22 April 2013

Kaiserlich und Königlich: Cazane sârbeşti

Când am fost prin Cazanele Mari pe partea românească m-am întrebat cum se vede de pe partea opusă, de la sârbi. E complicat de aflat într-un week-end, e destul de departe de Bucureşti. Dar iată că am aflat întorcându-ne de la Belgrad...
Defileul Dunarii

Am plecat din Veliko Gradiste dimineaţă dar nu înainte de a cheltui excesul de dinari la magazinul sătesc. Aproape imediat se intră în zona trecătorii formate de Dunăre - intrarea e marcată de impunătoarea cetate Golubac.
Golubac
Îmi place că au păstrat cetatea şi drumul trece prin ea - chiar dacă trebuie să ai grijă la camioane.
Golubac

N-am idee dacă se poate vizita ceva mai mult...
Golubac

Drumul, spre deosebire de cel românesc, urcă uneori la o înălţime apreciabilă, alteori e la nivel cu Dunărea. Aşa cum mi-am imaginat, e mai puţin impresionant să fii pe acest drum decât să-l priveşti de pe partea opusă. Localităţile sunt puţine, zona e la fel de izolată ca la noi.
Defileul Dunarii

Mânăstirea Mraconia văzută de sus de la un popas...
Mraconia

La acelaşi popas, o şopârlă fotogenică...
Gushter

Soparla

Cu ocazia asta am aflat şi ce mănâncă şopârlele...
Defileul Dunarii

Şiii...am ajuns. Nu suntem chiar acasă...dar măcar e ţara noastră. Paradoxal, durează cel mai mult trecerea graniţei din cauza micului trafic de la frontieră. Noi avem noroc - doamna grănicer era detaşată de la Galaţi şi când a văzut numărul Furiei Verzi s-a înveselit. S-au mulţumit cu o privire sumară în portbagaj şi nu a fost nevoie să descărcăm maşina ca să caute ţigări, aşa cum au făcut cu cei din faţa noastră.
Defileul Dunarii

Ca să păstrăm specificul am oprit la Taverna Sârbului la intrarea în Drobeta. Ca să păstrăm specificul, am (re)încercat plescavica şi trebuie să spun că gustul este corect, foarte apropiat de cel de import. Mai departe pe noua centură a Drobetei, deep in Olt territory la Craiova - woo-hoo, prima oară - şi apoi Slatina, Piteşti şi...acasă. Când am oprit în parcare kilometrajul parţial s-a oprit la 5501 kilometri. A fost tare frumos...să vedem ce urmează anul acesta!

7 comments:

Wypad na WEEKEND said...

Great Trip :)

Andrei C. said...

Thank you! This was the last episode!

Vlad said...

cred ca toata lumea se intreaba cum se vede... de dincolo :) si eu m-am intrebat, cu toate ca mi-a placut mult cum se vedea de la noi la ei.

so... what's NEXT?

Andrei C. said...

Sa vedem...

Ana Maria said...

ador partea asta de strada. Cand venim acasa in masina, calculam sa ajungem mereu la rasarit...este spectacular ;)

Alexandra said...

De obicei cauta tigari in masinile celor cu numar de Mehedinti :)) Ce numar aveau aia din fata? :)

Andrei C. said...

eh, cine mai stie...

Related Posts with Thumbnails