21 January 2013

Kaiserlich und Königlich: La zăpadă

Dacă primele două zile de Austria au fost faine tare, nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre a treia. Miercuri ne-am trezit cu ceaţă, ploaie şi frig. A fost practic o zi pierdută pentru ca a plouat non-stop. Dar se întâmplă la peste 1500 de metri când jos plouă? Dap, ninge!
Astfel, joi dimineaţă am zis gata, nu se mai poate, trebuie să facem ceva. Am verificat web-cam-urile şi era zăpadă sus. Am verificat şi faptul că merg telegondolele şi am pornit spre Kaprun.



La staţia plecare nu se vedea mare lucru - telegondola dispărea într-un val de ceaţă. Dar mergea. Şi cum era gratis...altfel să dai 20 de euro să vezi zăpadă în septembrie e un pic excesiv.
De menţionat că aveam toate hainele groase pe noi. Eram totuşi în concediul de "vară" chiar dacă era septembrie. Nu a ajutat foarte mult. Pe măsură ce urcăm ajungem la zăpadă - e o linişte un pic sinistră pentru că nici nu bate vântul.
Deja după ce telegondola trece de primul hop e iarnă de-a binelea.
Dăm şi noi cu nasul de iarnă la prima staţie, acolo unde se schimbă cu telegondola Ouă Roşii (Gletscherbahn II adică). Hmmm, parcă nu e aşa frig...
Sus la Alpine Center e altă chestie. E la 2450 de metri şi aici a nins mult mai mult. De exemplu cel cu snowmobilul rămăsese împotmolit.
E incredibil cum se schimbă peisajul de la o zi la alta. Noi fusesem aici luni şi era practic vară şi acum, joi...
Bineînţeles, oamenii nu au stat degeaba chit că nu erau clienţi. Au făcut poteci între obiectivele cele mai importante, cum ar fi o potecă către bodegă.
Mmmm, cald şi bine. Merge un apfelstrudel cu sos de vanilie. Sau era topfelstrudel? Oricum, bun. Probabil aici e plin de schiori iarna, acum abia se pune prima zăpadă. Am întrebat şi au zis că da, probabil rămâne şi nu se mai topeşte. De pe Schmittenhohe se va topi probabil însă pe gheţar nu mai are când.
Alpine Center-ul cu zapadă pe el.
Ca să înţelegeţi cât de mulţi turişti din ţările arabe vin la Zell am See, priviţi semnul din imagine...
Nu era nimic paralizat, oamenii munceau pe acolo. Ce-i drept, turişti nu prea erau. Eram noi şi au mai urcat doi. În rest...

Şoferul unui papuc 4x4 a venit la noi să ne ajute să facem o poză. Ne-a întrebat de unde suntem şi a zâmbit "şi el vine cam tot de pe acolo" - am aflat că e sârb venit cu munca în Austria. Din păcate nu ştiu cum a reuşit să facă două poze în care fulgii de zăpadă sunt în focus, nu noi. Pentru că da, ningea...
Am plecat repede pentru că ne intra frigul în oase. Mai aveam timp în ziua respectivă aşa că am mers în altă parte să vedem o atracţie mult lăudată.

6 comments:

Vlad said...

superb... mai ales ca erati singuri pe acolo :)

Andrei C. said...

Yes, telegondola privata!

monica said...

superb...mie imi plac la nebunie perioadele si locurile in care nu e nebunie...

Povesti Vieneze said...

recunosc: n-am citit cu atentie povestea pentru ca m-am pierdut in fotografiile tale splendide!

Andrei C. said...

Multumesc!

Alexandra said...

E just, tre sa fii expert sa faci poza cu focus pe fulgi :)))

apfelstrudel cu sos de vanilie.... pfff.... imi ploua in gura :P

Related Posts with Thumbnails