "Caru cu Bere",era să îmi rup tocurile pe acolo :)Bucureştiul mi s-a părut a arăta ca o femeie dată cu ruj pe buze, dar nespălată pe dinţi...

tiby said...

Foarte frumoase pozele, felicitari.
Am gasit pe Android Market o aplicatie despre istoria Centrului Vechi
https://market.android.com/details?id=ro.turist.bucharest.free

Related Posts with Thumbnails