25 January 2013

Kaiserlich und Königlich: Zell am See

Am mers pe recomandare când am ales Zell am See - deşi în Austria e greu să nimereşti ceva neplăcut la munte. E poziţionat foarte bine şi are în jur destule atracţii - n-am avut noi timp pentru câte sunt.


Grand Hotel a fost construit la 1894 - deci turismul aici are o tradiţie puternică. N-ai cum să greşeşti. Toată zona de fapt e un conglomerat de sătuce turistice - centrul fiind Zell am See, cu spital, cu hipermarketuri, cu cinema, tot ce vrei şi ce nu vrei.
Noi am ales cazarea pe criteriul ieftin, dar cu Zell am See Kaprun card inclus. Aşa că nu am stat chiar în centrul Zell am See-ului ci în Schuttdorf - o suburbie a sa pe malul lacului, în partea sudică.
Pensiunea (mai sus) foarte simpatică - atâta doar că era Septembrie şi au dat căldură abia când s-a făcut rece binişor. Altfel, totul ok, nou.
În apropiere era gara de unde pleacă trenul cu aburi în fiecare zi la ora 9 (parcă) spre Mittersill.
Pentru acest tren există doar o reducere cu cardul şi îţi mănâncă toată ziua. Noi am avut şi aşa programul plin, nu l-am mai luat.
Dar ne-am uitat un pic la ce mai aveau prin depou...
Aşa, unde eram? Da, pensiuni...



Ofertă există, dar există şi cerere. Sezonul probabil e mai puţin intens primăvara şi toamna însă iarna şi vara e destul de greu să găseşti loc peste tot. Pensiunea la care am stat noi avea în Septembrie deja aranjat cam tot sezonul de iarnă cu scoli de schi, etc.
Un lucru care m-a frapat a fost numărul vizitatorilor din ţările arabe - o dată că îi întâlneai peste tot dar se vedea că şi business-urile locale s-au adaptat. În centru găseşti restaurante arăbeşti şi meniuri scrise în diverse limbi pe care nu te-ai aştepta să le vezi la 100 de kilometri de Salzburg.
Noi am fost mult pe drumuri în toate zilele - sau a plouat - aşa că nu am apucat să ne plimbăm prea mult prin Zell am See. Doar seara mai apucam...


Şi asta pentru că şi ziua era destul de scurtă - note to self: do not go on vacation in September!
Lucruri de făcut în Zell am See: dat cu telecabina pe Schmittenhohe, pe Kitzsteinhorn, dat cu maşina pe Grossglockner, dat cu autobuzul pe drumul spre lacurile de acumulare, dat cu vaporaşul pe Zeller See...plus alte activităţi. De exemplu sunt multe chei (klamm) as in Cheile Zănoagei de exemplu. Vizitabile contra unui preţ, ele sunt de obicei incluse în Zell am See Kaprun card. Noi nu am mai apucat să mergem nici în chei din cauza frigului din ultimele două zile.
Frumos, tare frumos. 

În ultima zi, seara, am mai dat o tură de lac şi am găsit în sfârşit locul pe care îl intuiesem în zilele trecute.
Vedeam noaptea faruri de maşini pe unul dintre munţii din jur - fără ajutorul GPS-ului cred că nu aş fi găsit drumul pentru că este doar o fundătură care duce la casele unor oameni. Dar ce privelişte de sus...
A fost momentul nostru de serendipity pentru Zell am See. A doua zi aveam să plecăm spre alte locuri. Nu casă, urma a doua parte a vacanţei... La revedere Zell am See, cred că ne vom revedea!

1 comment:

Alexandra said...

Mda, am incercat si eu sa gasesc un drum dinasta, dar ne grabeam si nu am buchisit gps-ul. Mmm...next time.. Cause there's gonna be a next time :)

Related Posts with Thumbnails