05 June 2013

Evangelia - Mare de mai

Prima mare anul acesta a venit înainte să vină vara. Și pentru că a fost prea frig pentru bălăceală...am mers să vedem plaja Navagio - sau cel puțin versiunea autohtonă. Bine, grecii au coada băgată și aici...
Epava Evangelia

Ziua a început pe plaja de lângă portul Tomis. Am încercat să intru în apă și am avansat până la genunchi cu mare chin. La un moment dat a devenit acceptabil dar nu știu dacă din cauză că mă obișnuisem sau pur și simplu nu-mi mai simțeam picioarele. Înclin să cred că era varianta a doua.
Cu bicicleta in mare

Am vrut să ne plimbăm prin fața Cazinoului însă promenada e închisă. Parcă-mi aduc aminte de ceva distrugeri cauzate de o furtună astă iarnă...
Constanta
Măcar sunt niște grafitti...
Constanta grafitti

Nu era prea multă lume, se vede că nu a început încă "mersul la mare". Totuși portul Tomis cu toate terasele lui care se vor fancy, așteaptă...
Constanta grafitti

"Mă gândesc la tine în multe feluri foarte des" :)
Ma gandesc la tine

Noi ne-am urcat în mașină și am pornit spre stațiuni - am mers pe european până la intrarea în Mangalia și am cotit spre Saturn. Nici acolo nu era mai multă lume, doar câteva pâlcuri de curajoși și oameni ieșiți cu zmeul.
Saturn

De acolo am parcurs drumul prin toate stațiunile - un drum pe care nu l-am mai parcurs de ceva ani. Am găsit Venus-ul un pic renovat, cel puțin hotelurile de la malul mării. Și Cap Aurora parcă nu e chiar abandonat. În Jupiter hotel Capitol e încă verde (chiar dacă e cam prea brotăcel) însă hotel Meteor nu se mai cheamă așa. Springtime-ul din Neptun e și el la locul lui. Totul e încă pustiu.

Am ieșit din nou la european dar am cotit imediat din nou la dreapta spre Costinești. Un articol citit în săptămâna dinainte îmi arătase că se poate ajunge destul de aproape de Evangelia, faimoasa epavă, simbol al Costineștiului. Și da, se poate...
Epava Evangelia
Puțină istorie: Avem în fața noastră una bucată Empire Strength, construită în 1942 la Belfast. Din câte văd la origine era navă frigorifică deși eu auzisem că era vrachier. Poate a fost convertit între timp. Dacă Empire Strength nu era de ajuns de pompos, au încercat și cu Saxon Star - iar armatorul grec care a cumpărat-o a redenumit-o din nouși i-a spus Evangelia (după ce a fost numită și Redbrook).
Epava Evangelia

Din păcate în acele vremuri grecii aveau un obicei prost - acela de a face navele să eșueze în mod intenționat pentru a încasa asigurarea. A venit și rândul Evangeliei în 15 octombrie 1968 când echipajul a transmis un mesaj SOS cum că au eșuat. Salvatorii i-au găsit eșuați (după ceva căutări) pe singurul banc de nisip din zonă. Pentru că nava nu era într-o situație prea rea, au început imediat operațiunile de salvare și nava a fost readusă pe linia de plutire.
Epava Evangelia

But alas! A doua zi când s-au întors salvatorii au găsit nava și mai adânc înfiptă în bancul de nisip, de data asta cu pagube însemnate. Din ce am citit, căpitanul ar fi încercat să-l mituiască pe șeful operațiunii de salvare lucru care nu a reușit. Compania de asigurări a refuzat plata primei de asigurare bazându-se pe raportul echipei de salvare (noapte liniștită fără vânt) și, pentru că echipajul a abandonat nava, aceasta a revenit statului român.
Epava Evangelia
Evangelia stă de mai bine de 40 de ani în aceeași poziție, un pic la nord de plaja Costinești. Furtunile și-au spus cuvântul și nava e ruptă în două de la jumătate. Am văzut-o acum vreo 4-5 ani și era mai întreagă - în sensul că acum castelul este prăbușit în interior.
Epava Evangelia
Câteva zeci de perechi de cormorani s-au împroprietărit cu epava și și-au construit acolo cuiburile (de altfel articolul despre acești cormorani m-a făcut să vreau să găsesc locul).
Epava Evangelia

Cât am stat noi pe acolo au venit bărci cu turiști care au dat târcoale navei. Vara, cei mai curajoși înoată până la ea și chiar am înțeles că se poate intra în ea. N-aș încerca totuși...
Epava Evangelia
Desigur există și cei care cred că vopseaua e un semn de bărbăție așa că o folosesc în cantități apreciabile. N-am idee de ce scrie L'Ozana pe ea. Nici Studenție USR nu-mi zice nimic. Larisa & Dani = Love hai să zicem că înțeleg. Investesc și eu 100 de lei și pun niște deștepți să scrie MISCELLANEA.RO pe ea...
Epava Evangelia
Străzile din apropierea locului de unde se vede epava sunt în curs de asfaltare - o să fie ca la oraș acolo. Imediat ce o să pună capacele la canalizări!
Epava Evangelia
Nu e chiar Navagio beach dar e a noastră și e un simbol. Articolul d epe Wikipedia franceză spune despre ea că e o fostă Liberty Ship - ceea ce e greșit. Da, a transportat mărfuri în război însă nu e o Liberty Ship. Nu știu cât o să mai fie acolo în forma actuală - furtunile de iarnă pot fi destul de feroce - așa că mergeți să o vedeți.
Epava Evangelia

5 comments:

Anonymous said...

de ce mergi matale in locuri ce iti put? masochism?

Andrei C. said...

We go there so you don't have to. Nu cred ca-mi place tonul. Matale de ce citesti lucruri care te agita? Masochism?

Multe lucruri pe lumea asta put dar nu iti dai seama de la distanta. Unii au nasul infundat sau nu stiu sa recunoasca mirosul urat pentru ca s-au obisnuit cu el, a devenit ok si nu mai vor altceva.

Alexandra said...

:))) Nu stiu ce a dedus domnul anonim ca ti-a mirosit urat epava...

In fine, cred ca ai uitat sa pui linkul catre "articolul despre acești cormorani", nu?

Andrei C. said...

Meh, era ceva pe hotzniuz...nu mai gasesc. Era important?

Alexandra said...

Ah, nu neaparat, dar sesizam :)

Related Posts with Thumbnails