21 March 2011

Prater

Am să încep în ordine aleatoare şi anume cu Prater. Nu de alta dar implică mai puţin scris şi îmi place ce a ieşit pe peliculă.

Ce e Prater-ul? Prater-ul face parte din categoria locurilor "belea" despre care ajung să povestească cei care au ajuns la Viena, al doilea fiind un loc tot cu P şi anume Parndorf, ţara făgăduinţei în ceea ce priveşte cumparăturile. Outlet frate, super tare frate, să mergem, să cumpărăm, să cheltuim. E de prost gust să cumperi îmbrăcăminte de mai la dreapta de meridianul de 20 grade est. Dar divaghez. Prater-ul e un parc de distracţii unde poţi găsi atracţii fine cum ar fi casa bântuită.

La intrare te întâmpină o roată, Viena Eye 1. 1 pentru că e cea veche - arată de parcă ar fi luat cineva vagoane de tren vechi şi le-ar fi agăţat pe o mare roată.
Există şi Viena Eye 2, mai nouă.
Dată fiind vremea destul de rece, parcul era cam gol chiar dacă era sâmbătă.
Cred că există trei categorii de distracţii acolo. Una dintre ele pune la încercare îndemânarea jucătorilor în a nimeri ţinte de exemplu, a da cu pumnul...
...sau a conduce diverse vehicule. Vehiculul din imagine nu era de condus, din păcate.
Ca să nu zic că am fost în Prater şi nu am făcut nimic, mi-am testat calităţile de sniper cu o armă cu aer comprimat - nu ştiu ce trebuia să fac exact dar am nimerit centrul şi nu am câştigat decât un foarte stilat trandafir de plastic. Acesta s-a împrietenit repede cu primul coş de gunoi.

A doua e cea care vrea să sperie participanţii - casa bântuită, casa sufletelor etc. Astea mi se par de cel mai mare prost gust probabil şi din cauza realizării.
Din aceeaşi categorie dar oarecum involuntar, sunt cele cu adevărat sinistre.

Bine, oi fi văzut eu It şi am rămas marcat. Să-i sparg pe ăia care ecranizează cărţile lui Stephen King şi după aia le dau la copii.

A treia categorie şi cea de care am păstrat o distanţă respectabilă este cea a distracţiilor care dau senzaţii tari. Mie îmi sunt de ajuns senzaţiile pe care le trăiesc mergând pe autostradă în România sau atunci când pilotul de avion îşi aduce aminte de cariera ratată din aviaţia militară şi manevrează în consecinţă. Aşadar în Prater avem chestiile uşoare care te învârt bine...
şi chestiile serioase cum ar fi montagnes russes (n-am idee cum se scrie) sau ceea ce cred că se cheamă Space Shot - o simplă coloană metalică de-a lungul căreia culisează nişte scaune de care sunt legaţi oamenii dispuşi să plătească pentru asta. Distracţia constă în faptul că scaunele sunt aruncate în sus cu o acceleraţie destul de mare şi apoi sunt lăsate să cadă liber. După răcnetele participanţilor aş zice că senzaţiile sunt interesante.
De departe cel mai dement mi s-a părut Praterturm-ul - caruselul cu modificarea că scaunele care se învârt sunt ridicate la peste 100 de metri înălţime!
Mai jos aveţi un film cu ghiavoleria în acţiune.
Cât ne-am învârtit pe acolo s-a făcut noapte şi anumite atracţii sunt interesant luminate.
Şi pe întuneric, Praterturm-ul e cel mai atrăgător.

Interesant e că atât cât e sus drăcia se roteşte destul de încet însă când coboară accelerează destul de mult.

Aşadar dacă vă plac chestiile de genul, daţi o fugă pe acolo pe drumul dintre Parndorf şi Mariahilfer Strasse. Ca o paranteză, am văzut în oraş un afiş ubicuu ce anunţă deschiderea unui mare lanţ de magazine, unul dintre sloganuri fiind "Pregăteşte-te de shopping intens". Mă ia cu greaţă.

9 comments:

Unknown said...

Hai domnule,daca si ala e ktich inseamna ca nu ai fost niciodata in Parcul de Distractii Mamaia sau Satul de Vacanta...
Shopingul ar fi de incercat si aici daca nu ar fi lacomia specific romaneasca (decent,max 10 or mai mult).Asa, cu aceeasi bani te scoti cu o excursie intr-o alta lume.

Alexandra said...

Io cand am fost in Prater, in decembrie, nu era nici dracu acolo, decat unu' la o pista de karturi, si aia a fost mega super distractia noastra in Prater :)
Dar karturile alea chiar sunt super misto!

Andrei C said...

Nu stiu, ma asteptam la ceva mai classy asa, ca doar eram la Viena. Poate si faptul ca nu prea era lume i-a stirbit din imagine. Cat despre shopping, avem o relatie mai mult de hate decat de love asa ca atunci cand plec intr-o calatorie ultimul lucru la care ma gandesc este "Mmmm, ce-ar merge niste pantaloni acuma...". Daca ii gasesc intamplator ii iau, dar nu ii caut in mod activ.

Karturile presupun ca merg dar nu cred ca-s mai karturi ca altele.

Vlad said...

mda, nici pe mine nu m-a impresionat acest parc de distractii. mi se pare *(@&*!$.

cand am fost eu in noiembrie, era putina lume.

totusi, sa nu uitam ca viena e totusi un oras turistic, din care se scot bani. multi bani. asta e scopul.
si sa nu uitam ca a iesit a 2-a oara cel mai bun oras in care sa traiesti, din toate cele din lume.

Andrei C said...

Meh, in general astea doua nu merg bine mana in mana. Dar despre asta intr-una din datile viitoare.

VertAnge said...

Eu sunt curioasa sa vad cum se vede Viena din roata mare, dar de fiecare data cand am fost la Viena am decis sa las Praterul pe alta data. Cred ca incep sa imbatranesc...nu ma mai atrag distractiile de genul acesta :)

Traveling Hawk said...

Praterul este un parc de distractii vechi si vienezii vor sa-i pastreze farmecul acela pe care il stiu ei, nu strainii care merg acolo cu nu stiu ce asteptari...Lor le place sa se plimbe prin Prater primavara, cand infloresc castanii, au si un cantec despre asta...nu se mai dau demult in roata mare...

Traveling Hawk said...

VertAnge, poti vedea Viena si din turnul de la Stephansdom :) Eu am vazut-o si din Riesenrad dar pe vremea aia nici nu auzisem de blog si nu aveam nici aparatul de acum...

Andrei C said...

Sau Donauturm. Dar nu e mare lucru de vazut, e cam plata.

Related Posts with Thumbnails