27 January 2013

BIAS 2012: Iacării acrobaţi

Parte din programul artistic de la BIAS 2012 a fost asigurat de două Yak52 cu nume predestinate: UAU şi UAA - exclamaţii care probabil apar des când îi vezi evoluând.

Ei sunt Iacării Acrobaţi - de care v-am mai povestit. Îşi au bârlogul la aerodromul de la Băneşti şi au acolo şcoală de pilotaj. La început am crezut că le zice Icarii Acrobaţi (înţelegeţi voi, Icar, zbor, etc.) numai că era vorba de Iacări as în Yak-ers.
Yakovlev 52 (TW în cazul iacărilor) e un avion de antrenament, foarte manevrabil care se pretează la astfel de acrobaţii. E o versiune modificată a originalului (rezervoare în aripi, motor mai mare, elice cu 3 pale şi bechie - aparent aşa îi spune configuraţiei în care avionul îşi târâie coada pe pământ până la decolare).
În cadrul reprezentaţiei, Iacării Acrobaţi au fost însoţiţi de Jurgis Kairys în al său Sukhoi Su-26M, un avion special pentru acrobaţii.
Acum să fie clar - nu ştiu decât o mână de cuvinte legate de acrobaţiile cu avionul. De exemplu ştiu de tonou dar nu cred că ştiu ce înseamnă. Iar tonoul e una din cele uşoare. Acrobaţiile în tandem, aşa cum le fac Iacării sunt mult mai complicate.
E o plăcere să-i urmăreşti - chiar dacă nu te pricepi. E pur şi simplu frumos.



A existat şi manevra Pierced Heart - Iacării au făcut inima...
...şi Jurgis a străpuns-o.
La sfârşit au venit aproape de public, aşa cum se face, şi l-au salutat. Bra-vo!

Ioan Postoloache
Dan Ştefănescu
Vă ziceam că au cursuri de pilotaj...dar oare zboruri acrobatice cu pasager nu fac? Cred (şi subliniez cred) că aş încerca!

3 comments:

Alexandra said...

Eu nu cred ca au voie sa faca. Dar daca fac, sa imi zici si mieee! :D

Andrei C said...

Lol, de ce sa nu aiba voie? Cine sa-i opreasca?

Alexandra said...

Lol, intreaba-i si zi-mi ce ti-au zis.

Related Posts with Thumbnails