31 March 2011

Wien ist anders

Aşadar, într-un week-end însorit de martie am ajuns şi eu la Viena. Nu am mers acolo pentru cumpărături ci să văd şi eu despre ce este vorba, de ce o laudă lumea aşa de mult.
Mi-am luat cele mai scumpe bilete de low cost de până acum (şi pe cea mai scurtă distanţă) şi vineri seara aterizam la Schwechat. Între noi fie spus, zborul nu a fost chiar low cost, am primit mâncare şi băutură şi am avut loc de picioare - ceea ce nu pot spune despre următorul zbor low cost pe care l-am efectuat mai recent şi de la care încă mă mai dor genunchii.



Mie Viena mi-a fost vândută ca fiind un loc fain unde să trăieşti, unde totul merge ceas şi autobuzele vin la timp. Bine, bine, dar de ce aş vrea să merg în vacanţă acolo? Cum e asta o reclamă bună?
Astfel, am întrebat şi eu cam ce ar fi de văzut acolo care ar fi memorabil. Din păcate nu am primit un răspuns decisiv. Donauturm? Meh, am văzut mai înalt şi mai frumos. UNO City? EUR e mult mai impresionant. Stephansdom? Încep să mă satur de biserici grandioase - sunt destul de multe mari dar nici una nu e ca Sf. Petru. Rathaus? Mi se pare că seamănă cu mult cu primăria din Bruxelles, din Grand Place. Hofburg? Luvru. Schonbrunn? Versailles. Naschmarkt? Greenwich market sau Borough market. Aşadar, de ce ar fi Viena aşa specială?
Un răspuns ar fi că de fapt nu e. E un oraş frumos, nu neg treaba asta. Da, autobuzele vin la timp, da, e curat (mă rog, relativ, puteam să număr cu uşurinţă câţi oameni şi-au făcut nevoile pe stradă), da, traficul e liniştit (deşi când am ajuns eu două Mercedesuri clasă S identice dădeau o liniuţă în faţă la Teatru/Rathaus) dar astea nu sunt lucruri care să îl facă unicat.
Desigur, oricine e liber să mă contrazică, chiar aş fi curios.
Totuşi să ţinem seama că orarul autobuzelor sau numarul de pânze pictate dintr-un oraş nu îl fac mai vizitabil.
În Viena am fost cam peste tot unde am considerat că ar fi bine să merg, în multe cazuri de două ori - o dată ziua şi o dată noaptea. Am văzut şi o serie de locuri ultra cunoscute cum ar fi Schonbrunn şi unele cvasinecunoscute cum ar fi două biserici întâlnite la întâmplare al căror nume nu-l ştiu.




Faptul că aparent am epuizat tot ce era de văzut prea repede m-a făcut să vreau să merg la Bratislava într-una din zile.


Altfel, numai de bine. De fapt, dacă mă gândesc, a cam fost numai de bine. Nu zic că nu trebuie să mergeţi acolo, de altfel e una dintre cele mai accesibile capitale europene (mmm, dacă mă gândesc la zboruri nu e chiar aşa) însă nu vă aşteptaţi să fiţi daţi pe spate. Desigur, dacă fetişul e să vezi piatră cubică perfect îmbinată, clădiri în perfectă stare sau alte lucruri perfecte, by all means, rezervă-ţi următorul zbor. Vrei să schimbi oraşul cu unul locuibil, cu stres puţin şi calitate a vieţii de top 2? (că parcă a fost detronată de Oslo sau ceva, într-un top din acela nesemnificativ pe care îl publică toată planeta o dată pe an). Direcţia Viena! Dar pentru vacanţă, ce să zic, banii tăi cred că ar fi mai bine cheltuiţi în alte părţi.





Ah da, era să uit, poate e şi acesta un factor de luat în calcul - prostituţia e legală în Austria.

14 comments:

Liliana said...

In sfarsit cineva care nu zice ca Viena e extrem de frumoasa!

Vlad said...

bre, asa orice oras e nu e cel mai cel. aproape in fiecare oras poti identifica anumite chestii pe care le poti gasi si in altele.

pentru mine viena a fost cel mai misto oras pe care l-am vazut si unde mi-as dori sa locuiesc. de ce? pentru ca e linistit, e civilizat, e curat, e aerisit, cladirile sunt reci, dar peste 80% arata ca fiind ieri finalizate. oamenii sunt civilizati, zambitori, dornici sa te ajute. m-am simtit excelent.

trebuie sa recunosc ca-n prima zi (din 10) mi-am zis: sa-mi bag *&@! ce teapa mi-am luat. am fost chiar suparat, pentru ca nimic nu vibra in mine. apoi, mergand prin oras, am inceput sa vad, sa simt. mi-a placut viata de acolo. chiar si oamenii, stilul lor, deschiderea lor.

cand am plecat... o parte din mine a ramas acolo. trebuie sa ma intorc s-o recuperez sau s-o integrez :)

Vlad said...

@Lili... dp meu dv daca stai 2 zile intr-un loc, e greu sa-l descoperi.
plus ca trebuie sa umblii pe jos ca sa poti "lua pulsul orasului".

Andrei C. said...

Poi pana acuma nu m-ai contrazis cu nimic. Pentru trait e excelent, de vizitat, meh...ist anders, anders fata de ce? De Bucuresti, sigur. Daca ideea e sa-ti faci sange rau vazand diferenta intre cele doua, atuncea da, mergi la Viena si catalogheaza tencuieli, orare pt. transportul in comun, mp de verdeata, etc. etc trage linie si seara plangi un pic.

Uite, week-end-ul trecut am fost la Venetia. Orasul e o mizerie din punct de vedere al utilitatii, casele stau sa se darame, nu ai decat barci pentru deplasare care merg incet si oricum nu ajung oriunde, e plin de turisti care invadeaza orice colt, miroase (acum nu chiar asa tare), exista posibilitatea sa fie inundat periodic etc. etc. Si cu toate astea e frumos de vazut, ideea ca autobuzul e un vaporas, multitudinea de poduri, insulele din apropiere fiecare cu specificul ei, toate sunt interesante si vandute ca atare (apropo, acolo nu cred ca poti fi altceva decat chelner, vanzator de magneti sau gondolier sau sa lucrezi pe mal si sa faci naveta). Dar tinand cont de acestea, nu as locui acolo decat platit la un nivel scandalos.

Anca said...

Imi pare rau ca nu ti-a placut. Schonbrunn mi s-a parut mai frumos decat Versailles, iar Ringstrasse va ramane un loc perfect pentru plimbare, orice s-ar zice. E cam stupid sa recomanzi un oras doar pentru ca autobuzele vin la timp sau au drumuri bune (obsesiile romanilor care se mira de niste lucruri banale). Farmecul unui oras nu sta in niste cladiri pe care sa le masori cu metrul, ci mai degraba in atmosfera pe care acestea o creeaza toate laolalta. Daca te duci doar sa le compari catedralele, vei fi mereu dezamagit, mereu se vor gasi cladiri mai mari, mai impozante, strazi mai late si magazine mai luxoase. Lasi impresia ca te-ai dus sa "bifezi" Viena, si atat. Pacat. Nu am vazut Dunarea sau Belvedere printre fotografii...

Andrei C said...

Mai urmeaza imagini, e si cu Dunare. Si n-am zis ca nu mi-a placut, doar ca dupa parerea mea nu e un loc de mers si vizitat, nu pot sa zic ca vreau sa vad Viena asa cum vreau sa vad Buenos Aires. E un oras ok in care mi-ar placea sa traiesc (mai ales daca as sti limba). Si da, am fost sa o bifez, daca nu as fi avut ocazia (merci Aura!) Viena ar fi ramas la coada listei lucrurilor de vizitat tocmai din cauza felului cum mi-a fost prezentata de catre cei care au fost acolo. Suna foarte unexciting. Loc perfect de plimbare...snorrrrrrr. Asa si o plimbare prin Innsbruck e faina, si acolo am si munti pe fundal.

VertAnge said...

Mie imi place foarte mult Viena si de fiecare data cand am fost am plecat cu gandul ca inca mai am multe de descoperit.

Anonymous said...

Man din ce vad eu te-ai cam plictisit de atatea plimbari,dupa ce ai vazut poate zeci de orase de pe 2 continente cred si eu ca te cam lasa rece Viena sau altceva asemanator...trebuie ceva cu adevarat deosebit acum ,nu?

Andrei C. said...

Mda, iau si eu in calcul aceasta posibilitate. Trebuie droguri mai tari sau in cantitati mai mari. Plus, sunt si alte lucruri de vazut, nu numai orase :D

Mihaela said...

La Viena nu am avut placerea sa ajung. Ultimul loc vizitat a fost Roma si nu pot sa zic ca m-a impresionat. Din ce vad in pozele tale este mult mai frumos la Viena.

Vlad said...

Mda, eu recomand cu caldura Viena.

Si nu fac comparatia doar cu Bucurestiul (nici nu stiu daca se pot compara, ca esti instant subiectiv) ci cu multe alte orase in care am mai fost.
Ori nu ai avut destul timp ori ai fost prea obosit/stresat ori nu ai avut compania necesara ori "te-ai uzat" pe partea cu orase.
Nu imi dau seama ce asteptari aveai. Ce credeai c-o sa vezi? Pana la urma e doar un oras. Cu bune si cu rele. Ca oricare altul.

Si NU te lua de Venetia :)
Locul ala chiar e aparte. Cand te duci acolo stii ca singura modalitate de a te deplasa rapid e vaporetto. Cladirile alea arata urat si stau sa cada, dar uratul ala si tocmai faptul ca stau sa pice le ofera magie. Hoardele de turisti au si ele farmecul lor. Cat am stat in Venetia 9 zile... Nu am vazut 2 fetze la fel (in afara de personalul de acolo fie vaporetto, fie magazine, etc.). E mereu un furnicar, dar e un furnicar magic.

Venetia e magica. E rupta din/de realitate. E cu totul un alt taram. E altceva, numai prin prisma faptului ca nu vezi nicio masina. Totul e sa stii sa traiesti acele momente.

Ok, recunosc, m-a luat valul :) repet insa, NU te lua de Venetia :)

Andrei C. said...

Pai nu ma iau. E foarte interesant, dar nu as locui acolo. Repet, in vacanta nu ma duc sa prospectez locuri unde as vrea sa locuiesc. Asa cine ar mai merge in Kenya, Mongolia, etc...

Vlad said...

nu am zis ca te duci sau ca ma duc in vizita pentru alegerea unui loc de locuit... :) eu ma refeream strict la faptul ca nu poti sa desfiintezi un oras doar pentru ca nu s-a incadrat in asteptarile lui x din diverse motive mai mult sau mai putin intemeiate.

nu vreau sa alunece discutia pe o panta combativa, vreau sa ramana o discutie lejera, libera, contructiva, de vacanta.

poate am fost eu prea vehemet si pornit in afirmatiile mele, iar daca am lezat pe cineva, imi cer scuze :)

ps: ca fapt divers, ca inca un argument impotriva celor spuse de tine... stiu persoane din suedia - cu o stare materiala deosebita, care s-au mutat in... india. cine si-ar fi imaginat asa ceva? sincer, nici eu nu integrez (inca) aceasta decizie a lor de a lasa in urma o tara foarte civilizata, familie, prieteni, o europa la dispozitie pentru orice - pentru india.
singurele persoane care le-au dat dreptate au fost cele care au mai fost in india. si culmea (!!!) au afirmat ca si ele s-ar muta acolo fara ezitare. wtf? nu inteleg :|

Andrei C said...

Departe de mine acest gand, eu discutm lejer. :) Si nu l-am desfiintat :)

Iar aia cu mutatul in india...meh de prea mult bine iti vin idei ciudate.

Related Posts with Thumbnails