18 March 2011

Strada Gabroveni

Dacă centrul vechi e o rană atunci strada Gabroveni e puroiul din ea. Sper că v-am captat atenţia :)

Ei bine strada Gabroveni are nefericita soartă de a fi surprinsă de iarnă în plin proces de modernizare. Prin procesul acesta au trecut şi alte străzi din centrul vechi printre care amintesc Lipscani, Smârdan şi Franceză. Procesul implică eviscerare şi transplant de reţea de canalizare nouă, pavaj, iluminat stradal, etc. Strada Gabroveni nu a trecut de stadiul de eviscerare.
Pentru a se putea totuşi circula, s-au construit trotuare artificiale de lemn cu balustrade.
Pozele sunt dintr-o perioadă în care îngheţul făcea practicabil şi mijlocul străzii însă am fost pe acolo şi în perioade când noroiul e mai spre faza lichidă şi e scârbos. În sensul acesta, strada Gabroveni se aseamănă cu taigaua siberiană unde se circulă numai iarna, vara nefiind practicabilă pentru nici un vehicul.

Totuşi pe stradă îşi duc existenţa, ca să zic aşa, o serie de afaceri care se ocupă în principal cu muzica şi alcoolul. Atotmenţionatul Fire Club...
...sau mai recentul apărut (cred, nu daţi cu parul) Elephant Pub.
Totul în afară de câteva faţade e murdar, în ruină sau vandalizat.




Într-un loc în care strada e ştirbă de o casă de ceva vreme a crescut o mică pădure de oţetari, mică ca şi suprafaţă nu ca şi înălţime. Încă un pic şi depăşesc casele din jur.
Pasajul Francez, o stradă doar puţin mai aranjată, se ramifică din Gabroveni.
Cerberul străzii care a tras un lătrat atât de strident că era să cad pe spate – nu eram atent, butonam la aparat.
În închiere am o propunere pentru dezvoltarea străzii. Dat fiind că seamănă cu Veneţia (sigur greşesc, dar să continuăm de dragul argumentaţiei) cu puţin efort s-ar putea menţine asa şi eventual străinii ar putea fi taxaţi pentru a vedea Mud Venice! În zilele toride de vară s-ar putea aduce apă fetidă din Dâmboviţa pentru a se menţine starea noroioasă a străzii şi la capete ar putea fi tarabe la care să se vândă mici sticluţe cu noroi de pe Gabroveni – 2 euro fiecare şi magneţi cu emblema Bucureştiului făcută din noroi – 3 euro fiecare. Dap, cred că Veneţia de noroi ar putea fi un proiect de succes!

1 comment:

Mihaela said...

Inseamna ca nu ai trecut de mult pe Calea Plevnei, sa vezi acolo cum arata acuma.Mi se pare mie sau pe putin jumate din Bucuresti este in "constructie" momentan doar se strica, dar sa zicem.

Related Posts with Thumbnails